lauantai 27. huhtikuuta 2019

Septem Wednesday Wheat IPA (W-Day) & Monday's Pilsner / Charma (Χαρμα) Lager


Kevät nostattaa kuulemma matkakuumetta.
Porukka on näemmä taas varaillut hieman etelän matkoja ja allekirjoittaneeltakin on kyselty olutkokemuksista Kreikan suunnalta. Syksyn perhelomalta onkin jäänyt muutama toimiva pienpanimo-olut esittelemättä, joten laitetaan nuo unohtuneet yksilöt nyt nostattamaan muidenkin matkakuumetta.

Agia Marinan oluttarjontaa tuli tutkittua aika pintapuolisin toimin, mutta esimerkiksi lähimarketista sattui löytymään muutamiakin rantalomamaan pienpanimotuotteita. Yksi näistä oli alueella paljonkin kehuttu Septem, jolta maistelin olutta maanantain ja keskiviikon kunniaksi.

Ateenan itäpuolisella, Attikan niemimaata myötäilevällä Evian saarella toimiva Septem oli yksi matkan janoa sammuttavista valopilkuista. Sen viikonpäiville pyhitetyt oluet kuuluvat kuuluvan maan pienpanimoiden parhaimmistoon, eikä niistä kyllä valittamisen sijaa löytynyt, joskaan ei mitään ylimaallisen erikoistakaan. Tasalaatuisuus ja miellyttävä makumaailma kantaa kuitenkin mukavan pitkälle – aivan kuten pitääkin.

Septem perustettu maan craftskeneen nähden melko aikaisessa vaiheessa, jo vuonna 2009. Panimoa pyörittävä Sophocles Panagiotou on koulutukseltaan kemisti ja enologi eli viinitutkimukseen ja viinioppiin erikoistunut akateemikko. Viikonpäiväoluiden lisäksi panimolta löytyy oma tynnyrikypsytysohjelmakin, jonka tuotoksia toin pari kappaletta tuliaisina itselleni. Niiden pariin en ole vielä raaskinut istahtaa, mutta ehkä sekin kokemus pitäisi hoitaa alta pois lähiaikoina. Panimon slogan on tarttuva ja selvästi Heinekenin ikeessä pitkään jurnuttaneen maan olutalan muutoshalukkuutta pönkittävä: This is a no lager's land. Welcome to Septem.

Ensikosketus tuli otettua keskiviikkopainoksen eli Kreikan ensimmäiseksi vehnä-IPAksikin uumoillun Wednesday Wheat IPAn muodossa. Oluen rungosta 40% on vehnämallasta ja se on humaloitu Waimealla ja Vic Secretillä.

Toiseksi reissun Septemiksi valikoitui viisiprosenttinen maanantaipainos eli panimon Pils. Monday¨s Pilsner on humaloitu kokonaisin Northern Brewer-, Perle- ja Motueca –kävyin. 27 IBUn voimalla puraiseva olut on yllättävän runsasmakuinen, silti hyvin toimiva lajiedustaja, joka tarjoaa äärimmäisen hyvää vaihtelua alueen peruslagereihin. Kuvaahan ei tästä tullut otettua, joten lainasin etiketin mallia internetistä.

Septem Wednesday Wheat IPA (W-Day)

Septem Microbrewery,  Avlon, Evian, Kreikka

Wheat IPA / 6,0%

Sameahko, kauniin keltainen olut. Tuoksu on kypsän hedelmäinen, hieman sitruksinen ja keksisen maltainen. Hieman pihkaakin. Aika kiva, melko tuhti.

Maku myötäilee tuoksua. Kypsää, aprikoosin ja mangon väristä hedelmää, lopussa sitruksista purentaa. Matkaan mahtuu tuoksussa mainittua pihkaa, kevyttä kukkaisuutta sekä keksistä, melko esillä olevaa mallasta. Maltilliset hiilihapot tuovat lisäpainoa jo muutenkin tuhdinlaiseen tunnelmaan, mikä toimii tässä kohtaa aika kivasti. Hitaaksi nautiskeluksi siis menee, vaikka vahvuus aika peruskamaa onkin.

Pisteet: 37/50

---

Septem Monday's Pilsner


Septem Microbrewery,  Avlon, Evian, Kreikka

Pilsener / 6,0%

Vaaleankeltainen, paikalliseen lagerin helposti samaistuvan näköinen olut. Raikas näky, mikäpä siinä. Tuoksu on tuoreen ruohikkoinen, hieman yrttinen ja kevyen voinen. Maltaasta nouse myös kevyttä makeutta. Aika raikas, mutta myös aika runsastuoksuinen.

Makukin on aika hyvä. Toimiva ilmestys siis. Ruohoinen pääväri tarjoaa loppuun hyväkalustoisen purennan, joka jatkuu pitkälle jälkimakuun. Mukana on myös yrttiä, alkupuoliskolla paahtoleipäisen maltaan seassa kevyttä makeutta ja hedelmääkin. Runsas ja lajiin melko tuhtikin paketti voimakkaalla maulla ryyditettynä.

Ei pöllömpi, selvä ero alueen tunnettuihin lagereihin.

Pisteet: 33/50

---

Charma (Χαρμα) Lager

Cretan Brewery, Zounaki, Kreeta, Kreikka

Premium Lager / 5,5%


Kreikkalaista craftia on tullut kehuttua useankin maistokokemuksen voimin, muttei aurinkorannan tarjonta kaikenkattavan herkullista kuitenkaan ole. Itseasiassa perusvarma hana-Mythos voi hyvinkin olla päivän parasta antia, eikä lainkaan kehnoa sellaista. Tarjontahan on todetusti kovin vaihtelevaa ja ”erikoisuuksien” suhteen keskittynyttä. Joka tapauksessa etenkin Agia Marinassa siellä täällä esillä ollut paikallispanimo veti kyllä totaaliset pohjat.

Reilut kymmenen vuotta sitten toimintansa aloittanut Cretan Brewery sijaitsee Zounakisin kylässä, pienen pyörämatkan päässä Välimeren rannalta. Haniassa Aroma-baaria pitänyt Ioannis Lionakis sai ajatuksen oman panimon perustamisesta turisteilta, jotka kyselivät toistuvasti paikallisten oluiden perään. Kun sellaisia ei yksinkertaisesti ollut, päätti mies tehdä sellaista itse. Ensimmäiset oluet valmistuivatkin jo vuonna 2007.

Noin 600 000 litran vuositahtia olutta valmistavan Ioanniksen repertuaariin kuuluu vaalean lagerin ohella kaksi muuta perusvalikoiman tuotetta, Dunkel ja Pale Ale. Panimo valmistaa myös pienempiä erikoiseriä, kuten Barley Wineä ja erilaisia aleja oikeastaan kaikissa mahdollisissa perussävyissä. Silti tämä Charma Lager oli käytännössä ainoa, mitä itselleni vastaan sattui.

Panimolla on tuotantolaitoksen yhteydessä olivipuutarhoihin avautuva ravintola- ja terassialue, minne olisi päässyt tutustumaan Agia Marinastakin kulkevin ”turistijunin”. Visiitti olisi ehkä maksanut vaivan, sillä rantabaarista tilattu lippulaivalager oli pahvisinta nestettä, mitä olen vuosikausiin suuhuni kaatanut ja osasyyllinen kokemukseen piillee melkovarmasti juomaa eteenpäin myyvällä anniskelutaholla. Toivon mukaan.

---

Aika pahvinen, peruslagereihin harmittavan hyvin sulautuva paikallispanimon tuote. Massa edellä mennään, joskin jopa Mythos tuntuu raikkaudessaan olevan valovuoden edellä. Varsin kehno tuote, joka ei maistu edes rantatuolissa brändin tuopista nautittuna.

Pisteet: 18/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti