Kevät nostattaa kuulemma matkakuumetta. |
Agia Marinan oluttarjontaa tuli tutkittua aika
pintapuolisin toimin, mutta esimerkiksi lähimarketista sattui löytymään
muutamiakin rantalomamaan pienpanimotuotteita. Yksi näistä oli alueella
paljonkin kehuttu Septem, jolta maistelin olutta maanantain ja keskiviikon
kunniaksi.
Ateenan itäpuolisella, Attikan niemimaata myötäilevällä Evian
saarella toimiva Septem oli yksi matkan janoa sammuttavista valopilkuista. Sen viikonpäiville
pyhitetyt oluet kuuluvat kuuluvan maan pienpanimoiden parhaimmistoon, eikä
niistä kyllä valittamisen sijaa löytynyt, joskaan ei mitään ylimaallisen
erikoistakaan. Tasalaatuisuus ja miellyttävä makumaailma kantaa kuitenkin
mukavan pitkälle – aivan kuten pitääkin.
Septem perustettu maan craftskeneen nähden melko aikaisessa
vaiheessa, jo vuonna 2009. Panimoa pyörittävä Sophocles Panagiotou on koulutukseltaan kemisti ja enologi eli viinitutkimukseen
ja viinioppiin erikoistunut akateemikko. Viikonpäiväoluiden lisäksi panimolta
löytyy oma tynnyrikypsytysohjelmakin, jonka tuotoksia toin pari kappaletta
tuliaisina itselleni. Niiden pariin en ole vielä raaskinut istahtaa, mutta ehkä
sekin kokemus pitäisi hoitaa alta pois lähiaikoina. Panimon slogan on tarttuva
ja selvästi Heinekenin ikeessä pitkään jurnuttaneen maan olutalan
muutoshalukkuutta pönkittävä: This is a no lager's land. Welcome to Septem.
Ensikosketus tuli
otettua keskiviikkopainoksen eli Kreikan ensimmäiseksi vehnä-IPAksikin uumoillun
Wednesday Wheat IPAn muodossa. Oluen rungosta 40% on vehnämallasta ja se on
humaloitu Waimealla ja Vic Secretillä.
Toiseksi reissun
Septemiksi valikoitui viisiprosenttinen maanantaipainos eli panimon Pils.
Monday¨s Pilsner on humaloitu kokonaisin Northern Brewer-, Perle- ja Motueca –kävyin.
27 IBUn voimalla puraiseva olut on yllättävän runsasmakuinen, silti hyvin
toimiva lajiedustaja, joka tarjoaa äärimmäisen hyvää vaihtelua alueen
peruslagereihin. Kuvaahan ei tästä tullut otettua, joten lainasin etiketin mallia internetistä.
Septem Wednesday Wheat IPA (W-Day)
Septem Microbrewery, Avlon, Evian, KreikkaWheat IPA / 6,0% |
Sameahko, kauniin keltainen olut. Tuoksu on kypsän
hedelmäinen, hieman sitruksinen ja keksisen maltainen. Hieman pihkaakin. Aika
kiva, melko tuhti.
Maku myötäilee tuoksua. Kypsää, aprikoosin ja mangon väristä
hedelmää, lopussa sitruksista purentaa. Matkaan mahtuu tuoksussa mainittua
pihkaa, kevyttä kukkaisuutta sekä keksistä, melko esillä olevaa mallasta.
Maltilliset hiilihapot tuovat lisäpainoa jo muutenkin tuhdinlaiseen tunnelmaan,
mikä toimii tässä kohtaa aika kivasti. Hitaaksi nautiskeluksi siis menee,
vaikka vahvuus aika peruskamaa onkin.
Pisteet: 37/50
---
Septem Monday's Pilsner
Septem Microbrewery, Avlon, Evian, KreikkaPilsener / 6,0% |
Vaaleankeltainen, paikalliseen lagerin helposti samaistuvan
näköinen olut. Raikas näky, mikäpä siinä. Tuoksu on tuoreen ruohikkoinen,
hieman yrttinen ja kevyen voinen. Maltaasta nouse myös kevyttä makeutta. Aika
raikas, mutta myös aika runsastuoksuinen.
Makukin on aika hyvä. Toimiva ilmestys siis. Ruohoinen
pääväri tarjoaa loppuun hyväkalustoisen purennan, joka jatkuu pitkälle
jälkimakuun. Mukana on myös yrttiä, alkupuoliskolla paahtoleipäisen maltaan
seassa kevyttä makeutta ja hedelmääkin. Runsas ja lajiin melko tuhtikin paketti
voimakkaalla maulla ryyditettynä.
Ei pöllömpi, selvä ero alueen tunnettuihin lagereihin.
Pisteet: 33/50
---
---
Charma (Χαρμα) Lager
Cretan Brewery, Zounaki, Kreeta, KreikkaPremium Lager / 5,5% |
Kreikkalaista craftia on tullut kehuttua useankin
maistokokemuksen voimin, muttei aurinkorannan tarjonta kaikenkattavan
herkullista kuitenkaan ole. Itseasiassa perusvarma hana-Mythos voi hyvinkin
olla päivän parasta antia, eikä lainkaan kehnoa sellaista. Tarjontahan on
todetusti kovin vaihtelevaa ja ”erikoisuuksien” suhteen keskittynyttä. Joka
tapauksessa etenkin Agia Marinassa siellä täällä esillä ollut paikallispanimo
veti kyllä totaaliset pohjat.
Reilut kymmenen vuotta sitten toimintansa aloittanut Cretan
Brewery sijaitsee Zounakisin kylässä, pienen pyörämatkan päässä Välimeren
rannalta. Haniassa Aroma-baaria pitänyt Ioannis Lionakis sai ajatuksen oman
panimon perustamisesta turisteilta, jotka kyselivät toistuvasti paikallisten
oluiden perään. Kun sellaisia ei yksinkertaisesti ollut, päätti mies tehdä
sellaista itse. Ensimmäiset oluet valmistuivatkin jo vuonna 2007.
Noin 600 000 litran vuositahtia olutta valmistavan
Ioanniksen repertuaariin kuuluu vaalean lagerin ohella kaksi muuta
perusvalikoiman tuotetta, Dunkel ja Pale Ale. Panimo valmistaa myös pienempiä
erikoiseriä, kuten Barley Wineä ja erilaisia aleja oikeastaan kaikissa
mahdollisissa perussävyissä. Silti tämä Charma Lager oli käytännössä ainoa,
mitä itselleni vastaan sattui.
Panimolla on tuotantolaitoksen yhteydessä olivipuutarhoihin
avautuva ravintola- ja terassialue, minne olisi päässyt tutustumaan Agia
Marinastakin kulkevin ”turistijunin”. Visiitti olisi ehkä maksanut vaivan,
sillä rantabaarista tilattu lippulaivalager oli pahvisinta nestettä, mitä olen
vuosikausiin suuhuni kaatanut ja osasyyllinen kokemukseen piillee melkovarmasti
juomaa eteenpäin myyvällä anniskelutaholla. Toivon mukaan.
---
Aika pahvinen, peruslagereihin harmittavan hyvin sulautuva
paikallispanimon tuote. Massa edellä mennään, joskin jopa Mythos tuntuu
raikkaudessaan olevan valovuoden edellä. Varsin kehno tuote, joka ei maistu
edes rantatuolissa brändin tuopista nautittuna.
Pisteet:
18/50
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti