Pari pientä pysähdystä keväisessä Helsingissä. |
Keväinen kaveriporukan kokoontuminen
vei kellaristinkin pitkästä aikaa taas pääkaupunkiseudulle. Pikainen piipahdus
pääpitäjän keskustassa tarjosi mahdollisuuden myös yhteen tai kahteen tarkoin
harkittuun pysähdykseen ennen virallista sosialisointia ja sovittua
iltaohjelmaa.
Retki alkoi pikamarssilla Kampin kellarista kohti Etu-Töölöä
ja Helsingin vanhinta toiminnassa olevaa panimoa, Perhoa. Ravintolakoulu Perhon
oma olutverstas oli nimittäin laittanut edellispäivänä myyntiin pienen 90:n
pullon kokoisen erän jyhkeää ohraviiniä, eikä siellä olekaan vielä aiemmin
tullut käytyä.
Nälkäkin olisi ollut, mutta nyt oli aikaa vain pikaiseen
pyörähdykseen olutkaapin ja kassan kautta eteenpäin. Hintalappua en tuotteelle
löytänyt, mutta kuitti ilmoitti kahden pullon yhteissummaksi maltilliset kymmenen
euroa. Vitonen hyvin pienen panimon lähes minimaalisen erän kymppiprossaisesta
barley winestä oli kyllä positiivinen yllätys.
Perho julkaisi sopivasti visiitin alla muhkean Barley Winen. Vain 90 pulloa tuli myyntiin. |
Mihis sit? No Pieneen. Vähän seudulla asioivana ajattelin,
ettei tuota kohdetta ole syytä tai kovin kannattavaakaan sivuuttaa. Hyvä
sijainti ja parin vuoden takaisen visiittini jälkeen kovasti vahvistunut
konsepti oli pakko päästä kokemaan. Eikä tarvinnut pettyä.
Paikka oli perjantain loppuiltapäivästä vielä sopivan
rauhallinen, mikä helpotti laajan kylmäkaappivalikoiman läpikäyntiä ja
pääpomo-Erkin työnteon häiriköintiä. Aiemmin samalla viikolla hyllytetty
Rollover oli ainut varma etukäteistärppi, mutta muutoin mukaan lähtevän
valikoiman pitäminen kohtuullisuuden rajoissa oli odotetun haastavaa. Valikoima
oli jopa parempi, mitä olin ajatellut.
Pienen kylmäkaapit tursuavat rahojani huutavia kuriositeettejä. |
Paikan päällä nautittava osasto on kateutta gerättävän kovalla tasolla. |
Aikaa oli myös matkan ensimmäiselle virvokkeelle, joksi
valikoin vakuuttavan Brew By Numbersin 65/03 DDH IPAn. Sain myös maistiaisen
juuri hanaan laitetusta Evil Twin NYC:n ja Root + Branch Brewingin The Nomadic
Approach To Reinventing the Wheel. Edition 2 –kollabosta. Tähän en kookosta
vierastavana olisi ilman suostuttelua tohtinut tarttua, mutta yllättävän hyvin
kookoshiutaleilla ja laktoosilla varusteltu DIPA lopulta toimi.
Maistellessa oli hyvää aikaa tarkastella viereisen, vain paikan päällä nautittavia oluita tarjoilleen kaapin (eli yli 5,5%) juomavaihtoehtoja. De Camin maut jäivät meneillään olevasta Geuze-sarjasta puuttumaan, mutta nyt ei ollut aikaa paikata tilannetta.
Mukaan napattavien oluiden kaapitkin tuli käytyä pieteetillä läpi ja kyllähän se ilahduttaa kun lauteilla näkee Whiplashin, BBNo:n, Stigbergetsin, Brewskin, Brekerietin, Evil Twin NYC:n ja Wylamin kaltaisia panimoita. Ja jopa törkyisen tuoreena! Oispa meilläkin...
Nätit hanat ja maistuvat hanajuomat. |
Pienen eväskori... |
Sitten olikin jo aika hypätä oransseille penkeille ja eksyä
Redin sokkeloihin. Kuudeksi oli varattu Stadin Panimon kierros, joten ehdittiin
yksille Redin Oluthuone Haaviin ennen Social Burger Jointin ruumista täyttävää
makuelämystä.
Haavi vaikutti ihan peruskivalta ja sopivan hämyiseltä after work
–paikalta kohtalaisella olutvalikoimalla terästettynä. Itse päädyin tuttuun ja
turvalliseen Saison de Randonneuriin. Social Burger Jointin eväs lunasti mehevät odotukset ja oli tähän väliin pitkää päivää asiallisen jämäkkä energialisä, joka sai vaivattomuudestaan ison kiitoksen.
Mufloni Saison de Randonneur |
Panimokierros oli mielenkiintoinen. Oluen valmistuksen
perusjutut käytiin tietty läpi ja panimon tarinastakin kuultiin kehujen
säestyksellä aika kattavasti. Toiminnan, eritoten panimobaarin puitteethan ovat
mitä mainioimmat, sillä vanhan rakennuksen tunnelma sopii hienosti oluiden
rauhalliseen siemailuun ja turinointiin. Viereisen lambic-kaapin läsnäolo ei tunnelmaa tietty heikennä. 17 000€
aikanaan maksaneeseen tuulikaappiin pykätystä panimopuodista tuli myös muutama
kotiinvieminen ostettua.
Tekevän osaston tiiveys sen sijaan hieman yllätti,
samoin kuin keittolaitteiston rouhea luonne: mäskäys hoidetaan käsipelillä
kahdessa 500-litraisessa hernekeittokattilassa ja vierre keitetään isommassa
puuropadassa. Ne taisivat olla entistä puolustusvoimien tavaraa, mutta hop cannonin
virkaa toimittaneen pontikkapannun alkuperää ei avattu – oletan sen siis olevan
omia peruja (vitsivitsi).
Laajenemisen varaa ei suojellussa rakennuksessa oikeastaan ole, mutta aika hyvin tuo pienikin tila oli saatu hyödynnettyä ilman isomman tilanahtauden tuntua. Siltä se ainakin näin työsuoritusten ulkopuolisena aikana vaikutti. StaPan tuotelinja on joka tapauksessa ollut aina aika moderni, joten laitteiden rustiikkisuus yllätti ja samalla nostatti arvostusta entisestään. Rehtiä.
Laajenemisen varaa ei suojellussa rakennuksessa oikeastaan ole, mutta aika hyvin tuo pienikin tila oli saatu hyödynnettyä ilman isomman tilanahtauden tuntua. Siltä se ainakin näin työsuoritusten ulkopuolisena aikana vaikutti. StaPan tuotelinja on joka tapauksessa ollut aina aika moderni, joten laitteiden rustiikkisuus yllätti ja samalla nostatti arvostusta entisestään. Rehtiä.
Stadin Panimo ja sen symppis baari löytyvät tämän varmaan tuhat kiloa painavan ovikaksikon takaa. |
XX Bitter ja pari muuta. |
Belgipainotteinen kaappiduo houkutteli kovasti. Eritoten "omatuontiin" eli Ultimatorin tiimiin kuuluvat Cantillonit. |
Panimon tarinasta löytyi ihan mielenkiintoisia tiedonmurusia. Tuon taannoisen Olvi-jupakan lopullinen jälkipuinti jäi itseltäkin
aikanaan epäselväksi, mutta kierroksella asia avattiin mukavan avoimesti. Apua
saatiin lopulta myös verottajalta ja kuvion muoto on nykyään seuraavanlainen:
- Stadin Panimon Suvilahdessa toimiva nyrkkipaja on oma, verotuksellisia pienpanimohuojennuksia asiaankuuluvasti saava yksikkö, jonka vuosituotanto on noin 150 000 litraa.
- Tölkkipakattuja, edelleen Olvilla tehtäviä oluita valmistetaan erillisen panimoyrityksen toimesta. Vaikka tuotanto on suunnilleen samaiset 150 000 litraa/vuosi, maksetaan tölkkituotteista täydet olutverot. Näitä litroja ei siis lasketa Stadin Panimon lukuihin, vaan ne ynnätään yksiin Olvin koko tuotannon kanssa, minkä johdosta pienpanimoalennuksia ei niihin tule.
Kierroksella maisteltiin Amber-etuliitteitä vieroksuvallekin
maistuvaa Red Alea sekä suoraan tankista laskettua greipinkuori-IPAa eli
todella tuorekuosista Gasometeriä. Tai näin se muistaakseni yhdessä todettiin
olleen. Kierrokseen kuului myös neljän oluen tasting-setti, jonka sisällöstä löytyy
tarkempaa sanailua kuvista.
Illan lopuksi käytiin katsomassa vielä Paneman tarjontaa. |
Tästä listasta valikoitui 2,8%:nen, samea ja hurmaava Northern Lights. |
Ennen illan melko aikaista päättämistä käveltiin vielä
katsastamaan Paneman tarjontaa. Hanasta valikoitui kevyt mutta maittava
Whiplashin Northern Lights, jonka turvin oli mukava ihmetellä varsin eläväisen
olutravintolan pimenevää perjantai-iltaa. Aika täyttä oli kymmenen maissa,
mutta sekaan sopi vielä hyvin. Tänne pitää palata vielä ajan kanssa, mutta
tällä kertaa oli jo aika suoria Vantaan kulmille lauantain kaverikokoontumista
vartomaan.
---
Lauantaina ei sen suurempia hienouksia nähty, vaan pääpaino oli hyvässä porukassa ja asiaankuuluvissa aktiviteeteissä. Erikoisuudeksi laskettaneen kaverille neljä-viisi vuotta sitten hankkimamme St. Feuillien Tripel -lekan korkkaus. BBE oli mennyt umpeen jo kaksi vuotta sitten ja pulloa oli säilytetty suht valoissa paikassa sekä huoneenlämmössä. Korkin alta kuitenkin paljastui hyvin pehmeänlinjainen, kauniisti suuhun sulava, vaalea ja keväinen belgi ale. Tuoretta tuotetta en ole aikoihin maistanut, mutta muistelisin sen olevan hieman kärkäs ja viinainenkin, joten kyllähän tämä oli huikeaa edistystä.
Aika oli tehnyt kolmelitraiselle pullotteelle erittäin hyvää. |
Espooon hallintokorttelin anniskeludiscosta löytyi Pisseä. Oli ihan jees, UG:n tekemää. Ei tästä sen enempiä, lystiä oli. Ympäristö ehkä "hitusen" epämukavuusalueella.... |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti