maanantai 1. huhtikuuta 2019

Oodi Geuzelle, osa 3: Dekoninck (Oude) Gueuze & Moriau Oude Geuze Vieille

Dekoninck ja Moriau, kaksi Frank Boonin suojiinsa ottamaa, jo sammunutta lambic-brändiä. Boon on tosiaan eräänlainen lajin kantava voima, joka on yhteistyön ja apunsa voimin edesauttanut pienempien pinnalla pysymistä perustamisensa jälkeen. Se myös jatkaa kahden jo tiensä päättäneen lambicvalmistajan oluiden matkaa, mikä on minusta varsin kunnioitettavaa ja yrityksestä maalautuneeseen mielikuvaan sopivaa.

Geuze #6:

Dekoninck (Oude) Gueuze

De Koninck & Gebroeders, Dworp / Brouwerij F. Boon, Lembeek

6,0%

Dekoninckin toiminta loppui usean muun panimon kohtaloksi koituneen 70-luvun lopulla. Vuoteen 1977 päättyvän tarinan jälkeen Dekoninck Gueuze ja Kriek jatkoivat tarinaansa Brouwerij De Neven toimesta, kunnes Brouwerij Boon otti ne siipiensä suojiin heti tuotantonsa alkuvaiheilla vuonna 1992.

Liekö tämä sattumaa vai ei, sillä vuotta aikaisemmin De Neven omistajuus siirtyi Frank Boonin isosedän, lagermies Raymond Boonin aiemmin toimaroiman Interbrewin (myöhemmin InBev) huostaan. Tuo tarinahan päättyy lopulta odotetun surullisesti eli De Neven toiminta ajettiin alas 1994 Interbrewn jatkaessa maailman valloitusta ja kasvua kohti nykyistä olomuotoaan: Anheuser-Busch InBev'tä, maailman suurinta panimoyhtiötä.

Lambicalueella etäisyydet pysyvät melko maltillisina ja tänä päivänä Dekoninckin nimeä kantavat perinneoluet valmistuvat vain noin kymmenen kilometrin päässä alkuperäisiltä sijoilta - tois puol jokke kuitenniin.

Dekoninck (Oude) Gueuz
Oranssihtava, samea ja valkeavaahtoinen olut. Tuoksu on tallimainen, hieman lääkemäinen ja viheromenaisen hapan. Taustalta löytyy tammea, vaaleaa hedelmää ja yrttiä. Ihan jees, ei ehkä kaikkein kutsuvin aromi kuitenkaan.

Maku on samaa tasoa, ihan jees. Viheromenaa, mukavaa tallifunkkia, vaaleaa rypälemäisyyttä mutta myös tuoksuakin kalvannutta lääkemäistä tunkkaisuutta. Voimakasta se ei ole, mutta oman piirteensä se tunnelman kumminkin heijastaa.

Pienikuplaiset hiilihapot ovat melko miedolla tasolla, mikä osaltaan mahdollistaa tälle geuzelle mukavan pyöreän, joskin kokonaisuutta turhaksi tasapaksumpaan suuntaan vievän suutuntuman. Makua ja luonnetta ei ole riittävästi, jotta tuo saataisiin hyödynnettyä.

Ihan OK, mutten tätä ehkä ensimmäisenä vaihtoehtona geuzejen joukosta lasiini valitsisi.

Pisteet: 32/50

---

Geuze #7:

Moriau Oude Geuze Vieille

Brasserie Moriau, Sint-Pieters-Leeuw / Brouwerij F. Boon, Lembeek

7,0%

Moriau on sadan vuoden historiallaan ihan kohtalaisen pitkän linjan tekijä lambicsekoittajien keskuudessa. Johannes Moriaun vuonna 1880 perustama yritys siirtyi ajan mittaan isältä pojalle ja sen johdossa ehti täyden vuosisadan aikana vaikuttamaan neljä Moriau sukupolvea. Sekoittamo sulki ovensa vuonna 1981. Syy oli sama kuin monien muidenkin 1960-luvun jälkeen pillit pussiin pistäneiden toimijoiden kohdalla: lambicin suosiota söi niin markkinat vallanneen Pilsin kuin makeiden virvoistusjuomien ja sekoitusten kasvava kysyntä.

Moriaun tarina ei vielä kuitenkaan tyystin tähän tyssännyt, vaan sekoittelua jatkettiin reilun kymmenen vuoden ajan sekotustarpeita aiemmin toimittaneen De Neven huomassa. De Neve kuitenkin kuopattiin sen omistaneen Belle Vuen yhdistyessä osaksi Interbrew-konsernia, mikä tiesi Moriaun fyysisen läsnäolon loppumista. Boon teki kuitenkin kulttuuriteon ja jatkoi Moriaun tarinaa tästä eteenpäin, aivan kuten saman kohtalon kokeneen Dekonckin kohdallakin.

Panimonsa alasajon jälkeen Moriaun suku piti myös Herbeg Moriau –nimistä kahvilaa, mitä myös edelleen jatkunut lambicin valmistus De Nevellä ja Boonilla palveli. Kahvilan kuitenkin lopetettiin vuonna 2013.

Irrallisena nippelitietona kerrottakoon, että Moriaun vanhaa panimorakennusta asutti myöhemmässä vaiheessa Bernard Leboucq'n peustama St. Peter's Brewery. Leboucqhan tunnetaan nykyisin toisena Brasserie De La Sennen perustajista. Ei tällä mitään tekemistä nyt esiteltävän oluen kanssa ole, mutta tulipahan sekin nyt tietoon saatettua.

Moriau Oude Geuze Vieille
Moriau Geuzen runkona toimii kaksi vuotta kypsynyt lambic, jonka joukkoon lisätään juuri ennen pullotusta pieni määrä nuorta, käymistä vielä jatkavaa lambicia. Nuori lambic näet sisältää käymiskelposia sokereita, joiden käymisen myötä pullote saa siihen kuuluvat hiilihapponsa.

---

Kaunis, aprikoosisen keltainen, syväsävyinen ja pienikuplaisen, todella pehmeän ja kestävän vaahdon kruunaama olut.

Tuoksu on kirpeän hedelmäinen, vaalea, kuivan olkinen, hennon tallimainen, viheromenainen ja kuivan valkoviinimäinen. Hieman nahkean hikinen taustatuntu, eli rehtiä ja toimivaa tavaraa.

Maku on hyvä. Perustoimiva geuze, ei paras, mutta sellainen, minkä mieluusti lasiinsa ottaisi. Viheromenaista kirpeyttä, kuivaa valkoviiniä, vaalean kirpeää hedelmää ja hikistä tallia, mutta myös tunnelmaa pehmentävää pyöreyttä. Lopussa on aika napakkaa sitrus-omena-viinietikka -happamuutta, joka kyllä toimii rauhallisemman alun jälkeen hienosti.

Pisteet: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti