tiistai 2. huhtikuuta 2019

Oodi Geuzelle, osa 4: Cantillon Gueuze 100% Lambic Bio & Mort Subite Oude Gueuze


Tämän päivän jaksossa pureudutaan nykystatukseltaan kahteen varsin eri sarjoissa painivaan lambicvalmistajaan: sympaattiseen, eritoten lambic- ja sourhörhöjen lempilapsena pidettyyn Cantilloniin sekä makeutettujen lambicien ylösnostattamaan, nykyisin Heinekenin ja Carlsbergin konsortion osana toimivaan Mort Subiteen sekä niiden peruslinjan geuzeihin. Kummankin menestystä on edesauttanut pitkäkatseinen reagointi markkinoiden muutoksiin, joskaan samasta pelikirjasta strategioita ei selvästikään ole luntattu.

Geuze #8:

Cantillon Gueuze 100% Lambic Bio

Cantillon, Bryssel

5,0%

Panimo perustettu: 1900

Cantillon on se oman kuplan kenties arvostetuin ja himotuin lambictoimija, jonka jaloja herkkuja haikailen kovasti itsekin. Panimo on perustettu vuonna 1900 ja se on tätä nykyä Brysselin ainoa lambicin tuottaja, kun niitä sata vuotta sitten oli kuutisenkymmentä, jos sekoittajatkin lasketaan lukuun.  

Panimon perustanut Paul Cantillon oli viljakauppiaan poika, joka isänsä työn jatkamisen sijaan oli enemmänkin kiinnostunut oluesta. Isä Augustekin oli tämän huomannut ja ryhtyi kartoittamaan vaihtoehtoja. joilla jälkikasvun urahaaveita voisi edesauttaa. Koska oman panimon perustaminen tyhjästä oli taluodellisesti liian suuri ponnistus, päätyi Auguste ostamaan paikallisen Vandezande-Van Roy panimon Lembeekistä 1894. Pojat Emile ja Paul työskentelivät panimolla, kunnes Paul perusti vaimonsa Marie Trochin kanssa oman lambicsekoittamonsa Brysseliin.

Veli jatkoi lembeekiläispanimon pyörittämistä ja tuotti raaka-ainetta myös Paulin sekoittamon käyttöön. Jalostettavaa olutta ostettiin myös Marien suvulta, jolla oli Lembeekissä myös oma lambicpanimo nimeltään Hygiëna.

Lambicien sekoittaminen jatkui vuoteen 1937 saakka, jolloin pariskunnan pojat Robert ja Marcel olivat jo mukana toiminnassa. Tuolloin Cantillonit ostivat edellisvuonna toimintansa lopettaneen Brasserie Nationale du Néblonin ja siirsivät sen laitteiston Brysseliin. Cantillonin ensimmäinen itse valmistama lambic pantiin vuonna 1938, vain hetkeä ennen kuin Robert ja Marcel kutsuttiin toiseen maailmansotaan.

Panimotoiminta ei sota-aikana päässyt etenemään raaka-ainepulan vuoksi. Pysähtyneisyyden aika loppui sodan myötä, mutta aiemmin kohtalaisen hyvin vetäneet lambicmarkkinat olivat samalla hiljentyneet. Alueelle samaan aikaa iskenyt lämpöaalto myös pilasi useiden panimoiden varastot, mukaan lukien Cantillonien.

50-luvulla suunta oli jo vahvasti nousujohteinen, mutta seuraavana vuosikymmenenä lambicien kysyntä kääntyi taas laskuun. Robert myi osuuntensa Marcelille, joka myöhemmin luovutti vetovastuun tyttärensä miehelle, Jean-Pierre Van Roylle.

Vävypoika lähtikin elvyttämään kilpailun ja makutottumusten muutosten kiristämää taloutta iskemällä makeutettujen lambicien markkinoille. Valitettavasti panimon makeutetut geuzet eivät kääntäneet laskusuhdannetta ja toiminta oli pitkään miinusmerkkistä. Makeuttajista luovuttiin pikkuhiljaa vuoteen 1978 mennessä ja samalla panimosta alettiin tekemään elävää, kulttuurihistoriallista gueuze-museota. Se tarkoitti paitsi ylimääräisistä makeutusaineista luopumista, myös tuotantomäärien laskemista, sillä osa varasto- ja tuotantotiloista valjastettiin näyttely- ja tapahtumakäyttöön.

Cantillon Gueuze 100% Lambic Bio
Tämä muutos kantoikin hedelmää ja vuodesta 1986 tavaraa lähti myös mannertenväliseen vientiin. Lambicin ja sen eri muotojen nousu olutharrastajien suosioon alkaessa 1990-luvulla, oli Cantillonilla jo valmiiksi hiottu konsepti ja viimevuotiset panostukset laadun parantamiseen alkoivat maksaa itseään takaisin. Panimon sisäisen laadunvarmistuksen lisäksi Jean-Pierre oli karsinut jälleenmyyntipaikoista sellaiset toimijat, jotka säilyttivät oluita pystyasennossa.

Jean-Pierre astui syrjään toiminnasta vuoden 2009 jälkeen ja nykyisin panimosta vastaa hänen poikansa Jean, joka on ollut mukana vuodesta 1989 alkaen. Siinä missä kaimani J-P edusti konservatiivista, perinteistä kiinni pitävää linjaa, on Jean lähtenyt avoimemmin kokeilemaan lajityylin rajoja. Cantillonin pieneriä on maustettu milloin suomalaisella punaviinimarjalla, milloin vähän eksoottisemmilla hedelmilläkin. Jean-Pierren kunnioitus perinteitä kohtaan teki Cantillonista osaltaan sen vahvuisen kuin se nykyään on, mutta loi samalla vakaan pohjan Jeanille, joka kehittää panimon toimintaa nykyajan vaatimuksia mukailevaksi. Tällä kertaa aitoja makuja makeutusaineiden sijasta käyttäen.

Cantillonin oluet valmistetaan luomuraaka-aineista ja mallaspohjasta noin 35% on pyhitetty mallastamattomalla luomuvehnälle. Alkoholilain muutoksen myötä markettiemmekin hyllyihin rantautunut Cantillon Gueuze lienee melko tuttu ainakin kotoisalle olutyleisölle, eikä laajempaakaan valikoimaa tarvitse Tallinnan olutkauppoja kauempaa metsästää – Pienen ja kumppaneiden tempauksia luonnollisesti unohtamatta.

Cantillon Gueuze on sekoitus yksi-, kaksi- ja kolmevuotiaita lambiceja. Sitä on myyty myös nimillä Organic Gueuze, Classic Gueuze ja 100% Lambic Bio, joista jälkimmäistä itsekin etikettitekstin vuoksi suosin.

---

Vaaleankeltainen, läpitunkematon ja hieman oranssinen olut kauniilla vaahdolla.
Tuoksu on herkullinen. Sopivan kirpeä, miellyttävän hapan, valkoviinimäisen marjaisa, kevyen viheromenainen ja viinietikkainen. Tammea, tallia, vehnää, kukkaisuutta ja kuivaa hedelmää. Todella kaunista.

Maku on hyvin hienostunut. Happamuus, omenainen kirpeys ja tallimainen aromi sointuvat yhteen hienosti. Kuivan valkoviinimäisiä piirteitä löytyy, samoin viinietikkaa, vehnävää heinikkoa ja mausteisuuttakin. Jälkimaku on voimistuneen kirpeä, silti tyylikkyyden jatkumoa edelleen kantava. Tyylikäs, sopivaa haastetta tarjoava ja palkitseva kokonaisuus. Hemmetin hyvää.

Pisteet: 42/50

 ---

Geuze #9:

Mort Subite Oude Gueuze

Mort Subite (Alken-Maes - Heineken), Kobbegem

7,0%

Panimo perustettu: 1869

Mort Subite on tosiaan kahden suurkonsernin Heinekenin ja Carlsbergin konsortiota edustava, pääasiassa makeutettujen lambicjuomien valmistukseen erikoistunut panimo. Myös perinteisen linjan geuzea kuitnekin tehdään ja onpa se palkintojakin vielä suurkonserniaikaankin kerännyt. Tarinana pohjalta löytyy perhevetoinen tarina pienestä, paikallisesta toimijasta, joka on syytä muistaa ennen totaalisen tuomion jakamista.

Panimon tarina alkaa vuodesta 1869, jolloin panimon veljeltään jo aiemmin perinyt Johanna Philipina Bastaerts nai maanviljelijä Jan Fransiscus De Keersmaekerin. Jan lähti hyödyntämään naimakauppojen kautta ulottuville tarjoutunutta tilaisuutta ja näin panimo, josta ajan myötä muotoitui nykyinen Mort Subite, sai alkunsa.

Historian aikajana seurailee monien muiden saman lajin parissa edustaneiden valmistajien vastaavaa. Panimo siirtyi ensin Johannan ja Janin pojanlle Felix Jan De Keersmaekerille, jonka pojasta Hubertista tuli myöhemmin jo kolmannen sukupolven panimoyrittäjä.

Hubert kutsuttiin asepalvelukseen ensimmäisen maailmansodan jälkeen. Saksassa vietetyn komennuksen ajalta karttui kokemusta mm. germaanioluiden valmistuksesta ja palatessaan Belgiaan hän aloitti lambicin ohella myös pintahiivaoluiden valmistuksen. Alet myytiin Hert Ale –nimen alla, kun lambicit kulkivat nimellä Gueuze Den Hert.

Kuten aiemmatkin geuzetarinani osoittavat, vaikuttavat belgialaiset pitävän oluenvalmistustaidon oppineita yrittäjiä erityisen luotettavina asiainhoitajina, sillä myös Hubert valittiin oman kylän pormestariksi vuosiksi 1932-1945. Valtakausi päättyi Hubert menehtymiseen. Panimon laitteisto kuitenkin uusittiin ennen kuolemaa, mutta ennen kuin asennus ehti alkaa, syttyi toinen maailmansota. Uudet laitteet piilotettiin heinäkasan suojiin, missä ne säilyivätkin koskemattomina sodan yli.  

Leskeksi jäänyt vaimo kuitenkin jatkoi panimotoimintaa ja toteutti myös jo aiemmin suunnitellun tilalaajennuksen. Uuden, edelleen talviaikaan käytössä olevan panimohallin rakentaminen kesti kaksi vuotta valmistuen 1952. Hlijalleen panimo siirtyi Hubertin jälkikasvun huomaan. Ensin sen toimnnasta vastasi Paul, joka sai myöhemmin seuraa veljestään Andrésta.

Paul valittiin Kobbegemin pormestariksi vuonna 1958. Näihin aikoihin panimo valmisti myös De Keersmaeker Pilsiä, joka vuoden 1960 huipussaan käsitti jopa 60% koko panimon myynnistä. Sen kysyntä kuitenkin kääntyi pian laskuun ja 70-luvulle tultaessa panimo keskittyi kokonaan lambicien valmistukseen. Samainen vuosikymmenen vaihde toi myös nykyisen Mort Subite –nimen mukaan toimintaan.

Nimi juontaa juurensa vuodesta 1928 Brysselissä lambicsekoittamista harjoittaneesta A La Mort Subite kahvilasta, kun De Keersmaeker osti sekoitustoiminnan Vossin veljeksiltä. Kaupan myötä lambicbrändin nimi muuttui Geuze Den Hertistä tutummaksi Geuze Mort Subiteksi. Panimo jatkoi edelleen De Keersmaekerin nimellä ja A La Mort Subitekin kulkee sijoillaan jo neljännen Voss-sukupolven jatkaessa toimintaa.

1984 alkoi myös vienti Yhdysvaltoihin ja seuraavana vuonna palkattiin uusi panimomestari, Bruno Reinders. Kasvu-uraa jatkettiin aikomuksella ostaa pienempiä toimijoita ja 1989 kaupat tehtiinkin schepdaalilaisesta Eylenbocshista, josta tuli lopulta Mort Subite varasto – ei sivutoiminen panimo. Paul-veljen poliittinen ura oli tässä vaiheessa vakavoitunut siinä määrin, että hän päätyi myymään osuutensa panimosta Alken-Meas –yhtiölle.

Moninaisten, päällekkäin tapahtuneiden muutosten joukkoon mahtui myös samaan aikaan alkaneet laatuongelmat, joiden paikkaamiseksi palkattiin Belle Vuella aiemmin työskennellyt Marcel Lebeau. Lebeau toi mukanaan ratkaisun, jonka myötä Mort Subiten valmistusprosessi poikkeaa oleellisesti lähes kaikista muista lambicvalmistajista.

---

”Lebeau method”


Lebeaun Belle Vuelta mukanaan tuomaa valmistusideaa ei toki suoraan intergroitu panimon käytänteisiin, joskin ongelman ydin oli alusta lähtien selvä: panimon laakea lambicallas (koelship) oli paitsi liian pieni mutta myös liian syvä, eikä se kyennyt käsittelemään sinne pumpattua vierremäärää halutulla tavalla. Ratkaisun löytämiseksi puolet vierteestä pumpattiin altaan sijasta ulkoilmalla täytettyyn terästankkiin.

Testit osoittivat, että tankkiin pumpattu, puhdistamaton ”luomuilma” sisälsi saman määrän käymiseen vaadittavia villihiivoja kuin allasvinttikin, jonka myötä allasmetodista päätettiin luopua kokonaan. Belle Vuen käyttämä DKZ –metodi on hyvin samankaltainen, enkä ainakaan itse osaa etsiä mainittavampaa eroa niiden ideasta ja toteutuksesta.

---

Mort Subite Oude Gueuze
Kun Scottish & New Castle osti Alken-Measin vuonna 2000, oli Andrénkin aika jatkaa matkaa. Hän myi oman puolikkaansa panimojätille ja samalla De Keersmaekerin perinteikäs nimi katosi panimobisneksen maailmakartalta. Myöhemmin myös Marcel Lebeau siirtyi eteenpäin ja Bruno Reinders nousi tärkeään rooliin tuotannosta vastaavaksi henkilöksi. Bruno myös johti Scottish & New Castlen kustantaman miljoonaremontin maaliin ja on tuotannon kantava voima vielä nykyään.

Liekö suuromistajan seurausta vai ei, keskittyi panimo 2000-luvun alusta lähtien makeutettujen lambicien valmistukseen. Perinteisemmät Oude Kriek ja Oude Geuze palautettiin tuotantoon useampi vuosi myöhemmin (2007 & 2008). Limulambicit pysyivät kuitenkin tuotannon pääaiheena ja 2008 Scottish & New Castle siirtyi Carlsbergin ja Heinekenin konsortion alaisuuteen.

Suurpanimokytköksestä huolimatta Mort Subite –oluet ovat edelleen palkintoja ansaitsevia tuotteita, kuten Oude Gueuzen vuoden 2016 World´s Best Lambic –tittelin voittaminen World Beer Awardseissa osoittaa. Panimo on tiettävästi myös ainoa lambicin tekijä, joka käyttää yksinomaan belgialaisia marjoja oluissaan. Toinen mielenkiintoinen yksityiskohta miljoonaremontteja läpikäyneessä panimossa on pullotus, sillä sen perinteisen linjan geuze ja kriek pullotetaan oman verstaan sijasta Boonilla. 

Mort Subite Oude Gueuze on tosiaan panimon perinteisempiä arvoja henkivä olut. Se on sekoitus vähintään kolmevuotiasta ja nuorta lambicia, joka kypsytetään tammitynnyreissä.

---

Hivenen tumma, hienoisen punasävyisen keltainen Lambic valkealla vaahdolla. Tuoksusta löytyy aamukasteen kastelemaa heinikkoa, valkoviinin rypälemäistä tunnelmaa, kevyttä viheromenaa, sitä myöten hillittyä siiderimäisyyttä ja sitruksista pirskahtelevuutta. Vähän konservatiivinen, mutta sinänsä toimiva tuoksu.

Maussa tapahtui enemmän, mutta hieman hillityllä tapaa kumminkin. On tammista tynnyriä, vaniljaista virettä ja kirpeää omenaa - kuiva siideri, kirpakka valkoviini ja sitruksinen tuntu tahdittavat tunnelmaa. Yrttiä, kuivan viljavaa mallasta, ehkä vähän talliaromiakin. Jokin jää kuitenkin uupumaan, liian kliininen ilmapiiri varjostaa muutoin toimivaa makutarjontaa.

Välimallin geuze on rumasti sanottu, mutta liian helppo ja siloiteltu se kumminkin on. Porttilambic?

Pisteet: 32/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti