torstai 25. huhtikuuta 2019

Olutravintola keskellä ruokakauppaa: Seppälän Citymarketin Popup Gastro Bar


Popup Gastro Bar

Seppälän Citymarket, Jyväskylä

25.-30.4.2019

klo 12-19.00

Seppälän Citymarketin laajamittainen uudistus on nyt saatu päätökseen ja entisestään kohentunut palvelutarjonta antaa hyvän syyn saapua paikalle vähän kauempaakin. Vaikka sijainti on hieman etäinen kaltaiselleni ”toispaikkakuntalaiselle”, on se edelleen suosikkimarkettini Jyvässeudulla ja ansaitsee erillisvisiitin aina aika ajoin.

Remontin myötä myös koko juomaosasto sai uuden, toimivan ja aiempaa selkeämmän ilmeen, eikä olutvalikoima ainakaan heikentymään päässyt. Erityismaininnan ansaitsee suosikki-Geuzejeni joukkoon kuuluvan Cantillon Gueuze 100% Lambic Bion vakioituminen tarjontaan (8,95€/0,375l). Ruokapuolella kauppa on tunnettu lähiruokavalikoimistaan ja nyt sieltä löytyy myös oma sushikeittiö, joka takaa tuoreet tarjoamiset lajin ystäville. Keskiviikkona ennakkomaistettu pop up –konsepti yhdisteleekin onnistuneesti nämä kolme mainittua taiteenlajia: oluen, sushin ja lähiruoan.

The juttu.
Kutsuva olutosaston suuaukko.
Osa Seppälän Citymarketin juomaosastosta muuttuu tästä päivästä lähtien pop up -muotoiseksi Gastro Bariksi, joka palvelee vappuaattoon 30.4 saakka. Kyseessä lienee maailman ensimmäinen suomalaiseen ruokakauppaan rakennettu anniskelutila. Konseptista otettiin löysät pois jo eilen keskiviikkona, kun median ja paikallisblogistien edustajisto kävi tutustumassa sen ideaan ja antiin.

Yksin ei kauppias Vesa Nurmisen ole bistroa tarvinnut pystyttää, vaan mukaan on saatu hyvä joukko aiheesta innostuneita kumppaneita. Gastro Barin oluellisesta annista vastaa Hartwallin ja Olvin lisäksi paikallispanimo HIISI, joka on oluen lisäksi tuonut myös oman festaritiskinsä ilmettä elävöittämään. Gastro Barin ravintoloitsijana toimii ravintola-alan moniosaaja Olli Karvonen ja olutvalinnoista vastaa luonnollisesti olutsommelier Maria Markus.

Kylmää lähijuomaa.
Pop upin olutelämyksiä.
Kohennettua olutosastoa.
Keskiviikon ennakkoavajaisissa oli tarjolla paitsi talon omia susheja, myös Jukolan Juuston cheddareita ja Hakamaan Lammastilan nakkeja. Maria oli valikoinut sushien kaveriksi Olvin Summer Alea, HIISIn Hattaraa sekä Lahden Erikois Vehnää, jotka kaikki osoittautuivat hyviksi vaihtoehdoiksi omilla vahvuuksillaan.

Summer Ale oli ehkä omaan suuhun parhaiten sushien kanssa toiminut juoma ja se osui aika kivasti yksiin myös Hakamaan nakkien kanssa. Nakeille ja juustoille erikseen valittu Olvin American Brown Ale oli niinikään hyvin toimiva kaveri, joskin myös perinteisen brown alen potentiaali kävi maistelun lomassa mielessä.

Pop up on tosiaan vain hetken huuma, mutta innostuneesti konseptia esitellyt kauppias ei pidä lainkaan haihatteluna, josko sama tehtäisiin myöhemmin myös uudestaan. Onkin mielenkiintoista jäädä seuraamaan, kuinka idea otetaan muualla Suomessa vastaan ja millaisia yhdistelmiä aiheen tiimoilta tullaan mahdollisesti näkemään.

Vaikka kyseessä onkin vain viikon mittainen kokeilu, toimii se hyvänä jalansijan tunnusteluna vastaavanlaisen toiminnan kehittämiselle jatkossakin. Aihe herätti selvää kiinnostusta myös ruokaostoksia hoitaneiden asiakkaiden keskuudessa ja ravintolaseurueemme saikin paljon ihmetteleviä katseita osakseen. Ja olihan se kieltämättä veikeää nauttia olutta ja sushia ruokakaupan seiskakäytävällä muiden napsiessa kuvia ostoskärryjensä suojista.

Lähilammas ja lähicheddar sopivan lähekkäin...
Seppälän Citymarketin oman keittiön antimia.
Kyllähän sitä mieluusti pysähtyisi kauppareissun keskellä tällaisen annoksen äärelle.
Koska lainsäädäntömme ei mahdollista ulkomailta tuttua maistatustoimintaa, on kausiluontoinen ravintolakonsepti kokeilemisen arvoinen idea. Pelkän kuriositeettikokemuksen lisäksi anniskelumuotoinen maistelu toimisi hyvin mm. pienten maisteluannosten ja eri ruokatuotteiden muodostamina kokonaisuuksina. Näin Marian kaltaiset asiantuntijat voivat opastaa asiakkaita eri sesonkien herkkujen tai juhlapyhien antimien sekä niille sopivien juomatuotteiden yhdistelyssä ja tarjota vinkkejä juomavalintoihin entistä tehokkaammin. Mielenkiintoista nähdä, mitä tämä vielä poikii.

Viikonloppuna Seppälän olutosastolla on myös pienpanimoedustajia kertomassa tuotteistaan, jolloin onkin kunnon annos oluttietoutta tarjolla.

Muutama sekalainen nosto eiliseltä:

lammasnakki + mustapippuricheddar = aika bueno!
nakeissa on käytetty lampaan lisäksi vain yrttejä ja suolaa
”baarissa” tarjolla oleva Nuri on pullotettu tällä viikolla ja on maistotodisteen mukaan erittäin tuoreessa iskussa
olutvalikoima rajoittuu 5,5% tuotteisiin
sushi ei ole mun juttu, mutta tällä kertaa tuli santsattua huolella
käykää Hakamaan Lammastilan tilapuodissa ja ihmettelemässä paikan asukkeja, suosittelen lämpimästi
---

Paikalla oli lisäkseni samalla paikallislinjalla kyyditty Rolle Huurteisen puolelta. Rollen tarina löytyy tämän linkin takaa:

Pienpanimo-oluelle ja sushille ruokaostosten lomassa? – Suomen ensimmäinen Gastro Bar löytyy Jyväskylän Seppälän K-Citymarketista

2 kommenttia:

  1. Vuosikausia ollut jo pysyvä anniskelutila Stockan Herkussa Helsingissä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ach, okei. Onko tuo millainen konsepti? Rajattu alue hyllyvälissä vai miten se toimii? Liian kauan on aikaa kun viimeksi olen siellä käynyt, että voisi muistaa.

      Poista