maanantai 17. elokuuta 2020

Olutkellarin uutiskatsaus 1/2020

Uutispoimintoja mm. pienpanimokartan muutoksista.

Tervetuloa Olutkellarin olutaiheisen uutisjutun pariin. Ajatus epäsäännöllisen säännöllisesti julkaistavan olutalan uutiskatsauksen julkaisusta on pyörinyt mielessäni jo pitkään ja kesän pienpanimokentän muutoksia tutkiessani päätin ryhtyä tuumasta toimeen. Uutiset ja aiheet tulevat pyörimään ainakin kotimaisen pienpanimoalan ja sen muutosten ympärillä, mutta aika näyttää mihin suuntaan sisältö tulee muovautumaan. Kaikkea ei varmastikaan tule haarukoitua mukaan, joten palautetta ja vinkkejä otetaan mieluusti vastaan. Julkaisutahdin on tarkoitus olla noin kuukausittainen.

Avausosassa pureudutaan mainittuihin muutoksiin pienpanimokentällä, mutta aloitetaan kuitenkin tuontituotteilla tai pikemminkin niiden tulevalla puutoksella.


Fuller’s pienentää vientituotteiden portfoliotaan

Ei ole kauaakaan, kun olutharrastajien eri kanavissa alkoi keskustelu lontoolaispanimon tuotteiden mystisestä katoamisesta mm. Alkon valikoimista. Esimerkiksi tuhti Golden Pride ja maistuva 1845 hävisivät hyllyistä lomakauden aikana ja valitettava puute vahvistettiin myös myymälöiden taholta.

Fuller’sia maahantuovalta Uniq Drinksiltä kerrotaan, että lontoolaispanimon tuotteiden valikoimaa on jouduttu supistamaan. Syynä tähän on Fuller’sin uuden omistajan, Asahi Europe Ltd:n, päätös supistaa panimon vientituotteiden portfoliota. Uniq Drinksin mukaan vientivalikoiman kaventaminen ei koske vain Suomea, vaan kurittaa kaikkia vientimarkkinoita tasapuolisesti.

Tämänhetkisen tiedon mukaan ainakin Golden Pride, 1845, India Pale Ale ja Organic Honey Dew tulevat poistumaan Suomen markkinoilta muutoksen seurauksena. Mainitut tuotteet ovat loppuneet jo maahantuojan varastolta, eikä lisää ole näillä näkymin tulossa. Saman kohtalon tulee kokemaan myös Imperial IPA. jota vielä toistaiseksi löytyy varastotuotteena, mutta täydennyksiä ei siihenkään ole luvassa. Imperial Stout sen sijaan jatkanee valikoimissa.

Jatkossa Suomen markkinoilta tulee edelleen löytymään myös ikoninen ESB, London Pride ja London Porter. Myös Vintage Ale -sarja saa jatkoa ja etsiytyy tuttuun tapaan myös Alkon valikoimiin. Näiden lisäksi luvassa on erinäisiä kausioluita, kuten 15.10 Alkon tilausvalikoimaan saapuva Fuller’s Winter Brew.

Uniq Drinksiltä kuitenkin luvataan, että kaikki mahdollinen päätöksen pyörtämiseksi tullaan tekemään maahantuojien taholla ja myös kuluttajia kannustetaan antamaan palautetta suoraan Fuller’sin suuntaan.


Golden Prideä ja kumppaneita ei näillä näkymin nähdä enää Suomen markkinoilla.

Karvilan Panimo kuusinkertaistaa kapasiteettinsa

Kotimaan pienpanimokentälläkin tapahtuu. Kesällä 2019 ensimmäiset oluensa markkinoilla saanut enonkoskelainen Karvilan Panimo on aloittanut toimitilojensa laajennustyöt. Uusi, vasta rakentamisen alkuvaiheessa oleva tuotantohalli tulee olemaan kooltaan yli 700m2 ja mahdollistaa nykyisen 50 000:n litran vuosituotantokapasiteetin kuusinkertaistamisen. Kasvulla paikallisin voimin toimivalla panimolla tähdätään entistä rohkeammin kansalliseen jakeluun.

Laajennusosan ja uuden laitteiston kustannusarvio on noin 700 000 euroa ja kasvun kerrotaan seuraavan yrityksen alkuperäistä strategiaa. Tositoimiin uusien tilojen kanssa arvioidaan päästävän tulevan vuoden tammikuussa, jolloin keittokokokin nousee 3000:n litraan. Myös vanhat 500-litraiset laitteet tultaneen säilyttämään ja kasvavan veden tarpeen vuoksi tiluksille porataan samassa yhteydessä myös toinen kaivo.

Uusissa tiloissa panostetaan energiatehokkuuteen mm. kehittämällä prosessivesien lämmöntalteenottoa sekä keskittämällä maalämpöön ja biokaasuun. Kasvu vaatii myös lisää apukäsiä ja panimon henkilömäärä on tarkoitus kaksinkertaistaa laajennuksen myötä viidestä noin kymmeneen käsipariin.


Poikkeusajasta huolimatta uusiakin panimoaihioita rakennetaan eri puolella Suomea. Talerock Brewing on järvenpääläinen toimija, josta saataneen lisätietoa loppuvuoden aikana.

Muutoksia pienpanimokartalla

(kartta)


Beerger ja Pien Brewpub

Hämeentie 15, 00500 Helsinki

Helsingin Kalliossa pari vuotta toiminut Beerger lopetti toimintansa kesää vasten. Viimeinen olut laskettiin hanoihin kesäkuun alussa, jonka jälkeen toimintaa ei enää jatkettu. Kokonaan oluen valmistus ei Hämeentiellä kuitenkaan pääse loppumaan, sillä hieman myöhemmin julkistettu Pien Brewpub on avannut ovensa jo heinäkuun lopulla.

Omaa tuotantoaan pienläiset eivät ole vielä saaneet käyntiin, mutta lupia toivotaan saapuvaksi syyskuun aikana. Oluen teosta brewpubissa vastaa kotiolutkisoissa (Homemade Dynamite ja Himabisse) NEIPOIllaan menestystä niittänyt Jirka Orden. Keittokoko on Beergeristä tuttu 625l ja oluelliset näkymät odotetusti samean mehukkaat.

Taiwalkosken Panimo

Taivalkoski

Vuonna 2017 toimintansa aloittanut Taiwalkosken Panimo ajautui kevään myötä konkurssiin. Toiminnan lopettamisesta ilmoitettiin heinäkuussa ja alasajo tapahtui välittömästi tämän jälkeen. Panimon laitteisto on myynnissä konkurssihuutokaupassa.

Panimoyhtiö Puhakka & Nurminen

Jylpyntie 6, 48230 Kotka

Kotkassa on toukokuun lopusta alkaen toiminut kaksi panimoa. Kotioluttaustaiset Harri Puhakka ja Tuomo Nurminen perustivat tammikuussa yhteisen nimikkopanimonsa vanhan autoliikkeen tiloihin Jylppyyn ja ensimmäinen olut, Kotkan Poika Lager, saatiin jakeluun jo 25.5.2020.

Karantie 2, 02630 Espoo

Alkujaan kiertolaisena toiminut Tired Uncle Brewing Co. rakensi oman panimonsa entisen logistiikkakeskuksen tiloihin Espoon Keraan. Keran halleina tunnetussa miljöössä janoisia asiakkaita palvelee myös panimon oma olutpuoti. Ensimmäiset oluet saatiin myyntiin ennen juhannusta (12.6.2020).

Gallows Birdin Panimo

Länsituuli 5, 02100 Espoo

Espoossa onkin ollut varsin tapahtumarikas kesäkuu, sillä vain viikko väsyneitä setiä myöhemmin sen ensimmäinen ravintolapanimokin sai oman oluensa hanoihin. Tapiolassa, Kauppakeskus Ainoan laajennusosassa toimiva Gallows Bird avasi ovensa loppuvuodesta 2019. Panimon rakentaminen sen sijaan jatkui avajaisten jälkeen ja omia oluita käytiin odotellessa valmistamassa Olarin Panimolla. Ensimmäiset ”talon omat oluet” valmistuivat kesäkuussa (22.6.2020). Keittokoko on 500 litraa ja samankokoisia tankkeja panimolta löytyy viisi kappaletta.

Varastopanimo

Jousitie 39, 19650 Joutsa

Keski-Suomi sai pitkän odotuksen jälkeen kolmannen panimonsa, kun kaupalliselle sahtikartalle Joutsan palauttanut Varastopanimo aloitti toimintansa heinäkuussa. Hotelli Ravintola Aatto ja Ellin kellarissa toimivan Ravintola Kellarin yhteyteen rakennettu panimo jatkaa alueen pitkiä sahtiperinteitä. Edellisen kerran kaupallista sahtia on Joutsasta saanut kymmen vuotta sitten lopettaneen Joutsan Sahti Oy:n toimesta.

Varastopanimon ensimmäinen olut oli luonnollisesti sahti, joka tuli Ravintola Kellarin hanaan 23.7.2020. Sahdin ohella panimon on tarkoitus valmistaa myös varasto-olutta. Tuotannosta vastaavat perustaja Visa-Matti Kuitunen sekä olut- ja sahtimestari Pasi Olkkonen.

Mamu Brewing

Fredrikinkatu 22, 00120 Helsinki

Myös yksi nimenvaihdos on kesän aikana nähty. Alkujaan Il Birrificiota varten rakennettu ravintolapanimo siirtyi uuteen omistukseen keväällä 2019, kun hävikkivapaa Ravintola Nolla muutti Fredrikinkadun ja Uudenmaankadun kulmaan. Uudistunut ravintola avasi ovensa heinäkuun 2019 lopussa, mutta panimon nimi uusittiin vain vajaata vuotta myöhemmin muotoon Mamu Brewing. Ensimmäinen olut Mamu Brewingin alla julkistettiin 10.7.2020. Tuotannosta vastaa tälllä hetkellä yksi ravintolan perustajista, Carlos Henrique.

Iisalmen Pienpanimo

Kauppakatu 15, 74100 Iisalmi

Uusiakin panimoaihioita on edelleen kehitteillä. Aiemmin toimintansa lopettanut kempeleläinen Ylikylä myi laitteensa Iisalmeen, jonka keskustaan kasataan kovaa vauhtia kilpailijaa pitäjän pitkäikäiselle Olville. Kaupungin keskustaan, ravintola Gracevillen yhteyteen tuleva pienpanimo saa oman 40-paikkaisen pubin ja olutta on alkuperäisen vision mukaan tarkoitus panna jo alkusyksyn aikana.

Toimintaa käynnistellään aluksi Ylikylän vanhojen reseptien ja oluiden pohjalta, mutta jatkosuunnitelmissa siintää jo omienkin reseptien suunnittelu. Panimo pyrkii 20 000:n litran vuosituotantoon. Panimon ja pubin yhteenlaskettu ala on noin 200m2, josta tuotantotilat haukkaavat kolme viidennestä.

Jyvässeudulle rakennetaan par'aikaa kahtakin panimoa, joista toinen keskittyy myös tisleiden valmistukseen.

Jääskelän tislaamo-panimo: 1000 Lakes Distillery

Jääskeläntie 214, 40800 Vaajakoski

Katsauskierrokseen on hyvä ja oikein mukavakin ottaa mukaan myös paikallisia huhuja. Jyväskylän äärilaidoille kun on tällä hetkellä perusteilla kaksikin panimoa. Näistä Jääskelän luonnonläheisiin maisemiin rakentuva 1000 Lakes Distillery löytyykin jo Valviran alkoholijuomien valmistusluvallisten listalta (4.8.2020 alkaen), vaikka itse toimitilojen rakentaminen on vasta alkutekijöissään.

Jääskelästä löytyy jo luvat sekä tislaamotoimintaan että oluenvalmistukseen. Toiminnassa tullaan nimensä mukaisesti keskittymään etenkin vodkan tislaamiseen, mutta myös olut, gini, rommi ja viski mainitaan tiedotteissa. Tuotantoa suunnittellaan kuitenkin luontoarvot huomioiva, hiilineutraali luomuvodka edellä, jonka kanssa tähdätään mm. Japanin ja Kiinan markkinoille.

Tuotantotilat rakennetaan jo 1700-luvulla perustetun maatilan yli sata vuotta vanhaan navettarakennukseen. Muun muassa suosittuna juhlapaikkana tunnetulla tilalla arvellaan päästävän valmistuspuuhiin jo kenties ennen vuodenvaihdetta, mutta työtä tilojen rakentamisen kanssa riittää vielä sitä ennen reilusti.

Aalto Panimo

Säynätsalo, Jyväskylä

Kiertolaisina Säynätsalon saariryhmää esille tuova Aalto Panimokin kuuluu etenevän panimohankkeensa suhteen. Luotsiveneen terassilla kuultujen huhujen mukaan tuleva osoite on jo lukittu ja panimon rakentaminen saatu käyntiin. Päijänteen saarille perustettavan panimon tarkempi osoite, aikataulu ja konsepti pysyy vielä salaisuutena, mutta asiasta kuultaneen syksyn mittaan jo jotain.

Uutta oluttakin on pian tuloillaan, toistaiseksi vielä kiertolaishengessä. Kanavan Panimolla valmistettua lageria lupailtiin jakeluun jo lähiaikoina.

Suomenlinnan Panimo

Siirakuja 3, 01490 Vantaa

Suokkihan ei panimona esittelyjä kaipaile, mutta on mukana listalla palveluihin liittyvien muutosten ansiosta. Suomenlinnalaisethan ovat jo useamman vuoden ajan valmistaneet olutta myös Vantaalla ja kesäkuussa Nikinmäen panimon  yhteyteen avattiin myös panimokauppa – Vantaan ensimmäinen sellainen!

---

Ensimmäinen uutiskatsaus oli luvatun mukaisesta varsin vahvasti kesän aikana tapahtuneiden pienpanimomuutosten esittlyyn painottuva. Tapahtumia on siis riittänyt ihan mukavaan tahtiin ja uusiakin toimijoita on tulossa edellä mainittujen lisäksi. Toivotaan, että niistä päästään sanailemaan jo tulevissa katsauksissa lisää. Ainakin Mad Finnilta pitäisi olla tulossa jonkinlainen ulostulo uutisten muodossa jo syyskuun aikana ja omakohtaisesti odottelen kovasti Marian sairaalan tilohin rakentuvan Do Good Brewn toiminnan käynnistymistä.

Palautetta, uutisvinkkejä ja korjausehdotuksia otetaan vastaan. Seuraava uutiskatsaus julkaistaan epämääräisen aikajänteen sisällä, mutta toivottavasti mahdollisimman pian.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti