torstai 20. elokuuta 2020

Stigbergets GBG Beer Week 2016 / 2020 (3.5 % Edition)

Stigbergets GBG Beer Week 2016 / 2020 (3.5 % Edition)

Ruotsalaispanimo Stigbergets ilahdutti olutkansaa tuomalla markkinoille sessioitavamman version muutama vuosi sitten hypeä nostattaneesta GBG Beer Week 2016 IPAstaan. 3,5-prosenttinen tribuutti löytyy kaupoista meillä Suomessakin ja omani kävin poimimassa pari viikkoa sitten Palokan Citymarketin hyllystä. Olutta hörppiessäni kävin katsomassa, millaista tekstiä olin saanut aikaiseksi oluen esikuvan äärellä, kun sitä tammikuussa 2017 ensikerran olin käsiini saanut.

Tuo aikahan muistetaan meilläkin Vermont-innovaation, New England -etuliitteen rantautumisena Eurooppaan. Ruotsista löytyi tuolloin jo useita maan rajojenkin ulkopuolella tunnustettuja toimijoita, joista Stigbergets nousi omaan tietoisuuteen panimon runsaita kehuja ja suoranaista hypeä nopeasti keränneiden NEIPOjen ansiosta. Pakkohan ne oli itsekin testata ja siinä samalla ihastua. Meillä härmäläisillähän oli tuohon aikaan vasta orastavaa tarjontaa uuden tyylilajin suhteen, sameimpana tähtenä Sonnisaaren  Humalaja.

IPAn tuoreuskeskustelu vaikuttaisi taannoisen tekstini perusteella käyneen kuumana myös talvella 2016-2017, mutta vähänpä varmaan tiesimme, mihin se uuden NEIPA-innostuksen myötä tulisi kehittymään. Näyn myös käyttäneen ilmaisua ”vastapuristettu aromi-IPA”, jonka ajattelin ottaa uudelleen käyttöön.

No, GBG Beer Week 2016 oli arvostuksensa varmasti ansainnut ja se oli myös ensimmäinen ruotsalaisten tekemä olut, joka nousi Ratebeerin top 50 IPA-listalle. Sitähän valmistettiin vielä jonkin aikaa alkuperäisen käyttötarkoituksensa eli göteborgilaisen oluttapahtuman jälkeenkin. Nyt sitten tarjolla on ajan henkeen hyvin sopiva, 3,5-prosenttinen versiointi, joka on kyllä myös aika himskatin hyvää.

Stigbergets GBG Beer Week 2016 / 2020 (3.5 % Edition)

Samean mehumainen, hedelmäisen keltainen ja kauniin vaahdon nostava olut. Tuoksu on raikas ja trooppisen aromaattinen. Sitrusta, limen kuorta, aprikoosia, mangoa ja ananasta. Erittäin vakuuttavaa.  

Maku täsmää tuoksun kanssa. Lopussa odotettua enemmän puristusta, mitä usein jää ehkä vähän kaipaamaankin. Enemmänkin voisi toki olla. No, greipin sivallusta edeltää sitruksisempi, taas pirteästi jonkin pienemmän sitrushedelmän kuorta virisevä, aprikoosinen, ananaksinen ja mangomainen tropiikin sävykkyys. Aika muhevakin on. Taas joutuu ihmettelemään, kuinka paljon makua näihin prosentteihin on taas saatu ahdettua. Mainiota!

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti