lauantai 22. elokuuta 2020

Malmgård Islay Barrel Aged Stout

Malmgård Islay Barrel Aged Stout

Malmgårdilta tuli kesän aikana parikin jyhkeää olutta tarjolle. Barley Wine on vielä käsittelemättä, mutta Islay-kypsytetyn Imperial Stoutin ääreltä pääsin jo tuntemuksiani kuvailemaan, vaikka tyyli ehkä paremmin tuonne syksymmälle istuisikin. Mutta toimipa se hienosti vähän viileämmässä loppukesän illassakin.

9,5-prosenttinen olut on tosiaan majaillut Islay-saaren savuntäyteisissä viskitynnyreissä. Saaren tisleistä tuttu tuprutus on siirtynyt odotetusti myös muhkeamakuisen oluen väripalettiin ja viitoittaakin tietä kauniilla tavalla. Yhtymäkohtia HIISIn Islay-tynnyröityyn Ikiiursoon löytyy paljon, vaikka malmgårdilainen vähän pehmeämmin ja hillitymmin savuisuuden saloja lähestyykin. Älä kuitenkaan lue tätä väärin: ei tästäkään savua tule puuttumaan.

Malmgård Islay Barrel Aged Stout

Sysimusta, rusehtavan vaahdon nostava olut. Islayn henki vahvana läsnä. Tuoksu tuntuu jo pulloa avatessa. Savua, viskin kaikua, lämpöä, mutta myös taidokasta pehmeyttä. Tausta on mukavan suklainen, varsin paahtunut. Mmmm...

Maku on hyvin samoilla linjoilla. Viskin savuisuus tosin tulee vähän viipyen, alkumaku mennään miedommissa, suklaisemmissa ja paahtuneen maltaisissa merkeissä. Loppupuoli onkin sitten jykevämpää menoa pienellä lämmöllä ja sitä tasapainottavaa suklaista, mokkaista pehmeyttä. Jälkimaku lämmittää, hieman puraisee ja tainnuttaa pehmeään savuisuuteen. Isoja makuja hitaasti nautittavassa paketissa. Todella hieno kokonaisuus.

Pisteet: 42/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti