sunnuntai 10. tammikuuta 2021

Olarin Area 21 IPA West Coast Haze (5th Anniversary Edition)

Olarin Area 21 IPA West Coast Haze (5th Anniversary Edition)
  • Tyyli: India Pale Ale
  • Alk.%: 6,3
  • Panimo: Olarin Panimo, Espoo, Suomi

Taannoiselta Tahkon visiitiltä ei oluellista hekumaa oikein löytynyt, mutta aikanaan saatu vinkki janojuomien omavaraisuuteen nojaamisesta Savon Himoksella oli onneksi otettu tosissaan. Kovinkaan mittavaa mallasjuomalastia en mukanani jaksanut rahdata, joten päätin panostaa enemmänkin suunmukaisuuteen. Olarin Panimolta näytteenä saatu viisivuotisbisse vaikutti spekseiltään tuon kriteerin hienosti täyttävältä juomalta.

Tölkkiin pakattu Area 21 IPA West Coast Haze kertoo olevansa kunnianosoitus panimon kaikkien aikojen ensimmäiselle oluelle, AREA 21 IPAlle. Nyt tuon 2015 ensi kerran valmistetun oluen muisto on tuotu 2020-luvulle, mistä apusana Haze vähän viittoileekin. Aromikkaampi, sameampi, nykyaikaisempi. Muttei kokonaan mehustettu, vaan länsirannikon puraisulla täydennetty näkemys. Humaliksi on ladattu Simcoe, Chinook, Warrior, Citra ja Cascade – vahvuutta mukavat 6,3%.

Vähän tämänlaista suuntausta olen päissäni haikaillutkin syntyväksi. Pidän kovasti mehukkaista ja aromirikkaista NEIPA-juomista, mutten pistäisi pahakseni kohtalaisenkaan napakan katkeron kytkemistä aromirilluttelun perään. Se, tarvitseeko sen katkeron aivan ”takavuosien” West Coast -maailman tasolla hiihdellä toki sitten ihan hyvä kysymys. Ehkä ei, koska NEIPA nojaa aromeihin, mutta jää usein vähän kuin kaipaamaan edes pientä nipistystä mennessään. Ja olarilaisilta sitä nyt löytyy!

Olarin Area 21 IPA West Coast Haze (5th Anniversary Edition)

Olarin Area 21 IPA West Coast Haze (5th Anniversary Edition)

Sameahkonlainen, kypsän hedelmäinen ja valkeavaahtoinen olut. Tuoksu on hieno, runsas ja mukaansa tempaava. On sitrusta, appelsiinia, trooppista hedelmäisyyttä ja mehukkuuttakin, mutta myös greippisempää terävyyttä.

Maku ei tuoksun teesejä tohdi sivuuttaa vaan samanlainen, runsaspiirteinen, monitahoinen ja kutsuva kokonaisuus on suuta vastassa. Sitrus, passion, mango ja aprikoosi yhtyvät mandariiniseen tuntumaan. Puhtaaseen neipamaisuuteen ei tässä kuitenkaan jäädä nojailemaan, vaan loppuun on kytketty keskitanakka, greipillä kyllästetty peräkärry. Purentaakin siis löytyy, mikä elävöittää tunnelmaa entisestään. Samaa napakkuutta toivoisi kohtaavan useamminkin hazy-juomien peräosastolla. Mainio olut! 

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti