maanantai 25. tammikuuta 2021

Nøgne Ø Imperial Stout

Nøgne Ø Imperial Stout

Norjalaisen Nøgnen pitkäikäinen Imperial Stout rantautui vastikään Alkon valikoimiin. Oluttahan on löytynyt pitkäripaisesta aiemminkin, mutta edelliskerrasta taitaa olla jo useampikin vuosi. Olutkellarissa sitä ei yllätyksekseni ole vielä käsitelty lainkaan, vaikka voisin lähes vannoa näitä muutamia tässä matkan varrella kumonneeni. Ilmeisesti muistin kuitenkin väärin.

Vanha, muutama viikko ennen blogikirjoittelun aloitusta koostettua arvio sen sijaan löytyi Olutoppaan arkistoista. Se on vuoden 2012 joulukuulta, jolloin Nøgne Ø Imperial Stout oli juuri saapunut valikoimiin. Ensimmäisen kerranhan sitä taisi olla tarjolla huomattavasti aikaisemmin, aikana, jolloin minulla ei ollut mitään käsitystä siitä, mikä se sellainen nögne muka edes on. Nykymittapuulla varsin pitkähistoriainen Imperial Stout siis kyseessä.

Sitä en osaa sanoa, onko oluen reseptiikka kokenus vuosien varrella jotain päivityksiä. Aikanaan kirjailemani arvio ainakin antaisi ymmärtää, että meno on ollut kuivempaa kuin tällä maistokerralla,  vaikka paljon samoja elementtejä luonnehdinnasta edelleen löytyykin. Pistekertymäkin täsmää melko hyvin ja edelleenkään en pistäisi pientä lisäpontta oluen taakse kaipaisin. En silti pahoittele, että hain tätä suorilta pari ylimääräistäkin pulloa talteen.

Täysin musta olut ruskealla, suht niukalla vaahdolla. Tuoksu syvän tumma, espresson paahteisuutta on runsaasti, lakritsia ja tumman suklaan kuivaa makeutta, perusvarma IS tuoksu. Maku seuraa tuoksua: vahvaa espresson paahteisuutta, reunoilta palanutta mallasta, kuivahkoa tumman suklaan makeutta, lakritsia ja hieman alkoholia. Paahteisessa jälkimaussa kuivakkaa katkeroa. Suhteellisen hallitseva kuivuus ei itseeni täysillä iske, jollain tapaa makeammat ja pehmeämmät IS:t kohdentuvat paremmin. Ulottuvuutta saisi olla naksaus enempi. Tottakai, laadukas tuote taas norjalaisilta, mutta ei aivan kritiikittä selviä. Pisteet: 38/50 

-Vanha arvio joulukuulta 2012

Nøgne Ø Imperial Stout

Yöllisen musta olut nätillä vaahdolla. Tuoksu varsin hyvä. Paahtunut, mukavan suklainen, hieman kahvinenkin, pähkinäinen ja luumuisen kuivahedelmäinen. Samettinen, voimakas. Mainio.

Maku toistaa tuoksua. Paahtunut maltaisuus taustoittaa runsasta makumaailmaa leveältä alalta. Syvä suklaisuus, samettinen tuntuma, kevyen kahvinen leima ja lisämehevyyttä tarjoava, muttei liian esiinnouseva luumuisuus jykevöittävät runsasta makumaailmaa. Hillitymmin mausta voi löytää pähkinää, sulaa lakritsaa ja kohtalaisen napakkaa katkeruutta.

No hemmetti. Rehti IS ilman ylimääräisiä koukeroita. Jykevä ja lämmin, ei välttämättä lajin Rolls Royce, mutta pätevä ja varmaotteinen edustaja lajin laatutietoisesta päästä.

Pisteet: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti