perjantai 8. tammikuuta 2021

Hiisi Huu Red Wine Old Ale 2020

Hiisi Huu Red Wine Old Ale 2020

  • Tyyli: Old Ale
  • Alk.%: 8,0
  • Panimo: Hiisi, Jyväskylä, Suomi

Viime keväänä Alkon pienpanimonostoihin lukeutunut Huu osui omaan suuhun varsin hyvin, vaikka reilun punaviinimäisen marjaisuuden yhdistäminen Old Alen tunnelmointiin vähän alkuun mietityttikin. Panimolta kerrottiin syksymmällä, että olut on tykännyt pienestä varastoinnista ja minulla olikin sopivasti pari pulloa jemmassa odottelemassa. Joulun ajoille aioittu korkkaaminen venähti vuodenvaihteen tälle puolen, sopivasti samoille sijoille kun tieto Huun tynnyröidyn version julkitulosta laskettiin irti. Tynnyrivaikutusta haikailinkin nähtäväksi jo vuosi sitten, sillä kyllähän tämänkaltainen juoma siitä varmasti omansa osaisi ottaa.

Vuoden kypsynyt normi-Huukin tuntuu nimittäin nostaneen nimenomaan tuota punaviinimäistä puoltaan roimasti ja punertavan marjaisuuden tiivistyneistä vivahteista nousee esiin myös portviinimäisiä piirteitä. Näille nyansseille tekisi toki ihmeitä pieni tuntuman lisäpyöreyskin, vaikkei tasapainon suhteen ongelmia tunnu olevankaan. Veikeä olut kaikenkaikkiaan.

Huuhan on tosiaan ale-hiivalla käytetty Old Ale, jonka toinen käyminen on hoidettu punkkuhiivalla. Marjaisan, punaviinimäisen makuvivahteensa se saa mukaan lisätystä viinirypäleistä ja hapankirsikoista puristetusta mehusta. Tynnyröity esitys on minulta vielä maistamatta, mutta sitä kuuluu löytyvän jo ainakin Hiisin Taproomilta Lutakosta.

Hiisi Huu Red Wine Old Ale 2020

Punertava, tummanruskea olut kevyellä vaahdolla. Tuoksu on hyvin punaviinivetoinen, joskin myös hieman karamellisoituneelle maltaallekin on sijansa. Kevyttä lämpöä ja hauskaa salmiakkisuuttakin nousee nenään.

Maku on mainio. Punaviinimäisyys tiivistyy jopa hieman portviinin suuntaan, vaikka aivan samaan pyöreyteen ja makeuteen toki ylletäkään. Alta löytyy hieman karamellinen mallasrunko. Kevyttä mausteisuutta, viinin ohella muutenkin marjaisia sävyjä ja hienoista lämpöä. Kauniisti kypsynyt olut, josta löytyy paljon erinäisiä vivahteita marjaisuuden lehtojen kätköistä. Kevyttä viiniköynnyksen lehtisyyttäkin ja marjapensaan kuivattua oksakkuuttakin tuntuu taka-alan mausteisesta vivahteesta löytyvän.

Olut on eittämättä muuttunut keväisestä kokemuksesta ja on nyt selvästi marjaisampaan, punaviinimäisempään päätyyn kallellaan. Mennyttä ja nykyistä on toki vaikea laittaa arvojärjestykseen muistin varassa, mutta tasatahtisen toimivaa Huu vaikuttaisi niin tuoreena kuin hieman kypsempänäkin olevan.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti