perjantai 15. tammikuuta 2021

Riegele Aechtes Dunkel

Riegele Aechtes Dunkel

Augsburgilaisen Riegelen tummanpuhuva lager tuli jo useammankin kerran vastaani tuossa syksyn ja alkutalven aikana, mutta sen enempiä katsomatta ajattelin sen olevan tuota saman panimon jo kesällä pariin kertaan nautittua Kellebieriä. Kellerin janohan se tuosta toistosta lopulta päällensä iski, mutta kun pulloon sitten tartuin, sain todeta sisällön olevankin Riegele Aechtes Dunkelia. Rehti tapaus kyllä sekin, mielessäni ajattelin.

Tätä ”harvinaislaatuista mutta perinteistä” olutta en ollut vielä panimolta maistanutkaan, joten harhaluulossa eläminen ei sinällään jäänyt kalvamaan. Panimo tosiaan mainostaa Aechtesin olevan siinä mielessä harvinainen tapaus, että sen tummanpuhuva väri on saatu aikaan käyttämällä oluessa kahteen kertaan paahdettuja baijerilaismaltaita. Muutoin olut tarjoilee ns. perussettiä eli mukavan maltaista, tasapainoista ja hyvin saksalaisen makuista lagertunnelmaa.

Ehkä vähän enemmänkin panimon yleisen tason ja tuplapaahtoisuuden puolesta makumaailman sävyiltä ja runsaudelta odotin, mutta kelpo tuotteesta siitä huolimatta puhutaan. Kyllä minä kuitenkin ensi kerralla mielummin sen Kellerbierin hyllystä ehkä silti haluaisin napata…

Riegele Aechtes Dunkel

Ruskeanlainen olut nätillä vaahdolla. Tai oikeastaan hyvinkin ruskea. Ei nimittäin punertava oikeastaan lainkaan, muttei syvän ruskeakaan näky silti ole.  Tuoksu on tummahkon maltainen, kevyen leipäinen ja aika kuivanoloinen. Ei järin runsas, mutta aika kiva kuitenkin.

Maku on kiva, ehkä paikoin vähän ohut. Ajan mittaan avautuessaan ohuuskin katoaa maltaan saadessa pyöreyttä alleen. Leipäistä, edelleen enemmän kuivaa kuin imeltynyttä menoa. Vähän paahdettua mantelimaisuutta, yrttistä purua ja myöhäisemmässä vaiheessa myös sitä kaivattua, kevyen paahtuneen siirappista maltaan sävykkyyttäkin. Hyvää Riegeleen perustasoa, ei mene hutiin.

Pisteet: 33/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti