keskiviikko 6. tammikuuta 2021

Fuller’s Vintage Ale 2020

Fuller’s Vintage Ale 2020
  • Tyyli: English Strong Ale
  • Alk.%: 8,5
  • Panimo: Fuller's, Lontoo, Englanti

Fuller's Vintage Alen uusin painos hiipi joulun alla salaa Alkon hyllyyn. Kuvio on jo ennestään tuttu eli tuote korvaa kaikessa hiljaisuudessa edellsivuoden painoksen eikä esimerkiksi listaudu erikseen uutuuksien joukkoon. Vuosikerroissa näet on isojakin eroja, joten ei olisi lainkaan liioiteltua eritellä vuosikertoja omiksi tuotteikseen. Vähän pöllö käytäntö, mutta sillä näemmä mennään.

Pääasia toki on, että vuosikerta-alea hyllyyn ylipäätään saatiin, sillä asahilaistuneen panimon vientivalikoiman karsiminen koetteli myös Suomen markkinoita ja esimerkiksi Golden Pride katosi tarjonnastamme kokonaan.

Pari edellistä vuosikertaa ovat tarjonneet kohtalaisia pettymyksiä, mutta tänä vuonna pulloa sai tyhjennellä hymyssä suin.  Varsinaista takkatulen ääreen liimaavaa, pehmeän sulavaa ja hillityn eleganttia kokemusta ei tarjoiltu toki tälläkään kertaa. Tietynlaisesta pirteydestä ja rempseästä otteestaan huolimatta muutoin katastrofaalisia piirteitä saaneen vuoden Vintage-painos jää mieleen menneitä verrokkejaan huomattavasti tasapainoisempana ja sitä kautta kypsempänä esityksenä. Toisin sanoen tykkäsin tästä kovasti.

Vuorossa on tosiaan joka vuosi odotetun arvo-oluen 24. painos. Viimevuotisen merimatkan jälkeen palataan taas perinteiden ääreen, mutta toissavuotta onnistuneemmin. Tällä kertaa mallaspohjaa on terästetty Itä-Anglian alueelta tulevalla Double Roasted Crystalilla (DRC®), humaliksi on valikoitu Herefordshiren Jester ja Godiva, joita ryydittää vielä Target.

Fuller’s Vintage Ale 2020

Meripihkainen, kaunis ja runsaan vaahdon korostama olut. Tuoksu on hieno. Runsaan mandariininen kärki tarjoaa tuoretta kuorisuutta sekä syvempää hedelmäisyyttäkin. Mukana kulkee tutun kuivahedelmäinen, kevytsiirappinen ja karamellinen maltaisuus. Hieman mausteinen, kevyen yrttinen. Sitrustakin on, mikä yhtyykin hienosti mandariinisiin piirteisiin. Yllättävänkin railakka, odotin enemmän takkatunnelmaisen pehmyttä kaikua. Toimii kyllä erittäin hienosti tälläkin tapaa. Tuoksu enteilee siis varsin hyvää.

Ja hyväähän se onkin. Sitrusta, päälle vyöryvää mandariinia, jossa raikkain terä tulee raastetusta kuoresta. Mukana vähän muutakin kypsähedelmää, vaikka kuivahedelmäisemmissä tunnelmissa muuten liikutaankin. Hieman mausteista tuntua, kevyttä yrttiä ja toffeista mallastakin. Myös vaaleaa siirappisuutta löytyy

Ei kaikkein soljuvan Vintage Ale, vaan tosiaan aika pirteä paketti, jossa myös hiilihapot ovat aika terhakkaan kuplivalla tuulella. Lopussa aika napakkaa sitrushedelmäistä purentaa, perässä lämpöä ja hedelmiin sekoittuvaa mallasta. Tyylikäs, rentoudestaan huolimatta tasapainoinen ja varmaotteinen, turhat höntyilyt pois jättävä kokonaisuus. Toimivinta vintaakeilua lontoolaisilta vuosiin.

Pisteet: 41/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti