sunnuntai 24. tammikuuta 2021

Kaiserdom Hefe-Weissbier

Kaiserdom Hefe-Weissbier

Kaiserdomin vehnätörppö on jo kovin tuttu näky maitokauppojemme hyllyillä ja varmaan yksi laajimmassa levityksessä olevista Hefeweizeneistä maassamme. Sitä näet tuntuu löytyvän vähän jokaista Alepaa ja muuta pikkumarkettia myöten. Omaan lasiin tuote on kuitenkin etsiytynyt aika harvoin, yleensä lähinnä vaihtoehtojen puutteen ohjaamana. Aika kevyt ja vaatimaton ilmestyshän tuo omankin lajikirjon sisällä nimittäin on, mikä sinällään ehkä yllättääkin, kun kyseessä ei ole mitenkään mahtipontisen ylikansallisen megamakropanimon tuote. Vaikka eihän Kaiserdomia ihan pieneksikään kyläpanimoksi voi kuitenkaan tituleerata.

Wörnerin perheen omistuksessa nykyisin oleva panimon vietti 300-vuotisjuhliaan vuonna 2018. Se sijaitsee Bambergin kyljessä, pienessä Gaustadin kylässä. Matkaa olutkaupungin keskustasta Regnitzin myötävirtaan kertyy pienen kävelymatkan verran.

Kaiserdomista tuli Bambergin suurin panimo kuntaliitoksen myötä vuonna 1972. Samalla panimo lanseerasi uuden Kaiserdom-brändin, jonka se ”lainasi” liitoksen avulla Bambergin nelitorniselta tuomiokirkolta. Kaiserdom tarkoittaakin keisarillista katedraalia, joita Saksanmaalta löytyy kourallinen, Mainzin, Wormsin ja Speyerin pytingit mainitakseni. Nimityksellä viitataan Pyhän Rooman  valtakunnan keisarillisen hallintakauteen.

Pitkäikäinen panimo on viime vuosina uudistanut laitteistoaan ja pari vuotta sitten se asennutti kokonaan uudet vehkeet laitokselleen. Samalla Gaustadissa investoitiin alkoholittomien oluiden valmistuslaitteistoon – idealtaan samantyyppiseen, mikä Laitilassakin on käytössä. Kaiserdomin holittomat eivät tämän tiedon perusteella ole mitään keskenkäytettyjä ja vierteellä makeutettuja ”old school” -holittomia, vaan olueen luontaisesti syntyvä alkoholi on poistettu jälkikäteen.

Kaiserdomin hefe tuli otettua tarkasteluun Tahkon lomapahasella, kun paikalliset minimarketit eivät valikoimillaan ylettömiä rehvastelleet. Purkkivehnä edusti tarjonnan villeintä päätä ja toisaalta jotain vehnävää teki mielikin. Ei tällä siitä huolimatta sinne kuuhun menty tälläkään kertaa.

Kaiserdom Hefe-Weissbier

Haalean samea, vaaleankeltainen olut ihan nätillä vaahdolla, joka katoaa kun survon oluen liian pieneen lasiin. Tuoksu on aika mieto. Melko hedelmäinen, neilikkainen ja mausteinen. Ihan toimiva, vaikka vähän haalea.

Maku on ryhdikkäämpi, mutta perushefeksikin aika mieto. Hedelmäinen, neilikkainen ja mausteinen. Makujen runsaus ja suutuntuman muhkeus jättävät kuitenkin toivomisen varaa. Sinällään perushyvää suorittamista turhan kevyessä muodossa. Tokko tulee toisten tartuttua. 

Pisteet: 26/50

2 kommenttia:

  1. Suurin virhe, mitä Baijerin vehniä maistellessa voi tehdä, on survoa ne liian pieneen lasiin ja jättää hiivat tölkkiin. Vaahtokukka (joka vaatii myös puhtaan lasin) ja tuopin rakentaminen kuuluvat olennaisena juttuna maisteluun. Vaikka en oikein innostu tölkkiversioista, kyllä tästäkin saa makua irti, jos haluaa. Bambergissa käydessä tulee tätä äärimmäisen harvoin maistettua. Itse asiassa en muista, olisinko siellä koskaan Kaserdomin vehnää edes juonut. Kaiserdomin pilsiä sitäkin useammin, monta kertaa jopa ensimmäisenä paikallisena oluena. - Heikki Kähkönen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erittäin validi huomio ja allekirjoitan nautinta-astian vaikutukset täysin. Mökin kalustosta ei isompaa vaasia löytynyt, mutta pienellä kikkailulla oluen sai pohjineen valuteltua tuomiolleen. Vaahdon kustannuksella kylläkin.

      Tilanteen tuomista puutteista huolimatta lopputulema noudatti samaa kokemusta, mihin olen päätynyt tämän tölkitteen kohdalla ennenkin eli makua saisi olla enemmän. Hanasta olisi kiva joskus myös kokeilla josko avautuisi paremmin. Mielellään jossain näköetäisyydellä tuomiokirkosta tunnelman takaamiseksi.

      Tiedätkö muuten, onko panimolla Gaustadissa jotain omaa panimoravintolaa tai vastaavaa ja millainen tunnelma kylässä mahtaa muutoin olla? Eli olisiko kävelymatkan väärti käydä sielläkin, jos tässä Bambergiin vielä joskus pääsisi matkaamaan...

      Poista