perjantai 8. lokakuuta 2021

Sandels Juhlaolut Suodattamaton 5,3%

Sandels Juhlaolut Suodattamaton 5,3%
  • Tyyli: Vaalea Lager
  • Alk.%: 5,3
  • Panimo: Olvi, Iisalmi, Suomi

Olvin syksyinen näytepaketti sisälsi kullitettua Sandelsia. Juhlavampaa olemusta ja juhlaolutleimaa selventänee panimon kotipaikkana toimivan Iisalmen 130-vuotisjuhlahumu sekä Sandels-olutmerkin viisikymppiset. Sandels Juhlaolut onkin salkkuserkuksestaan poiketen suodattamaton ja sitä myöten pehmeämmän, kenties runsaammankin makuinen kokonaisuus. Oluen valmistuksessa on käytetty ohramaltaan ohella myös tärkkelystä ja keskirunsaan katkeruuden takana seisoo uuden sadon humalat.

Juhla-Sandelsia on tarjolla aina ensikevääseen saakka ja ensivaikutelma oluesta jäi hyvinkin positiiviseksi. Vaikkei minulla aivan tuoretta makumuistoa perus-Sandelsin ääreltä olekaan, rohkenen kehua suodattamatonta juhlajuomaa runsaammaksi, pehmeämmäksi sekä miellyttävämmän makuiseksi elämykseksi. Ei varmastikaan mitään liian erikoista Sandelsin ystäville, mutta sen verran mukavasti makua ja tasapainoa, että diletantillekin maistuu. Astetta parempi saunaolut, luin jonkun sanoneen ja tähän lienee varsin helppo yhtyä. Tölkin kylki kertoo meille kaksi tarinaa eversti Johan August Sandelsista:

Kunnioitettu sotasankari eversti Johan August Sandels päästi joskus suustaan suodattamatonta tekstiä. ”Perhana, kun tämä olut on päässyt lämpöiseksi” hän tokaisi pidettyään kolpakkoaan kuuman tykinpiipun päällä.

Kunnioitettu sotasankari eversti Johan August Sandels oli humaani mies, joka arvosti myös vihollista – tiettyyn rajaan asti. ”Samaa leipää ne syövät, vaan eivät onneksi juo samaa olutta.” totesi hän erään voittoisan taistelun jo tauottua.


Sandels Juhlaolut Suodattamaton 5,3%

Vaaleankeltainen, ehkä hieman utuinen olut valkealla vaahdolla. Tuoksu on hyvä, kevyt ja raikas. Ruohoista humalaa on kevyesti, mutta selkeästi mukana, päävärinä toimii toki vaalea maltaisuus.

Maku ei ole aivan tuoksun tasolla, mutta kyllähän tämä hyvä vetobisse on. Suodattamattomuus tuo mukaan mukavaa pehmeyttä. Vaaleaa, vaalean lagerin puitteissa pyöreääkin mallasta, kevyttä ruohoisuutta. Ei ihmeitä, muttei murheitakaan. Kepeästi perussalkkukamaa toimivampi kokonaisuus ja tosiaan semmoinen olut, mitä tirvoisi ihan mieluusti saunahommissa tai mökkireissulla menemään. Raikas ja toimiva, tosissaan vähän juhlavampi, pehmeän maltainen Sandels siis.

Pisteet: 30/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti