maanantai 25. lokakuuta 2021

HIISI Nyrö Local Lager

HIISI Nyrö Local Lager

  • Tyyli: Local Lager
  • Alk.%: 5,2
  • Panimo: HIISI, Jyväskylä, Suomi

HIISIhän on siitä vekkuli panimo, ettei sen liikkeitä osaa kuolevainen maltaanryystäjä oikein koskaan ennakoida. Panimo kulkee olutvirrassa omia polkujaan ja tiskiin voi lävähtää ihan mitä vain aina Harvian puukiukaan kivillä mäskätystä lagerista tynnyröityyn punaviinisouriin. Tällä kertaa innoitusta on kuitenkin haettu ihan tästä lähiseuduilta. Kirjaimellisesti.

Hyvin paikalliseen jakeluun viime viikolla julkaistu Nyrö on monessa suhteessa erittäin mielenkiintoinen olut. Sen makumaailma on todella omintakeinen ja mieltä kutkuttava, eikä mikään ihmekään. Nyrö on näet todellinen paikallistuote, jonka maltaat tulevat Räihän tilalta Koskenpäästä ja aromihumalat on poimittu Nyrölän kylästä ja lähiseuduilta.

Räihän maltaistahan on kokemusta jo farmarin ja kauppiaan yhteislagerin verran, mutta kotimaista, saati keskisuomalaista humalaa esittelevää elämystä ei ole vielä kaupallisessa mitassa vastaan tullut. Aiemmin lienen maistanut suomihumalia lähinnä muutamissa kotioluissa ja sahdeissa, mutten niissäkään näin selkeässä roolissa. Tai no ehkä vehniäläisten parit testailut ovat oma poikkeuksensa, joista etenkin toissavuotinen vehniäläishumaloitu lager oli varsin villin oloinen, vaikka mukana vähän saaziakin oli.

Nyrö on tosiaan kauppavahva vaalea lager, jota on levitelty lähinnä Jyvässeudun kauppoihin. Noin 4000:n pullon erästä tuskin riittää pitkään odotteluun, mutta tahdon kovasti uskoa, että näitä on vielä joskus tulossa lisääkin tarjolle. Sen verran tohkeissaan vaikuttaa panimonkin väki ilmeisen hartaudella kehitetyn oluen äärellä olevan. Ja ihan syystä saavat ollakin.

Paikallishumalan mukaan tuoma tunnelma on varsin villin tuntuinen ja terävän monipuolinen. Tarkoiksi, paikkansa pitäviksi sanoiksi noita vivavhteita on yllättävänkin hankala pukea, mutta koetin parhaani mukaan ammentaa mielikuvani paperille. Selvää on kuitenkin se, että tämä olut vaatii vielä testikierroksen tai pari, ennen kuin osaan tarkentaa sanavalintojani. Onneksi maku kohtaa sitä vastaanottavan hermon suotuisassa kulmassa, mikä tekee aiheen pohdiskelusta varsin miellyttävää puuhaa.


HIISI Nyrö Local Lager

Vaaleankeltainen, hieman utuinen olut vaalealla vaahdolla. Tuoksu on vaalean maltainen ja kevyesti villiyrttisen, no, yrttinen. Vähän jokin kotoperäisen kuivayrttinen sivuvire siinä on. Myös ruohoista tuntua löytyy jonkin verran.

Maku syventää makukirjoa aika reilustikin ja humalan omaperäinen vire jopa hieman hyökkää päälle. Kamalan vaikea pukea sanoiksi tuota sinällään vehreän yrttistä, aika napakkaa aromikkuutta, jossa on jotain kuivatun villiheinämäisiä ja -korsisia piirteitä. Jälkimaussa myös mausteisuutta, jotain horsman varren tapaista ja ruohoisuutta. Myös etäistä sitrussävyistä kukkaisuuttakin maalautuu mielikuviin.

Not the average peruslager, se on varma. Kepeä, varsin villi ja terävä lagerolut. Tykkäsin, todella omintakeinen ja erottuva lager, joka vaatii varmasti uusintamaiston tai parikin, että makuja osaa paremmin sanoiksi pukea.

Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti