Hollolan Hirvi Kivisahti (Joulusahti) |
- Tyyli: Sahti (Kivisahti)
- Alk.%: 7,0
- Panimo: Hollolan Hirvi, Hollola, Suomi
Kansallisjuomamme sahti sopii niin arkeen kuin juhlaankin ja tapana onkin ollut päästä sen makuun myös joulunaikaan. Tänä vuonna tarjontaa näkyy olevan varsin runsain mitoin, sillä perinteisten sahtipanimoiden lisäksi myös useampi pienpanimo on valmistanut juhlajuomaa joulun pyhiä silmällä pitäen.
Vuoden viimeinen työreissu päähesoihin osui viime viikon keskivaiheille. Kotimatkan varrelle sattui yllättävän monta vain pienen lisäkoukkauksen vaatinutta sahtiapajaa, kun tuusulalainen Maku, Järvenpään Talerock ja Orimattilan Ori Panimo & Tislaamo ilmoittivat panimokauppojensa ovien takaa löytyvistä mallasnektarilähteistään. Valitettavasti nuo ovet olivat matkapäivänäni säpissä.
Ns. varmoja sahtiapajia olisi toki löytynyt Heinolan Heilasta ja Joutsan Varastopanimolta, mutta ajattelin tänä vuonna testata jotain harvemmin lasiin kaatuvaa vaihtoehtoa. Tuota kaksikkoa kun on tullut tänäkin auringonkiertona nautittua jo useampaan otteeseen.
Hollolan Hirvi Kivisahti (Joulusahti) |
Pienpanimoiltahan voi varovaisesti tiedustella ostoaudienssia virallisten myymäläpäivien ulkopuoleltakin, joten päätin kokeilla rohkeasti kepillä jäätä. Aloitin soittokierroksen tällä kertaa pitkänlinjan tekijästä. Perinteikäs Hollolan Hirvi oli näet valmistanut maankuulua Kivisahtiaan joulumyyntiin ja nouto onnistui kuin onnistuikin vielä samana iltana, vaikka viralliset tilausten hakupäivät olikin osoitettu vasta viikonlopulle.
Talvitunnelmainen Hollolan Hirven pihamiljöö kimmelteli iltapuolella pakkaslumen ja tähtitaivaan hämärästi valaisevan vaikutuksen alaisena. Vanha pihapiiri oli kuin perinteisestä talvi-illan kuvauksesta konsanaan. Ilkka Sipilä avasi yli satavuotiaan kivinavetan ovet edessämme, kun astelimme kaikkein pyhimpään: Hollolan Hirven sahtisammioiden äärelle.
Sahtia laskiessaan Ilkka ehti rupattelemaan niitä näitä. Päällimmäisenä yritystoiminnassa pian tapahtuva sukupolvenvaihdos. Jouluksi pantu Kivisahtierä oli näet viimeinen Ilkan alaisuudessa valmistunut sahtierä, mutta perinne tullee jatkumaan vastakin, kun Ilkan jälkikasvu jatkaa panimotoimintaa vuoden vaihteen jälkeen.
”Uusilla” tekijöillä on jatkon suhteen jo jonkinlaisia kehityssuunnitelmia, mutta annetaan niiden kypsyä talven yli rauhassa. Aika näyttää, mitä kaikkea paksujen kiviseinien sisällä vielä keksitäänkään. Kiitin sahdista ja juttutuokiosta ennen palaamistani kiristyvän pakkasen koristelemalle valtatielle.
Hollolan Hirvi Kivisahti (Joulusahti) |
Kotiin kantamani Kivisahti on yksi paikallisen sahtiperinteemme erikoisuuksista, jollaista ei kaupallisessa mittakaavassa Sipilän tilan ulkopuolella tehdä. Tokko ylettömän paljon kotivalmistuksessakaan enää nykyisin.
Kivisahdin taika piilee mäskäyksen loppuvaiheessa mäskin sekaan upotettavissa, hehkuvan kuumaksi lämmitetyissä kivissä. Menetelmä on peräisin ajalta, jolloin oluenkaan tekijöille ei ollut käytettävissä tulta kestäviä metalliastioita, vaan puuastioissa muhinutta mäskiä kuumennettiin kuumin kivin. Hollolan Kivisahdin teossa käytetään suurelta osin Viking Maltin sahtimaltaita, mutta se sisältää myös hieman ruista. 7-prosenttisen sahdin humalointiin käytetään oman pihan humalakäpyjä.
Kivisahtia ei juurikaan maaseuturavintolan ulkopuolelta löydy, vaikka viime aikoina sitä onkin satunnaisesti ulos sieltä myytykin. Pariin otteeseen olen sitä vuosien varrella oluttapahtumissa kuitenkin päässyt maistamaan, mutta tämä oli ensimmäinen kerta, kun pääsin käymään aivan alkulähteillä. Vuosituotanto ei kuulemma ole kertaakaan ylittänyt 10 000 litraa, vaikka Hollolan Hirven oluttuotannonkin mukaan laskisi. Pientä, paikallista ja perinteistä menoa siis.
Kivisahti on sahdiksi keskimääräistä miedompi, mutta makumaailmaltaan vähintäänkin keskirunsas. Ei silti tuhdeimmasta päästä. Olen kuullut puhuttavan, että siitä voisi kivimenetelmän myötä löytyä savunkin vivahteita, mutta itse en tuota sävyä ole vielä makumaailmasta poiminut. En tälläkään kertaa. Imeltyneistä piirteistään huolimatta sahdista löytyy myös selkeää kuivuutta tasapainon ollessa oivallisella tasolla. Joulusahdin kerrotaan olevan muiden vuodenaikojen Kivisahtia makeampaa, muttei se silti millään tapaa imelää ole. Erinomaista kylläkin.
Hollolan Hirvi Kivisahti (Joulusahti) |
Puisen rusehtavan sahtia. Ei liikkeiltään lajin hitainta, minkä
vahvuudestakin ehkä olisi arvata voinut. Tuoksussa imeltynyttä, leipäistä
maltaisuutta ja rukiisuutta. Kuivahko, mutta myös hieman makea.
Mausteisuuttakin on hieman, samoin kypsää hedelmäisyyttä.
Maku on hyvä. Sahtina varsin sessioitavaa tai ainakin todella helposti
kumottavaa. Imeltynyttä maltaisuutta, rukiisuutta ja kypsää hedelmää on esillä
hyvin, mutta myös kuivempaa, mausteisempaa otetta löytyy. Lopussa myös katajaa.
Kokonaisuutena tasapainoinen, mauiltaan keskirunsas sahti. Toimii.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti