- Tyyli: Belgian Ale
- Alk.%: 6.7
- Panimo: Rekolan Panimo, Mäntsälä, Suomi
Rekolan Panimon Munkintie teki pitkän taipaleen joka johti
vihdoin perille, eli alkoholimonopolimme Alkon valikoimiin. Aiemmin tätä
kotimaista, belgityylistä dubbel-olutta on ollut saatavilla vain ravintoloista,
mutta tämän hienon edistysaskeleen jälkeen siitä tuli neljäs ”tavallisen”
kuluttajan ulottuville saatu Rekolan olut. Kuten sanottu, munkin tie on ollut
pitkä – se käy hyvin ilmi panimon omasta blogipostauksesta. Sen mukaan
Munkintien reseptin juuret juontavat viiden vuoden päähän, jolloin panimon
Jarilla oli vielä Mustialan oluenpanokurssi kesken. Munkintien yrttituunattu
reseptiversio päätyi tuolloin kurssin lopputyöolueksi ja onpa tuota tehtailtu
siitä lähtien ihan kotioloissakin – satunnaisin muutoksin ja viilauksin toki.
Reseptin pohja ja koko oluen tyyli on haettu tarkoituksellisesti oikeista
belgioluista, joten vahingossa tämä meikäläisittäin suht kunnianhimoinen ja
harvinaisempi tuotos ei ole syntynyt. Tässä ”kaupallisessa” versiossahan ei
mainittuja yrttejä enää mukana ole, sopii ainakin minulle paremmin.
Munkintie vei illaksi kotiin - harmaasta kelistä huolimatta. |
Entä mistäpä Munkintie on tehty ja mitä se on? Tyyliltään se
on siis belgityylinen ale, tarkemmalta luonnehdinnaltaan dubbel. Lisäksi
Munkintie on suodattamaton, niin kuin hyvän oluen pitääkin olla.
Raaka-ainelistalta löytyy perinteisten ohramaltaiden, humalan, veden ja hiivan
lisäksi myös siirappia, jota panimon väki kertoo käytetyn maun vuoksi. Tuo
siirappinen, tumma makeus toimiikin tummissa belgeissä hyvin ja suoraan
sanottuna onkin yksi hakemistani ominaisuuksista näissä oluissa - sopivissa
määrin tottakai. Siirapin tilalla voidaan käyttää myös esimerkiksi kandisokeria
ajamaan saman asian. Munkintie kypsyy käymistankeissa kuudesta seitsemään
viikkoa, jonka jälkeen se jatkaa käymistään pulloissa. Panimolta kerrotaankin
maussa tapahtuvan joitain muutoksia etenkin ensimmäisten kolmen kuukauden aikana.
Testataanpa seuraavaksi minne Munkintie meidät vie…
Rekolan Munkintie |
Samea, suht tumman ruskea ”belgi”, joka hieman yllättäenkin
vaahtoaa jonkin verran. Tuoksu on maukas, aavistuksen hento tosin. Siirappisen
makeaa, tumman puoleista maltaisuutta, hitunen jopa paahdetta mukana. Lisäväriä
tuo tummista belgeistä tuttu tumma, kuivattu hedelmäisyys, hitunen
fariinisokeria, sivulla aavistus nahkeaa yrttisyyttä. Kovin on esikuviensa
jäljillä vai pitäisikö sanoa teillä, syvyyttä voisi olla hieman lisää. Maku jatkaa tuoksun kaltaisella, tumman siirappisella
makeudella joka ei suinkaan ole hampaita sulattavan imelää vaan pikemminkin
pehmeää, suht mietoa. Tuoksuteltaessa piilotellut salmiakki nostaa päätään maun
toisella kolmanneksella ja täytyy myöntää sen toimivan tumman, melko kypsän ja
aavistuksen ohuehkon hedelmäisyyden rinnalla. Läpi maun löytyy hentoa, silti
tunnistettavaa marjaista happamuutta sekä kuivan puoleista mausteisuutta, joka
on voimakkaimmillaan jälkimaun kynnyksellä. Tuntumaltaan hieman ohkainen, lisää paksuutta ja puhutaan jo
hyvästä ”oikeiden” dubbeleiden haastajasta. Ei hassumpi näinkään, hiilihapot
onneksi sopivan maltilliset ja muutoinkin varsin tasapainoisen kuvan tästä saa.
Uskoisin, että tiemme tulevat kohtaamaan useampaan otteeseen – aina ruokapöytää
myöten. Erittäin positiivisen kuvan jättää, kannattaa testata.
Pisteet: 34/50
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti