tiistai 21. toukokuuta 2013

Vakka-Suomen Prykmestar Wehnäbock


Yksi suosikki...
Vakka-Suomen Panimon Prykmestar Wehnäbock on yksi niistä kotimaisista oluista, jota tulee tasaisen epätasaisesti napattua ostoskoriin Alkon perimmäisestä nurkasta. Vihdoin maltoin ottaa kynän kauniiseen (tai päivän agendasta johtuen multaiseen) käteen ja kirjoittaa tästä ajatuksia paperille, niin monesti tuo on pitänyt tehdä.

Kestosuosikiksi noussut tumma vehnäolut teki ensi esiintymisensä Alkon valikoimissa vuoden 2011 kesällä, jolloin sitä saatiin hyllyyn 20 000:n pullon erä. Erä kuitenkin oli ja meni, mutta onneksi pienen odottelun jälkeen se palasi valikoimaan – tarkemmin ottaen vajaa vuosi sitten. Come back oli kohdillaan, sillä ensimmäisen ostoerän loppuminen oli kova isku itselleni, mutta myös kauniimpi puoliskoni osaa arvostaa sen vehnäisen pehmeää, mutta taidokkaasti humaloitua makukirjoa. Ja miksi ei osaisi? Hyväähän se on!

Suomen luonto ja kesän maut...
Panimo tiedottaa Wehnäbockin olevan tummempi ja vahvempi versio yhtiön maitokauppavahvuisesta Prykmestar Vehnästä. Saksalaisista esikuvistaan poiketen Wehnäbock on humaloitu amerikkalaisella Cascade-lajikkeella, joka tuo olueen piristävää sitruksista aromia. Viime syksynä olut otti haltuunsa Suomen Paras Olut 2012-tittelin Syystober-tapahtumassa, jossa se nousi voittoon lähes 130:n kotimaisen oluen joukosta. Alla vielä suora lainaus Avainlippu.fi:n tiedotteesta:

Suomalainen Olut ry:n kutsuman valintaraadin mielestä suodattamaton ja väriltään tummahko Prykmestar Wehnäbock on erittäin tasapainoinen ja suomalaiseen makuun sopiva vehnäolut. Wehnäbock on kesäinen, mutta lopulta syksyynkin sopiva ja lämmittävä olut, jonka makuprofiilissa on miellyttävää mausteisuutta.

”Vaikka Wehnäbock on tukevampi kuin yleisimmät vehnäoluet, se on laadukas tuote, joka sopii sekä nautiskeluun että ruoan kanssa nautittavaksi. Ruokapöydässä se käy mainiosti esimerkiksi lihapatojen, juustojen ja jopa jälkiruokien seuraksi”, kilpailun tuomaristo perustelee.

Viikonloppu menikin leppoisasti pihan ja kodin kesäkuntoon laittamisessa, joten Wehnäbock oli oiva valinta harmahtavan lauantai-päivän lepohetkeen – johon luonnollisesti kuului myös grillissä tiristetyt kesäherkut. Hyvällä tankkauksella jaksoi vielä vähän painaa duunia ennen iltakävelyä ja saunaa. Suomen kesän peruselementit siis kasassa: luonto, olut, sauna ja hyvä ruoka. Pettämätön kombinaatio.

Vakka-Suomen Prykmestar Wehnäbock
Tasaisen samea, olutpullonruskea ja läpitunkematon vehnäolut, joka vaahtoaa keskirunsaasti. Tuoksussa tyylille ominaista hedelmäistä makeutta kypsähkö banaani etunenässä, jääden hieman tavanomaista tasaisemmaksi ja hillitymmäksi. Suht makea, vehnäinen ja sitruksisen katkeroitu yleismaku, jossa hiivan aromi on melko mietoa. On kyllä kohdillaan!

Maultaan sopivissa määrin makea, hieman hiivaisen mausteinen ja kypsän vehnäinen. Banaani ei jyllää kovinkaan voimakkaasti tummahkon hedelmäisyyden seassa esiintyen silti tuon puolen kantavana voimana. Olut on vehnäolueksi todella voimakkaasti humaloitu ja sen huomaa oikeastaan läpi maun. Sitruksiset katkerot hallitsevat myös jälkimakua. Suutuntuma kaivatun täyteläinen, ei liian hiilihappopitoinen.

Tasapainoinen, makuisa ja onnistuneesti humaloitu tumma vehnäolut, jossa Jenkki-humalointi ei jätä mitään arvailun varaan. Hienoa työtä Uudessakaupungissa on tälläkin saralla tehty. Yksi kestosuosikeista!

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti