keskiviikko 22. toukokuuta 2013

BrewDog Dogma

  • Tyyli: Scotch Ale
  • Alk.%: 7,4
  • Panimo: BrewDog, Ellon, Aberdeenshire, Skotlanti

Uhittelun ideologia...
Kaapin viimeinen koiruus, BrewDogin Dogma, jonka tarina kuvastaa koko panimon rokkaavaa asennetta. Tai oikeastaan se ensimmäinen versio on se tarinan ydin. Nyt lasissa oleva olut on kuitenkin Dogman toista painosta, joka tuli markkinoille viime vuonna (2012), kun alkuperäistä reseptiä muokattiin (vertailu). Tuo alkuperäinen on jäänyt ja mitä ilmeisimmin jääkin allekirjoittaneelta maistamatta, mutta näinhän täällä aina välillä käy.

Dogma tosiaan on hyvä esimerkki skottipanimon auktoriteettejä halveksuvasta ideologiasta, jota on kyllä pakko arvostaa! F*uck the system, rock’n’roll ja sitä rataa… No tämä asennehan sai Brittien alkoholikulttuuria kaitsevan Portman Groupin (paikallinen vastine siis kotimaiselle Valviralle) älähtämään ja äkkiä useampikin tuote oli viranomaisten tarkan syynäyksen alla. Myyntikiellolla uhattuja tuotteita olivat – viranomaisten mukaan ”aggressiivisesti markkinoidut” – Punk IPA, Hop Rocker ja Rip Tide. BrewDog kommentoikin kohua salaliitolla, jonka se perusteli johtuvan tietynlaisesta korruptiosta. Heidän mukaansa ”valvovan silmän” rahoittajien joukosta löytyy tahoja, jotka ovat huolissaan BrewDogin markkina-aseman kasvusta ja suosiosta – tietenkin omien yritystensä aseman kustannuksella. Onneksi juttu kääntyi skottipanimon eduksi (vuonna 2008), mutta ideologian mukainen linja pakotti miehet vääntämään veistä byrokraattien haavoissa. He julkaisivat uuden tuotteen, nimeltä Speedball. Nimi, joka viittaa tujakkaan huumekoktailiin oli ymmärrettävästi liikaa viranomaisille ja näin nimi muutettiin Dogmaksi. Panimon mukaan he halusivat antaa viranomaisille jotain, jonka he voisivat perustellusti kieltää ("...we thought we would give them something worth banning us for..."). Kirstunvartijaa on aina hyvä vähän herätellä ja härnätä.

Nykyinen Dogma on skottiale, jossa on joukossa kanervalla maustettua hunajaa, joten mielenkiintoinen kokoonpano on jälleen kerran kasassa. Oluen valmistukseen on lisäksi käytetty kymmentä eri tyyppistä mallasta, se on myös humaloitu Saaz- ja First Gold-lajikkeilla. 

“This beer is not cool. You may think it is, but that is just a beautiful lie fabricated by clowns and gypsies.” – pullon kyljessä sanotaan…

BrewDog Dogma
Tumman ruskea, maltillisesti kaadettuna suht niukalti vaahtoava skotlantilainen. Tuoksu on varsin herkullinen. Tummaa, ohuelti kahvisen paahteista mallasta sekä makeutta tumman siirappisessa muodossa, jopa tumman suklaan kuivuutta, pehmeää lakritsia ja nahkaa. Lisäksi yleiskuvassa on mielenkiintoinen lääkeyrttinen tuntu, joka ei käy päälle, mutta on läsnä koko ajan. Todella kiehtova ja nautinnollinen kokonaisuus. Maku vastaa hyvin tuoksua. Tummaa, hienoisesti paahteista maltaisuutta, tumman siirappista makeutta sekä tuoksua vahvemmin lääkeyrttisyyttä, muttei taaskaan hallitsevalla tavalla. Aijjai! Lakritsia, ehkä tummaa suklaatakin, jälkimaussa myös mausteisuutta. Alkoholi lähinnä lämmittää taustalla, muttei onneksi maistu missään vaiheessa. Niin tuttua, silti hieman erilaista, hieman jopa porter-linjalle poikkevaa. Tuo yrttisyys taitaa olla se juttu tässä (edellisen kerran mieleen tuli soijakastike, ei huono sekään). Hieno juttu onkin, todella toimiva kombo kyseessä. Paksu makeus ei onneksi ole yliampuvaa, vaan nautittavan pehmeää, jopa luvatun hunajaista. Tuntumaltaan ihan mukavan pehmeä, maltillisen hiilihappoinen ja tasapainoinen. Mielenkiintoinen ja varsin maistuva olut – ei voi kuin kehua. Tummaa, hunajaista ja hienostuneen yrttistä tahmeutta hitaaseen nautiskeluun. Suosittelen.


Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti