lauantai 18. toukokuuta 2013

Samuel Smith Organic Chocolate Stout

  • Tyyli: Sweet Stout
  • Alk.%: 5,0
  • Panimo: Samuel Smith, Tadcaster, Englanti
Suklaista stouttia Yorkshirestä.
Parin viikon takaiselta Lontoon reissulta mukaan tarttunut suklainen unelma – hieman yllättäenkin ainut olut, jonka matkalaukkuuni reissulta pakkasin. Organic Chocolate Stouttia tuli maistettua jo paikan päällä. Maku vetosi meikäläiseen sen verran kovasti, että päätin siis ostaa kaksi pulloa pubin tiskiltä mukaan – tähän kun muissa länsimaissa on mahdollisuus. Kahtaalla kuulin tiskiltä saman tarinan luomuoluesta: se on hyvää ravintoa myös mielelle ja keholle, viitaten totta kai luomuraaka-aineisiin. No mikäpäs siinä, pakkohan sen on toimia!

Panimon oluttoimitus. Hevosvoimia ei säästellä!
(kuva: samuelsmithsbrewery.co.uk)
Olut on pakattu 550ml lasipulloon, joka on varustettu panimon leimalla ja mielestäni varsin henkeen sopivalla, maanläheisellä etiketillä. Vanhaa tyylikkyyttä. Samuel Smithin ”verstas” sijaitsee Englannin pohjoisemmalla puolella Tadcasterissa, oikeastaan Leedsin ja Yorkin puolivälissä. Panimo ottaa vetensä alkuperäisestä, vuodelta 1758 olevasta kaivosta jonka veden kerrotaan olevan ”kovaa” – eli se sisältää pehmeää vettä enemmän kalsium- ja magnesiumsuoloja. Kaivon syvyys on muuten noin 26m (85ft.). Itse panimo on peräisin samaiselta vuodelta kuin kaivokin, ollen näin Yorkshiren vanhin toimiva panimo, perinteitä siis riittää. Tästä todisteena on panimolla tänäkin päivänä työskentelevä tynnyrintekijä, joka kunnostaa ja korjaa puisia oluttynnyreitä käyttö kuntoon. Lisäksi panimo toimittaa näissä puutynnyreissä oluitaan lähialueelleen, milläpäs muullakaan kuin hevoskärryillä. Tuotteet valmistetaan puhtaista ja luonnollisista raaka-aineista, ilman myrkkyjä, väri- tai lisäaineita. Chocolate Stout sisältääkin esimerkiksi luomuruokosokeria sekä kaakao tiivistettä – luomua sekin.

Yorkshire square-käymissammion ylempi osa.
(kuva muddymo-blog)
Samuel Smith valmistaa oluensa yli 200-vuotta vanhalla Yorkshire square-menetelmällä, joka on nykyisin varsin harvakseltaan käytössä oleva valmistusmuoto. Käymisastiat ovat kaksikerroksisia ja yläpäästään avoimia. Kerrosten välillä on (pienimuotoista hymähtelyäkin täällä päässä herättynyt) man hole, joka on tärkeä osa valmistusprosessia mutta olennainen myös käymisastioiden puhdistuksen kannalta. Nimenmukaisesti tästä reiästä laskeudutaan sammioon sen puhdistustoimenpiteitä varten. Käymisprosessissa hiiva nousee vierteen pinnalle ja pursuaa ylös tuosta samaisesta reiästä yläpuoliseen ”altaaseen”. Ensimmäisen käymisen aikana vierrettä pumpataan alemmasta säiliöstä ylempään, jotta hiiva ja vierre pysyvät jatkuvassa vuorovaikutuksessa. Myöhemmin tämä kierto lopetetaan ja käymisen annetaan tasoittua itsestään. Prosessi kestää kaiken kaikkiaan vähintään kuusi päivää, jonka jälkeen olut jälkikäytetään tynnyreissä.

Käymissammiot tehtiin alun perin hiekkakiviliuskoista, mutta ne korvaantuivat hiljalleen liuskekivellä, joka oli kuitenkin raskasta käsitellä ja hankala puhdistaa. Sittemmin avosammiot on valmistettu ruostumattomasta teräksestä ja ainakin Black Sheep panimon ”neliöt” ovat tätä nykyä ympyrän muotoisia. Kivisiäkin sammioita on paikoin vielä käytössä – käsittääkseni ainakin Samuel Smithillä. Tästä linkistä voi tutustua laitteistoon ja prosessiin kuvien muodossa.

Samuel Smith Organic Chocolate Stout
Tuoksu on jotain taivaallista. Tummaa, sulaa suklaata, dominoivaa kaakaota jossa vaniljaista aromia. Lisänä suklaarouhekeksejä ja mummolan tuoksua. Ei liian makeaa, ei liian päällekäypää vaan juuri sopivan kuohkeaa, samettista ja syvää. Toimii loistavasti!

Maku ei aivan vastaa tuoksun pehmeyttä, mutta suklaassa ei tosiaan pihistellä. Sitä tummaa suklaisuutta, muttei ehkä aivan samalla makeudella kuin aiemmin – enemmän kuivuutta. Kaakao edelleen hallitsee ja pehmentää tunnelmaa, samoin vanilja on mukavana mausteena paikalla. Alta puskee hienoista katkeroa, joka voimistuu loppua kohden, muttei varasta showta missään vaiheessa. Onneksi. Jossain määrin olen havaitsevinani hienoista hedelmäisyyttäkin. Yleiskuvasta löytyy myös maitoista happamuutta, joka ei ole suurta mutta silti havaittavaa. Johan on suklainen stout!

Suutuntuma varsin kohdillaan, yllättävänkin syvä ja paksu viiteen prosenttiin nähden. Olisin todella kiinnostunut testaamaan pari pinnaa vahvempaa versiota! Hiilihapot maltilliset, eivät vie pehmeyttä missään vaiheessa.

Todella herkullinen suklaapommi. Rohkea, yllättävän tasapainoinen ja voitaneen sanoa varsin onnistunut makeampi stout, joka ei missään nimessä ole liian makea. Suklaan ystäville, nautiskelijoille - osui ja upposi!

Pisteet: 40/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti