Olutmestari on yhtä hymyä - ja miksei olisi, auto on täynnä uunituoretta paikallisolutta! |
Kevät on jo edennyt kesään ja pitkä,
harmaa loskajakso on ruma muisto vain. Myös edellisestä Jyväskylän olutasioita
käsittelevästä kirjoituksesta on vierähtänyt useampi kuukausi. Havahduin tuossa
pari viikkoa sitten siihen tosiasiaan, että kaupungin ylpeydet Palokka-olut ja
Panimoyhtiö Hiisi ovat loppuunsa olleet melko vaitonaisia viime aikoina. Tästä
huolestuneena lähdinkin selvittämään, että missä oikein mennään. Helpotuksekseni
kävikin ilmi, että Palokan kaupunginosassa on vireillä vaikka mitä
mielenkiintoista ja töitä on paiskittu hartia voimin koko kevään ajan. Osa projekteista on vielä
luokiteltu ”salaisiksi”, mutta hiljalleen tiedon murusia on alkanut
tipahtelemaan. Tällä viikolla käytyjen keskustelujen ja viestin vaihdon
jälkeen on vihdoin aika raottaa hieman salamyhkäisyyden verhoa.
Sosiaalisessa mediassahan tuo on jo
useammalta taholta todettu, että uutta Palokka-olutta on taas tarjolla. Tämän
kertainen, järjestyksessään neljäs ”palokkalainen”, on valmistettu Malmgårdin Panimolla Hiisin siunauksella ja valvonnassa – myös pullokoko on noussut
pernajalaisittain tuttuun puoleen litraan. Neljättä Palokkaa on myös
valmistettu aiempia eriä suurempi määrä. Esimerkiksi tähän saakka
ylivoimaisesti suurinta eli edellistä erää riitti hyllyissä noin viikon ajan,
joten tämänkään ei aivan päivässä pitäisi loppua. Vaihtuneen panimon ja
pullokoon lisäksi tämä neljäs eroaa useilta osin kolmesta edellisestä
toveristaan. Se on nimittäin ensimmäinen Palokka, jonka tyylistä päätti maksava
yleisö. Aiemmin keväällä palokka.comissa järjestettiin äänestys kesäksi
pantavan paikallisoluen tyylistä. Tässä kisassa pisimmän korren vei ”runsaammin
humaloitu” vaihtoehto, savuvehnän jäätyä niukasti kakkoseksi. Myös aiemmista tuttu tumman puhuva porter-tyyli on vaihtunut vaaleaan pale ale-pohjaan. Savuhumalaksi
ristitty uutuus noudettiin etelästä eilen ja ainakin Harry’s lykkäsi sen hanaan
saman tien. Tänään saatiin pullotettua tavaraa myös Palokan Citymarketin hyllyyn,
joten tuolla suunnalla saattaa viikonlopun aikana olla tungosta! Vihreä Haltijatar puolestaan ilmoitti tänään laittaneensa oman osansa tarjolle... Siitä sitten valitsemaan mieleistänsä paikkaa.
Uusimman Palokan tunnistat tästä merkistä. |
Savuhumalan voimanpesänä toimii amerikkalainen
Chinook-humalalajike ja aromipuolelta löytyy englantilainen First Gold. Palokan
panimo-osaston mukaan savuisuus ei ole tällä kertaa niin määräävässä roolissa
kuin aiemmin, mutta tuttua ”palokkalaisuutta” riittää myös savuisuuden ystäville.
Tämä varmasti sopiikin tähän kesäisempään makuun valmistettuun olueen vallan
mainiosti. Kuuleman mukaan ainakin panimon väki
oli varsin tyytyväinen lopputulokseen – sen voin kyllä uskoa. Omaa makustelua
joudun odottelemaan viikonlopulle, mutta odotus varmasti palkitaan. Huhut
kertovat myös, että seuraavaakin Palokkaa olisi tarjolla vielä tämän kesän
aikana…
Eikä tässä suinkaan kaikki. Aiemmin
tällä viikolla Hiisi julkisti uuden kotiolut kilpailun, Taiston. Taisto on siis
kotiolutharrastajille tarkoitettu kilpailu, johon kukin voi osallistua
haluamallaan oluella – mitään rajoituksia esimerkiksi tyylien tahi speksien
suhteen ei ole annettu, pääasia että saateaineisto ja tuote ovat houkuttelevia.
Kilpailu huipentuu syyskuussa (20.-21.9.2013) Jyväskylässä järjestettävien
Oluton Festareiden yhteydessä pidettävään finaaliin. Kesän aikana vastaanotettujen
näytteiden perusteella valikoidaan kaksi parasta kilpailijaa, jotka pääsevät
valmistamaan finaali-oluet Hiisi Panimon koekeittovälineillä – näin ollen
molemmilla tekijöillä on tasavertaiset lähtökohdat lopputaistoon. Finaali-oluen
ei myöskään tarvitse olla samaa, kuin jo kertaalleen karsintaan lähetetty,
joten tässä testataan kilpailijoiden kanttia ja pelisilmää sekä
muuntautumiskykyä. Finaalin voittaja pääsee sitten valmistamaan oluensa
kaupallisesti Hiisi Panimon laitteilla eli saa sen aina myyntiin saakka.
Kilpailusta, sen taustoista ja siihen osallistumisesta kannattaa käydä
lukemassa informaatiota täältä. Lisää tietoa ja muuta oleellista tipahtelee
varmasti ajan myötä!
Kuten yo. tekstistäkin on pääteltävissä, myös panimon "rakentaminen" on sujunut aikataulussa, vaikka verta, hikeä ja kyyneleitäkin se on vaatinut. Näin ollen loppukesästä olisi mahdollista päästä maistelemaan vuosikausiin ensimmäisiä Jyväskylässä valmistettuja oluita! Tarkempaa aikataulua ei vielä ole selvillä, mutta mielenkiinnolla tätä jäämme odottamaan. Viime viikolla olutmestari Tatu Hiitola avasi sanaista arkkuaan myös paikallislehden sivuilla. Tuon jutun voi käydä lukemassa vaikka täältä. Myös syksyn kutkuttavista festareista on tarjolla triviaa – hieman myöhemmässä vaiheessa sitten… Kannattaa siis olla kuulolla!
Kuten yo. tekstistäkin on pääteltävissä, myös panimon "rakentaminen" on sujunut aikataulussa, vaikka verta, hikeä ja kyyneleitäkin se on vaatinut. Näin ollen loppukesästä olisi mahdollista päästä maistelemaan vuosikausiin ensimmäisiä Jyväskylässä valmistettuja oluita! Tarkempaa aikataulua ei vielä ole selvillä, mutta mielenkiinnolla tätä jäämme odottamaan. Viime viikolla olutmestari Tatu Hiitola avasi sanaista arkkuaan myös paikallislehden sivuilla. Tuon jutun voi käydä lukemassa vaikka täältä. Myös syksyn kutkuttavista festareista on tarjolla triviaa – hieman myöhemmässä vaiheessa sitten… Kannattaa siis olla kuulolla!
Itse asiassa tässä vaiheessa vuotta
kannattaa olla muutoinkin hereillä, sillä nyt on sellainen kutina, että jotain
mielenkiintoista taitaa olla meneillään. Tarkempaa tarinaa tuosta ei minullakaan vielä ole kerrottavaksi, mutta eiköhän tässä lähiaikoina vähän hajulle päästä – sitä odotellessa
voidaan vaikka katsella kuvia…
Mutta missä Palokka olut oikein seikkailee? Tunnistatko paikan? Tämänkin kuvan taustoista lisää hieman myöhemmin... |
PS. Hiisihän on kiinnitetty jo
elokuussa Kouvolan Kymijoki Beer Festivaleille! Käy ihmeessä tutustumassa tähän
hienoon tapahtumaan sen omilla nettisivuilla. Kippis!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti