perjantai 31. toukokuuta 2013

Kesä saapui Palokkaan - paikallisolutta ja uusia tuuliaOlutmestari on yhtä hymyä - ja miksei olisi, auto on täynnä
uunituoretta paikallisolutta!
Kevät on jo edennyt kesään ja pitkä, harmaa loskajakso on ruma muisto vain. Myös edellisestä Jyväskylän olutasioita käsittelevästä kirjoituksesta on vierähtänyt useampi kuukausi. Havahduin tuossa pari viikkoa sitten siihen tosiasiaan, että kaupungin ylpeydet Palokka-olut ja Panimoyhtiö Hiisi ovat loppuunsa olleet melko vaitonaisia viime aikoina. Tästä huolestuneena lähdinkin selvittämään, että missä oikein mennään. Helpotuksekseni kävikin ilmi, että Palokan kaupunginosassa on vireillä vaikka mitä mielenkiintoista ja töitä on paiskittu hartia voimin koko kevään ajan. Osa projekteista on vielä luokiteltu ”salaisiksi”, mutta hiljalleen tiedon murusia on alkanut tipahtelemaan. Tällä viikolla käytyjen keskustelujen ja viestin vaihdon jälkeen on vihdoin aika raottaa hieman salamyhkäisyyden verhoa.

Sosiaalisessa mediassahan tuo on jo useammalta taholta todettu, että uutta Palokka-olutta on taas tarjolla. Tämän kertainen, järjestyksessään neljäs ”palokkalainen”, on valmistettu Malmgårdin Panimolla Hiisin siunauksella ja valvonnassa – myös pullokoko on noussut pernajalaisittain tuttuun puoleen litraan. Neljättä Palokkaa on myös valmistettu aiempia eriä suurempi määrä. Esimerkiksi tähän saakka ylivoimaisesti suurinta eli edellistä erää riitti hyllyissä noin viikon ajan, joten tämänkään ei aivan päivässä pitäisi loppua. Vaihtuneen panimon ja pullokoon lisäksi tämä neljäs eroaa useilta osin kolmesta edellisestä toveristaan. Se on nimittäin ensimmäinen Palokka, jonka tyylistä päätti maksava yleisö. Aiemmin keväällä palokka.comissa järjestettiin äänestys kesäksi pantavan paikallisoluen tyylistä. Tässä kisassa pisimmän korren vei ”runsaammin humaloitu” vaihtoehto, savuvehnän jäätyä niukasti kakkoseksi. Myös aiemmista tuttu tumman puhuva porter-tyyli on vaihtunut vaaleaan pale ale-pohjaan. Savuhumalaksi ristitty uutuus noudettiin etelästä eilen ja ainakin Harry’s lykkäsi sen hanaan saman tien. Tänään saatiin pullotettua tavaraa myös Palokan Citymarketin hyllyyn, joten tuolla suunnalla saattaa viikonlopun aikana olla tungosta! Vihreä Haltijatar puolestaan ilmoitti tänään laittaneensa oman osansa tarjolle... Siitä sitten valitsemaan mieleistänsä paikkaa.

Uusimman Palokan tunnistat tästä merkistä.
Savuhumalan voimanpesänä toimii amerikkalainen Chinook-humalalajike ja aromipuolelta löytyy englantilainen First Gold. Palokan panimo-osaston mukaan savuisuus ei ole tällä kertaa niin määräävässä roolissa kuin aiemmin, mutta tuttua ”palokkalaisuutta” riittää myös savuisuuden ystäville. Tämä varmasti sopiikin tähän kesäisempään makuun valmistettuun olueen vallan mainiosti. Kuuleman mukaan ainakin panimon väki oli varsin tyytyväinen lopputulokseen – sen voin kyllä uskoa. Omaa makustelua joudun odottelemaan viikonlopulle, mutta odotus varmasti palkitaan. Huhut kertovat myös, että seuraavaakin Palokkaa olisi tarjolla vielä tämän kesän aikana…

Eikä tässä suinkaan kaikki. Aiemmin tällä viikolla Hiisi julkisti uuden kotiolut kilpailun, Taiston. Taisto on siis kotiolutharrastajille tarkoitettu kilpailu, johon kukin voi osallistua haluamallaan oluella – mitään rajoituksia esimerkiksi tyylien tahi speksien suhteen ei ole annettu, pääasia että saateaineisto ja tuote ovat houkuttelevia. Kilpailu huipentuu syyskuussa (20.-21.9.2013) Jyväskylässä järjestettävien Oluton Festareiden yhteydessä pidettävään finaaliin. Kesän aikana vastaanotettujen näytteiden perusteella valikoidaan kaksi parasta kilpailijaa, jotka pääsevät valmistamaan finaali-oluet Hiisi Panimon koekeittovälineillä – näin ollen molemmilla tekijöillä on tasavertaiset lähtökohdat lopputaistoon. Finaali-oluen ei myöskään tarvitse olla samaa, kuin jo kertaalleen karsintaan lähetetty, joten tässä testataan kilpailijoiden kanttia ja pelisilmää sekä muuntautumiskykyä. Finaalin voittaja pääsee sitten valmistamaan oluensa kaupallisesti Hiisi Panimon laitteilla eli saa sen aina myyntiin saakka. Kilpailusta, sen taustoista ja siihen osallistumisesta kannattaa käydä lukemassa informaatiota täältä. Lisää tietoa ja muuta oleellista tipahtelee varmasti ajan myötä! 

Kuten yo. tekstistäkin on pääteltävissä, myös panimon "rakentaminen" on sujunut aikataulussa, vaikka verta, hikeä ja kyyneleitäkin se on vaatinut. Näin ollen loppukesästä olisi mahdollista päästä maistelemaan vuosikausiin ensimmäisiä Jyväskylässä valmistettuja oluita! Tarkempaa aikataulua ei vielä ole selvillä, mutta mielenkiinnolla tätä jäämme odottamaan. Viime viikolla olutmestari Tatu Hiitola avasi sanaista arkkuaan myös paikallislehden sivuilla. Tuon jutun voi käydä lukemassa vaikka täältä. Myös syksyn kutkuttavista festareista on tarjolla triviaa – hieman myöhemmässä vaiheessa sitten… Kannattaa siis olla kuulolla!

Itse asiassa tässä vaiheessa vuotta kannattaa olla muutoinkin hereillä, sillä nyt on sellainen kutina, että jotain mielenkiintoista taitaa olla meneillään. Tarkempaa tarinaa tuosta ei minullakaan vielä ole kerrottavaksi, mutta eiköhän tässä lähiaikoina vähän hajulle päästä – sitä odotellessa voidaan vaikka katsella kuvia…

Mutta missä Palokka olut oikein seikkailee? Tunnistatko paikan? Tämänkin
kuvan taustoista lisää hieman myöhemmin...
PS. Hiisihän on kiinnitetty jo elokuussa Kouvolan Kymijoki Beer Festivaleille! Käy ihmeessä tutustumassa tähän hienoon tapahtumaan sen omilla nettisivuilla. Kippis!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti