tiistai 28. toukokuuta 2013

Green Flash West Coast IPA

Viime viikolla saimme odotetun lisäyksen Jyväskylän keskustan Alkon valikoimiin. Perjantaina kävin nimittäin noutamassa san diegolaista West Coast IPAa, jota onkin odoteltu saapuvaksi aina kevään huhuista saakka. Oluthan ehti viime syksynä vierailla Arkadian erikoisvalikoimassa, mutta nyt se on vapautettu myös rahvaan saataville maakuntiin, vieläpä hieman edellistä erää alemmalla hinnalla. Jenkki-IPAt maistuvat blogin pitäjälle oikein mainiosti, siksipä kaikki uudet (ja miksei vanhemmatkin) tuttavuudet otetaan ilolla vastaan – näitä kun ei sattuneesta syystä ole tarjolla aivan hirvittävästi. Suurin valikoima löytyykin olutravintoloista, joihin humalan hakuiset kanssa nautiskelijani yleensä katkeroiden perässä suuntaavatkin. Mutta nyt sentään Green Flash Brewing Companyn yksi lippulaivatuotteista on löytänyt tiensä kesäiseen Pohjolaan – huomiotarratukun kautta näemmä... Pulloa nimittäin koristaa komean etiketin lisäksi kaksikin ”sisältää ohramallasta”-tarraa. Huhhei! 

Tupla-merkitty... Miksi?
West Coast IPAn humalakirjo on mieluisaa luettavaa, sillä joukossa on kaksi itselleni takuu varmasti toimivaa lajiketta: Cascade ja Simcoe. Lisäksi keittoon on lisätty vielä herkullisia Centennial- ja Columbus-lajikkeita. Näillä ei voida mennä metsään, vaikka osin mäntyistäkin menoa pitäisi olla luvassa. Itse panimo on perustettu Hinkleyn pariskunnan toimesta vuonna 2002, jota ennen he pyörittivät anniskelubisnestä. Hiljalleen Green Flashin laadukkaat ja modernisti versioidut perinteiset tuotteet ovat keränneet mainetta olutharrastajien keskuudessa, eikä tuota käy itsekään kieltäminen – pelkkää hyvää tähän mennessä olen kuullut. Panimon slogan onkin osuvasti: ”Taste it once. Remember it forever.”

Lisähuomio 28.5.2013: West Coast IPAsta näyttäisi olevan liikkeellä kahta eri erää. Omani näyttäisi merkintöjen puolesta olevan samaista satsia kuin syksyllä Arkadiassakin vieraillut erä (maahantuojan tarroissa BBE 4/2013), joten aivan tuoreesta tuotteesta ei näin ollen ole kysymys. Sitä en tiedä, onko tuoreempaa tavaraa tällä hetkellä lainkaan saatavilla, sillä ympäri Suomen on raportoitu Alkon toimitusvaikeuksista tämän tuotteen kohdalla. Hieman surullista toimintaa, varsinkin jos tuota tuoreempaa erää on jemmaillaan siihen saakka, kunnes tästä vanhasta päästään eroon. Monessa muussa tapauksessa tämä olisi ihan OK ratkaisu, mutta IPA on tuoretuote, joka on parhaimmillaan mahdollisimman tuoreena. Lisäksi Alko ei lähtökohtaisesti ole voittoa tavoitteleva yritys (yeah right!), vaan se toimii Puska & Päivi Co.:n oikeana kätenä kansan kaitsimisessa. Näin ollen tällainen pelailu osoittaa silkkaa arvostuksen puutetta tahi totaalista ymmärtämättömyyttä asiakasta sekä myytävää tuotetta kohtaan.Toivottavasti haukun nyt väärää puuta, katsotaan miten homma kehittyy...

Green Flash West Coast IPA

Emalin oranssi, todella kauniisti vaahtoava olut. Vaahto on kumpuilevaa, runsasta ja piinallisen hitaasti laskevaa. Tuoksu on voimakas, selkeä ja iskevä. Runsasta, greippisen karvasta ja männynkäpyistä katkeroa, hieman kevyempää, silti tuntuvaa eksoottista hedelmäisyyttä, joka painii kakkossijasta karamellisen maltaisuuden kanssa. Heikkenevässä järjestyksessä myös hieman kukkaista aromia ja lopulta ripaus kuivahkoa mausteisuutta. Riemuisan maukas tuoksu. Maussa greippinen karvaus on tuoksua paremmin esillä, myös humaloinnin männynarominen osa jää hieman jalkoihin. Karamellinen mallasrunko on hieman kokenut inflaatiota mausteisuuden ja alkoholin nostettua profiiliaan. Alkoholi ei ole häiritsevän tujakkaa, mutta komppaa melko vahvasti mausteisuuden tuomaa kuivaa tunnelmaa yhdessä lähes tuoreen greippisen karvauden kanssa. Jälkimakua hallitsee greippinen ote yhdessä tuon mausteisen tunnelman kanssa. Tuoksuun nähden ikävä tunnelman taantuminen. Hienoinen pettymyskin, mutta kritiikki on ehkä hieman kärjistettyä. Ehkä suurimpia puutteita onkin suutuntuman hienoinen ohkaisuus suhteessa oluen prosentteihin. Hiilihapot ovat myös aavistuksen koholla, toisaalta ne tuovat kaivattua raikkautta juomaan. Makua riittää mukavasti ja pääosin siinä onkin osaset kohdillaan. Itse olen ehkä hieman makeamman koulukunnan edutaja näissä Double IPA/IPA-tyyleissä, joten nurinani voi johtua myös tuon makeuden puutteesta. Silti vaikea lähteä tyrmäämään, makoisaahan tämä ilman muuta on! Runsas humalointi on kohdillaan, siitä suurta plussaa. Ehdottomasti odotettu lisä monopolin valikoimiin, näitä lisää!
 
Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti