- Tyyli: Abbey Tripel
- Alk.%: 8,4
- Panimo: Brouwerij Bosteels, Buggenhout, Belgia
Olihan se tähän kesän alkuun kaivettava kellarin kätköistä
pullollinen suosikki-tripeliä. Tripel Karmeliet on ehdottomasti yksi parhaita tripleitä ja se on enemmän kuin olut paikallaan hämärtyvään kesäiltaan.
Yleisesti ottaen en tämän tyylin edustajia lempi juomikseni nostaisi, vaikka kyllähän näitä
ihan mielellään silloin tällöin nautiskelee. Tämä Bosteelsin yksilö kuitekin
kolahti heti ensitapaamisella ja tuolta ajalta onkin peräisin edellinen arvostelu
tästä tuotteesta. Silloin pisteytin kyseisen oluen vaatimattomasti 43 pisteen
arvoiseksi (/50). Jokunen yksilö näitä onkin tässä aikojen saatossa tullut
nautiskeltua, eikä mieli tästä laadukkaasta oluesta ole vielä ehtinyt
muuttumaan. Tämän pullon ostopäivää en tarkasti muista, mutta pitkälti toista
vuotta se on jo kellarin pimeydessä ehtinyt viettämään.
Tripel Karmelietin teossa käytetään ohran lisäksi myös
vehnää ja kauraa, jotka keventävät ja pehmentävät oluen makua. Voisinkin
veikata juuri tämän menettelyn tekevän tästä itselleni näinkin mieluisan tripel-elämyksen. Tämän
vuodesta 1996 valmistetun oluen reseptin väitetään pohjautuvan vuodelta 1697
peräisin olevaan olutreseptiin. Mene ja tiedä, hyvää se on joka tapauksessa.
Tällä hetkellähän kyseisen oluen ystävät joutuvat suuntaamaan olutravintoloihin
täyttääkseen Karmelietin janonsa, sillä 8,4%:n lukema pullon kyljessä vaatisi jälleen
kerran Alkon jumalallista väliintuloa - ainakin mikäli sitä kotioloissa haluaisi
nautiskella.
Tripel Karmeliet alkukesän illassa |
Todella kaunis, oljenkeltainen ja hieman sameahko olut. Vaahtopää
on runsas ja kestävä, ei voi kuin ihailla. Tuoksussa vaaleaa, karamellisenkin makeaa viljaisuutta, belgihiivaista
mausteisuutta ja vahvanlaista sitrusaromia. Hieman hennommin banaanista
hedelmäisyyttä ja ehkä jopa vaniljaa, aavistuksen tunkkainen ja yrttinen. Myös mausta löytyy vaaleaa viljaisuutta, jossa tuoksua
vähäisemmin makeutta. Muutoinkin vaalean puhuvasta makukirjosta on
tunnistettavissa kuivattua, belgihedelmäistä makeutta etenkin banaanin muodossa
sekä suht runsastakin hiivaista mausteisuutta – varsinkin korianteria – ja
sitruksista puraisua. Jälkimaku onkin sitruksisen hapan, mausteinen ja hieman
yrttinen. Yleiskuvasta löytyy myös tallimaista tunkkaisuutta, joka on sopivan
ohutta. Hienoisesta kuivuudestakin huolimatta kesäinen tripel
kohtuullisella makeudella tarjoiltuna. Hiilihapot piristävät hitusen
tunkkaistakin tunnelmaa tehden tästä mitä mainioimman oluen. Jotenkin silti
muistelisin saaneeni tästä enemmänkin kiksejä, vaikkei huonoksi jää nyttenkään.
Laadukas tripel, josta ei makua ja tunnetta puutu! Yksi parhaista –
ehdottomasti. Lämpenemistä kannattaa muuten odotella, sillä liian viileänä muka
on varsin kärkäs, raaka ja pisteliäs, myös alkoholi voi paistaa ikävästi läpi.
Hienotunteisuutta ja taidokasta pehmeyttä alkaa löytyä vasta hetken odottelun
jälkeen. Odottelun, joka on jokaisen minuutin arvoista.
Pisteet: 40/50
Eli muutaman pisteen verotus näyttää iskeneen parin vuoden
aikana (43 -> 40), mutta hyvillä mielin voidaan edelleen puhua laatuoluesta,
todellisesta herkusta. Liekkö tuokin vain sidottu indeksiin, kun kaikki muukin
tuntuu tässä maassa kiristyvän. Pitääkin hankkia täydennystä Karmeliet-varastoon
jahka siihen tarjoutuu taas mahdollisuus, sen verta mieluisa olut on kyseessä!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti