- Tyyli: Pilsener
- Alk.%: 4,7
- Panimo: Vakka-Suomen Panimo, Uusikaupunki, Suomi
Tällä kertaa lasista löytyy kotimainen erikoisuus, nimittäin
nokkosella maustettu, suodattamaton pils-olut. Sinällään jännä, ettei vastaavaa
ole aiemmin (kaupallisesti) tehty, vaikka nokkosen hyödyntämisellä muutoin on
pitkät perinteet. Suomen maasta tuskin muutenkaan löytyy pihapiiriä, jossa ei
jonkinlaista polttelevaa puskaa ilonamme kasvaisi. Nokkonen on terveellinen, ajoittain
ikäväkin hyötykasvi, jolla on varsin vahva maku. Jotenkin se vain kuuluu kesään
ja täytyy myöntää tästäkin syystä odotusten olevan korkealla. En sitten tiedä, pitäisikö tämä luokitella pilseneriksi vaiko suoraan
aromatisoiduksi olueksi - periaatteessahan se on vähän niinkuin molempia...
Nokkospils |
Nokkospils on raumalaisen Ruokapuoti Lumon järjestyksessään
toinen omaolut, mikä tarkoittaa että Lumo on teettänyt oluen valitulla
panimolla omien toiveidensa mukaisesti –
samaan tapaan Palokan Citymarket on tehtaillut Stadin Panimon kanssa
yhteistyössä Palokka-olutta. Nokkospils on uusikaupunkilaisen Vakka-Suomen Panimon käsialaa ja oluen ensiesiintyminen tapahtui muutama viikko sitten
Helsinki Beer Festivaleilla. VASPilla onkin paljon kokemusta näiden
tilausoluiden teosta mm. Puijon, Tervanaaman, Saariston- ja Luomuheikkilän Oluen muodossa. Käsittääkseni pienin tilausmäärä omalle oluelle on 4000-pulloa,
joten olut levinnee hieman Raumaakin laajemmalti tarjolle. Tai siis leviääkin, sillä hain omani
Jyväskylän K-Supermarket Länsiväylästä viime viikon lopulla. Aiemminhan
Uudestakaupungista on tarjoiltu koivunlehdillä maustettua Prykmestar Suvi-olutta, jonka valmistus on yleensä ajoitettu alkukesään lehtien ollessa
saatavilla. Itse asiassa pyörähdin tasan vuosi sitten panimolla ja silloin
kehuivat olleensa ”vastametsällä” edellisenä viikonloppuna. Liekkö aikataulu
tänä vuonna sama?
Pullon kääntöpuoli |
Raumalainen kollega osaakin kertoa omassa Reittausblogissaan
hieman enemmän taustoja Nokkospilssistä, mutta mainittakoon vielä vaikka
kertauksen vuoksi, että kyseessä on periaatteessa luomuolut. Luomuhumalista ja
–ohramaltaista valmistetun oluen nokkoset tulevat Savonlinnan Yrttipajalta,
joka toki viljelee nokkosensa luonnonmukaisesti, muttei omaa virallista
sertifikaattia luomuutensa tueksi. Näinpä olutta ei virallisesti luomuksi voi
väittää, mutta se tuskin maistellessa haittaa.
Ruokapuoti Lumon Nokkospils |
Hämyinen, oljenkeltainen, kevyen puoleisesti vaahtoava pils.
Varsin kaunis pimenevässä kesäillassa. Tuoksu suht voimakas ja tuoreutta huokuva, selvä kevään
merkki. Pihatöistä tuttua tuoretta ruohoisuutta ja muuta vehreyttä, kuivaa angervon
vartta, vaaleaa maltaisuutta jossa hienoista makeutta joukossa. Ja sitten se
nokkonen – sitä riittää ja reilusti, muttei se peitä kaikkea alleen. Kerrassaan
mielenkiintoinen tuoksu! Myös maussa nokkonen on todella vahvasti läsnä.
Ensipuraisulla alkoi jo hirvittämään, milloin se polte alkaa. Onneksi nokkonen
on mukana vain makuna, tuoden olueen samalla miellyttävää tuoreutta ja märkää
kevätmieltä. Seuranaan sillä on vaalean leipäistä ja makeahkoa maltaisuutta
sekä ruohoista humalointia. Tämä kolmikko määrää tahdin nokkonen etunenässä,
mutta löytyy joukosta hentoa villiyrttisyyttä ja kuivan puoleista heinikkoa. On
kyllä kesäinen ja rehellisen Suomen kesän makuinen olut. Suutuntuma keskitäyteläinen, yllättävänkin hyvä. Makua on
runsaasti, kuten jo mainittu. Tämähän toimii! Heti en olisi uskonut sisällön vastaavan näin
kirjaimellisesti etiketin tekstiä: nokkosmaustettua pilssiä alusta loppuun.
Piste!
Pisteet: 35/50
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti