sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Mallaskosken Kuohu Valioluokka StoutVajaa viikko sitten palailin reissun päältä ja kotona odotti mieluisaa postia. Seinäjokelainen Mallaskosken Panimo, tai oikeastaan panimon myynnistä ja markkinoinnista vastaava Servaali Oy, oli lähestynyt minua postipaketin muodossa. Hetkeäkään epäröimättä kiiruhdin ”lähipostiin” pakettia noutamaan. Uutta Valioluokka Stouttiahan tuo piti sisällään – kaksin kappalein. Ensimmäisen nautiskelin sen suurempia arvioita tekemättä jo vappuna, toinen yksilö olikin sitten vakavamman tarkastelun alla nyt viikonloppuna. Jo ensimmäinen törppönen jätti varsin positiiviset vibat, tämä postaus kertoo kuinka kävi ”todellisessa näytön paikassa”. Mutta ei mennä vielä sinne asti. 
Kaverukset kirjeen kera.
Valioluokka-brändi on Mallaskosken Panimon lanseeraama laatuolut-sarja, joka tällä hetkellä sisältää myös Pils-oluen. Tuota Pilssiäkin olisi ollut minulle tarjolla aiemmin, mutta näppäränä miehenä olin piilottanut kaikki yhteystietoni blogin yhteydestä. Näin ollen onnistuin salaamaan henkilöllisyyteni yms. tiedot myös Mallaskoskelta, jolla paketti oli jo lähtövalmiudessa. ”Onneksi” Seinäjoella ei vaivuttu epätoivoon, vaan yhteystiedot saatiin vihdoin vaihdettua ja Stoutti-paketti saatiin liikkeelle. Blogisti kiittää pitkäjänteisestä salapoliisitoiminnasta ja tietenkin perille saapuneesta näytepaketista (mainitaan nyt vielä erikseen, ettei tällä ole vaikutusta arvostelun lopputulokseen). 

Paketin sisältämässä saatekirjeessä kerrotaan mausta löytyvän suklaan ja kahvin vivahteita sekä oluen tyyliin nähden tavallista runsaanpaa humalointia. Humalalajikkeina mainitaan käytetyn Hersbruckeria ja First Goldia, joista jälkimmäistä tölkin kylkikin painottaa. Toivotaan, että sarja saisi myös jatkoa uusien tuotteiden muodossa. Laadukkaille käsityöoluille on aina tilaa kotimaan markkinoilla ja täytyykin sanoa, että juurikin stoutille on jo pidemmän aikaa ollut tilausta maitokauppojemme hyllyssä. Toivotaan, että tästä olisi sen aukon täyttäjäksi. Valioluokan molempia tuotteita lienee jo melko kattavasti tarjolla markettien oluthyllyillä kautta maan.

Mallaskosken Kuohu Valioluokka Stout

Todella tumman ruskea, niukalti mokkaista vaahtoa muodostava stout. Tuoksu paahteisen maltainen, hitusen hapanta maitokahvia ja kuivahkoa tummaa suklaata. Melko mieto yleiskuva kuitenkin. Maku sen sijaan pääsee yllättämään. Runsaan puoleista paahdetta, joka maun loppu vaiheilla saa aavistuksen savuistakin sivukaikua. Toisella kolmanneksella esiin nousee myös salmiakkinen suolaisuus. Tähän saakka kaikki vaikuttaa oikeinkin hyvältä. Eikä jatko tuo asiaan muutosta, sillä mainitut päämaut pitävät pintansa hieman kevyemmän tumman suklaan sekä kahvisen paahteen muassa. Tuoksussa esiintynyt hienoinen happamuus on asteen verran miedompaa maun puolella – hyvä niin. Maun voimakkuus on hyvä, todella riittoisa ja mukavan pitkä. Humalan puraisua joutuu hetken odottelemaan, mutta on kuitenkin havaittavissa jälkimaussa. Kovinkaan valtaisaa tuo ei silti ole. Oikein mainio maitokauppastout, joka juuri maitokaupparajasta johtuen jää hieman kevyeksi rungoltaan. Paksuutta ja tuntumaa lisää ja puhuttaisiin jo mainiosta stoutista. Mutta tällä lainsäädännöllä joudutaan tekemään kompromisseja, siihen nähden oikein hyvä suoritus. Täyttää hyvin kotimaisten stouttien aukon markettien hyllyssä. Tulen ostamaan jatkossakin, suosittelen.
 
Pisteet: 33/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti