torstai 12. joulukuuta 2013

Evil Twin Soft DK


Paskaakos tässä? No toivottavasti ei, vaikka oluen nimestä niin voisi päätelläkin. Tanskalaisista haamupanimoista ehkä se suurelle yleisölle hieman tuntemattomampi Evil Twin on nimittäin pieni pilke silmäkulmassa valmistanut oluen nimeltä Soft DK, joka tunnetaan myös aiemmin valmistetun Soft Dookien aliaksena. Kakkaahan se dookie puhekielessä tarkoittaa ja kuulemani mukaan oluen inspiraation lähteenä on ihan oikeasti toiminut vauvan täysmaitoravintovaiheen tuloste-erät. Nuohan eivät varsinaisesti ihan sille itselleen onneksi tuoksahda – tämä on melko tuoreessa muistissa myös omassa taloudessani… ”Mille se sitten haisee?”, saattaa joku nyt kysäistä. Ainakin mikäli idean isään, Evil Twinnin Jeppeen on luottaminen, tuoksuu se hitusen vaniljaiselta – kollegani Beerbeque-blogissa taas kuvailee sitä voipopkornin aromiseksi… Itse en kantaa kummemmin tuohon ota, mutta lämmintä se ainakin on. Jeppe sai idean tähän olueen vauvansa vaippaa vaihtaessaan. Mikäpäs siinä sitten… Olut on pantu Tanskan turvallisimman panimon, Amager Bryghusin toimesta.


“This stout looks like soft dookie and some will say it smells and tastes like it too. If you like a thick, creamy and utterly vanillalicious stout you’ll like this one. If you don’t, get yourself something else instead.”


Tumman puhuva, kohtalaisesti vaahtoava ja melko jykevän näköinen dookie. Tuoksultaan yllättävän pidättäytyvä, hieman myös painostavaa tuntua ilmoilla. Tuo johtunee paahteen melko kokonaisvaltaisesta ja raskaasta olemuksesta, josta löytyy myös hyvin viitteitä mainostetusta vaniljasta, kaakaojauheista suklaatakin hitunen löytyy - lopusta nousee myös kevyttä makeutta nimenomaan suklaan puolelta. Maultaan tuoksua monipuolisempi, silti imperial stoutiksi varsin yksioikoinen. Paahteinen tunnelma esittäytyy edelleen varsin tummana, osin hienoisen tuhkakuppisenakin sekä jossain määrin kuivana. Vaniljan aromi on tuoksussa makua voimakkaampaa, mutta löytyy sitä kielen kärjelläkin. Tumma, kevyen makea suklaa on esillä paahteen kaverina, mutta mitään samettista pehmeyttä ei missään vaiheessa pääse syntymään. Loppumassa katkerot yllättävät kuin varkain ja ovatkin varsin voimaisassa kunnossa. Jälkimaku jääkin ikävästi hivenen kitkeräksi, joskaan ei suuremmin jää häiritsemään - tuo osaltaan särmää kokonaisuuteen. Suutuntuman perusteella ei pullon kyljen ilmoittamaa vahvuutta purematta niele, keskirunsas, ihan toimiva tapaus kyseessä kuitenkin on – alkoholin häivähdyksen pystyy kaivamaan aivan lopusta. Dookie ilmenee oluen suuhun jättämänä kerroksena, joka kieltämättä on hieman "eilisen raikas"... Noh, ei hassumpi, mutta lajissaan melko tasapaksu...

Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti