maanantai 16. joulukuuta 2013

Kiteen Panimon Pajari Pils


Innokas ja tarmokas nuori mies nimeltään Vauhkosen Olli perusti aiemmin tänä vuonna pienpanimon itäisempään Suomeen, Kiteelle. Panimon ensimmäinen virallinen tuote oli nyt arvioissa oleva Pajari Pils, joka teki vihdoin ensiesiintymisensä myös Jyvässeudulla. Tätä olikin odotettu jo syksyn Oluton Festareista lähtien, jonne se ei kuitenkaan päässyt saapumaan. Nyt olutta on kuitenkin näkynyt ainakin Länsiväylän K-Supermarketissa sekä Seppälän että Keljon Citymarketeissa. Pajari on ilmeisesti suodattamaton pils-olut, johon on käytetty saksalaisia Tettnang- ja tšekkiläisiä Saaz-humalia.

Kuten yleensäkin, kiinnostavat allekirjoittanutta myös tarinat nautittavien oluiden takaa. Tämänkertaisen oluen nimi tuokin esiin itselleni uuden tuttavuuden, nimittäin kiteeläisen kansanperinteestä kumpuavan hahmon – Pahan Pajarin. Pajarit olivat Venäjän ylimmän ruhtinaallisen palvelusluokan jäseniä, jotka toimivat sotureina ja hallitsijan neuvonantajina ennen Pietari Suuren aikaa. Ilmeisesti heitä on ollut myös Ruotsin vallan aikana. Kiteen julmasta Pajarista juontaa monta kansantarinaa. Hänen kerrotaan harjoittaneen omavaltaisesti ensiyön oikeutta. Tuosta eivät kansalaiset luonnollisesti pitäneet ja vihdoin erään rohkean sulhon innoittamina alueen väki lähetti nootin hallitsijalleen. Kuningas määräsi pajaria hankkimaan suuret määrät hankalasti saatavilla olevia aineita kuten jäniksen talia. Pajari sai vaaditut aineet kasaan epäilyttävän nopeasti, minkä kuningas katsoi vahvistavan pajarin aseman väärinkäytön. Pajari tuomittiin kuolemaan rahvaan vapaasti valitsemalla tavalla. Tuomio julistettiin kirkossa, josta pajari karautti tuomion julistuksen jälkeen hevosineen pakomatkalle. Hänet saatiin kuitenkin kiinni pitkällisen jahdin päätteeksi eräällä kapealla niemellä, jonneka hänet hevosineen kivitettiin. Siitä lähtien niemeä on kutsuttu Pajarinniemeksi… Pajarin hengen kerrotaan kummittelevan niemellä etenkin juhlaöisin.

”Paha Pajari on julmuutensa vuoksi säilynyt kansan muistoissa. Pelkoa Pajari herätti ympäri Kiteetä keksimällä huvituksia muiden kustannuksella ja kansaa alistamalla.
Onneksi Pajarista päästiin, mutta on kuitenkin tärkeää vaalia perinteitä ja vanhoja tapahtumia.
Näillä seuduilla toimii Kiteen panimo ja valmistaa täysmallasoluensa, jotka olisivat varmasti myös Pajarille maistuneet.”

Kiteen Panimon Pajari Pils
Tumman keltainen, tasaisen samea olut johon en onnistunut muodostamaan mainittavaa vaahtoa tuoppiin kaataessani. Tuoksu on varsin toimiva ja mukavan runsas. Siitä löytyy mukavasti vaaleaa, hieman leipäistä maltaisuutta sekä oiva tujaus tuoretta, ruohoisen raikasta humalointia. Maku jatkaa tuoksun viitoittamalla tiellä. Vaaleaa, hitusen leipäinen maltaisuus on tuoksusta tuttua, samoin ruohoisen rapea humalointi joka on nostanut profiiliaan entisestään. Lopusta nousee vielä hentoinen sitruksinen hapokkuus esille. Myös hiivaista vivahteikkuutta löytyy. Tuntumaltaan oikein toimiva eikä mausta löyty valittamisen sijaa. Rapea, runsaanmakuinen ja erittäin onnistunut kotimainen pils! Suosittelen lämpimästi.

Pisteet: 34/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti