keskiviikko 4. joulukuuta 2013

Alkon Jouluoluet 2013: St Feuillien Cuvée de Noël

Jouluolutta tällä kertaa läntisestä Belgiasta, läheltä Charleroin kaupunkia. Panimon juuret juontavat aina 600-luvulle, mutta muuttuneet ajat ovat näyttäneet voimansa myös sille. Vuodesta 1873 Friartin-perheen omistuksessa olleen panimon nimi viittaakin evankeliumia Irlannista mantereelle levittämään lähteneen munkki-Feuillieniin.  Feuillien mestattiin marttyyrinä nykyisen Le Roeulxin kaupungin paikalla sijainneessa metsikössä vuonna 655. Hänen opetuslapsensa pystyttivät paikalle kappelin, josta myöhemmin tuli luostari Abbey of Prémontrés – sittemmin nimi vaihtui muotoon Abbaye St-Feuillien du Roeulx.

Luostarin ja panimon toimintaa haittasivat historian saatossa monet tapahtumat ja Ranskan vallankumous lienee ollut niistä tehokkain lakkauttaen kumpaisenkin toiminnan tyystin. Jouluoluesta kuuluu löytyvän tuttua mausteisuutta sekä yrttisyyttä, mutta myös piristävää humalan puraisua Saazin ja Stryrianin muodossa. Perinteistä maustepommia lienee silti turha odotella, se sopinee omaan makuun huomattavasti paremmin…

St Feuillien Cuvée de Noël
Ulkonäöltään eräällä tapaa jouluinen, punaiseen taittuvan, tummahkon ruskean olomuotonsa vuoksi. Komeuden kruunaa kaunis, runsas ja pitkäkestoinen vaahto. Tuoksussa leikittelevät vuorollaan karamellinen makeus sekä rusehtava hedelmäisyys, joka omaa paljon piirteitä kuivattujen hedelmien tunnelmasta, mutta myös ripauksen tuoretta raikkautta. Hieman mausteita, yrttistä lisäpontta, josta nousee lämmetessä myös lakritsista otetta - on joukossa ripaus alkoholin lämpöäkin.

Mausta paistaa hieman läpi alkoholi. Muutoin mennään tuoksun linjassa, joskaan aivan yhtä pehmyt ei kokonaispaketti olekaan. Anis on noussut kovasti esille ja sen voikin näin jälkikäteen sanottuna poimia myös tuoksusta - samoin lakritsi tuntuu vahvana, joskaan ei niin karamellisena kuin voisi otaksua. Mausteet ja alkoholi petaavat tuntumalle varsin kuivat olosuhteet, jotka terästävät sitruksisen katkeroiden pistelevää vaikutusta. Omaan makuun kokonaisuus ei oikein iske ja se jääkin näennäisestä vivahteikkuudestaan huolimatta tietyllä tapaa melko yksioikoiseksi.

Pisteet: 33/50
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti