Päivän aiheena: |
Jyväs Pakari
Jyväs Pakari on kahden entisen, pari vuotta sitten
Jyväskylässä toimintansa alas ajaneen Vaasan Leipomon työntekijän perustama
pienyritys. Loppuvuodesta 2011 Vaasa ilmoitti lopettavansa toimintansa, mikä
ajoi liudan vanhoja työntekijöitä uuden uran etsintään. Yrityksen tuotekehityksessä
vaikuttanut Markku Rapo sekä pääluottamusmies Simo Pynnönen eivät kuitenkaan
jääneet toimettomiksi uuden tilanteen edessä vaan löivät osaamisensa yksiin –
näin Jyväskylään syntyi uusi paikallisleipomo! Reilu vuosi sitten elokuussa
Palokankaalla sijaitsevan leipomorakennuksen piipuista nousi savua ensimmäisten
leipien valmistumisen merkiksi.
Leipurimestari ja sataviisikymmentä limppua vetävä uuni. |
Tuotteet ja toiminta
Tuotevalikoimasta löytyy tällä hetkellä kuutisenkymmentä
erilaista leipää, leivonnaista ja suolaista pikkupurtavaa. Jatkuva kehitystyö
ja makujen testailu takaavat tasaisen vaihtuvuuden, mutta löytyy kustakin
kategoriasta myös pysyvät suosikkiherkut. Vakiotuotteiden puolelta
löytyvät kuitenkin ne toiminnan selkärangat, Pakarin lippulaivat. Ruislimput sopivat
keski-suomalaiseen makuun eikä syyttä. Runsaita makuja ja suutuntumaa tarjoavat
Arinalimppu ja Limppujen limppu pitävät pintansa kovassa vertailussa, mutta
myös jälkimmäisen rukiisempi versio, Täysjyväruislimppu on löytynyt vakaan
kannatuspohjan. Se onkin elävä esimerkki hyvästä reagointikyvystä sekä
ansiokkaasta kehitystyöstä. Resepti on nimittäin valmisteltu Päivi Söderholmin
(ETM) vuoden takaisen väitöskirjatyön pohjalta, joka osoitti rypsiöljyn sekä
täysjyvärukiin yhteistoiminnalliset terveysvaikutukset taistelussa korkeaa
kolesterolia vastaan*.
Kaikki leivät valmistuvat perinteiseen tapaan juuren avulla,
eli hiivaa ei leipuri suotta tuhlaa. Rukiisten herkkujen lisäksi valikoimista
löytyy niin kaura-, seka- kuin vehnäleipiäkin, runsas valikoima makeita
herkkuja mutta myös kotitekoista pizzaa ja suolaisia leipävälipaloja. Makeidenkin
herkkujen joukosta löytyy myös maidottomaan ruokavalioon soveltuvaa syötävää
mm. possumunkin muodossa. Laajasta valikoimasta vastaa viikolla viisi
vakituista työntekijää sekä pari viikonlopputyöläistä. Leipomon päivä alkaa
aamukahdelta ja viimeinen työntekijä sammuttaa valot iltakuuden aikoihin. Vaikkei
leipomo varsinaisesti ole sunnuntaisin toiminnassa, käydään juuri
valmistelemassa maanantaita varten valmiiksi. Pitkää päivää tekevä Markku
sanookin, että yrittäjän on pakko olla kiinnostunut aiheesta pärjätäkseen.
Reilun vuoden mittaisen taipaleen aikana kuljettu polku on suoristunut kautta
matkan, ylimääräisten sivuaskelien jäädessä vähemmälle. Rutiini kehittyy ja
resursseja oikean työn tekoon jää enemmän käytettäväksi.
Rukiit tulevat Lievestuoreen myllyltä - leivät leivotaan perinteiseen juureen! |
Makeita herkkuja unohtamatta... |
Leipomon yhteydessä sijaitsevan puodin vahvuudeksi voidaan
laskea sen asiakaspalvelu. Makeat leipomukset ja erikoisemmat suolapalat
tarjoillaan tiskin takaa kullekin asiakkaalle vuorollaan – samalla päästään
vuorovaikutukseen asiakkaan kanssa ja hälvennetään kynnystä tiedustella lisää
tuotteiden taustoja. Välittömyys ruokkii hyvää mieltä, mutta on myös oiva
kanava saada informaatiota myös tiskin toiselle puolelle – leipäuunien äärelle.
Suullinen palaute onkin kuuleman mukaan ollut positiivista ja rakentavaa, mutta
sen pohjalta on pystytty myös reagoimaan toiveisiin ja kysyntään. Myymälän
puolelta usein löytyvä Markku Adler on Rapon ja Pynnösen tavoin entisiä
Vaasan-miehiä. Pariksi viikoksi käynnistyshommiin avuksi tullut Adler päätti
vakituista paikkaa tarjottaessa jättää suunnitellut merkonomiopinnot
aloittamatta. Ja tekemistä leipomon puolella onkin toden totta riittänyt!
Leipomon ja panimon maistuva yhteistyö
Maltaasta on moneksi, kuten tavataan sanoa… Paikallisyritysten
yhteistyö resurssoi lähialueen käyttämättömiä voimavaroja ja ruokkii
herkkusuiden ohella myös kestävää kehitystä. Panimon ja leipomon välinen
yhteistyö alkoi viriämään jo ennen kuin loppukesästä toimintansa aloittanut
Hiisi-panimo oli vielä edes varsinaisesti pystyssä. Sittemmin aloitetun tuotekehittelyn
tuotoksia on ollut tarjolla jo syksyn mittaan vähäisissä määrin leipomolta,
mutta muutamia viikkoja sitten tuloksia lähdettiin yhteistuumin viemään kansan
tietoisuuteen.
Mitä tekemistä leivällä on oluen kanssa? Kun Hiisillä
valmistetaan olutta, syntyy sen sivutuotteena mäskiä, joka normaalisti päätyisi
panimolta bioenergian raaka-aineeksi. Jyväs Pakarin ja panimon kesken on
kuitenkin jo pidemmän aikaa kehitelty tämän sivutuotteen hyötykäyttöä.
Yhteistyön tuloksena syntyivät Pakarin Saaristolaisleipä sekä Panimon Muffari, ”olutmuffinssi”,
joita on yhdessä tuumin käyty esittelemässä yleisölle alueen ruokakaupoissa alkutalven
aikana. Vastaanotto onkin ollut varsin positiivinen!
Mäski noudetaan panimolta aina keittopäivänä, jolloin se on
tuoreimmillaan. Tähän saakka leipomolla on käytetty panimon tummempien oluiden
teossa syntyneitä mäskejä, joista löytyy mm. muffinseille tummuutta antavaa
värimaailmaa. Lisäksi yhdessä käytetyn kaljamaltaan kanssa mäski antaa niille
rouheamman purutuntuman, mutta myös reseptiin lisätyn kahvin kevyttä
makuisuutta tukevan maltaisemman pohjan. Kehitystyö ei suinkaan ole loppunut, vaan Markun mukaan aiheeseen tullaan satsaamaan vielä paljon. Jännä nähdä, mitä kaikkea mäskistä saakaan taiottua!
Maistuvaa leipää oluenteon sivutuotteesta! |
Lisää Jyväs Pakarista:
Olutkellarin loppusanat
Jyväs Pakari on tuttu yritys ainakin nimeltään ja tässä syksyn mittaan on tullut tutustuttua leipomon valikoimaan entistä laajemmin. Rukiiset leivät ovat aina olleet lähellä sydäntä, joten ei ihme, että Täysjyväruislimppu on noussut ehkä suurimmaksi suosikiksi joukosta. Myös auringonkukansiemeniä sisältävät ruisleivät ovat tehneet kauppansa meidän taloudessamme. Erityiskiitosta saa maidoton possumunkki, joka avovaimon mukaan onkin yksi parhaita makeita herkkuja, mitä on vastaan tullut - allekirjoitan tuon!
Panimoyhteistyön tuloksia olen saanut maistettavaksi jokusen kappaleen aina koevedoksia myöten ja mielestäni saaristolaisleipä-muffari-kaksikko on oikein onnistunut parivaljakko. Saaristolaisleipä kuuluukin omiin bravuureihin, mutta nyt leipomiskerrat jäänevät hieman vähemmälle Pakarin leivän ansiosta! Kaksikossa on se mukava piirre, että periaatteessa kumpikin sopii loistavasti aamukahvin seuraksi, joskin Muffari on tuossa käytössä huomattavasti useammin ollutkin... Pari viikkoa sitten kävin myös paikan päällä katsomassa, kun Hiisi ja Pakari olivat yhdessä esittelemässä tuotteitaan paikallisessa ruokakaupassa. Tuurasin Markkua jokusen tovin pöydän takana ja sain itse huomata, kuinka paljon leivän ja olutmäskin pyhä liitto ihmisiä kiinnosti, joskin Muffarin maistoa moni näytti ensi hätään hieman areksuvan. Palaute oli kuitenkin erittäin positiivistä ja useat innostuivatkin nappaamaan paketit molempia tuotteita koriinsa - luonnollisesti Hiisi-Mikon markkinoimien oluiden seuraksi.
Olutkellari toivottaa leipomoyrittäjille hyvää joulun odotusta ja pitkää ikää. Mielenkiinnolla jäämme odottelemaan, mitä yhteistyö Hiisin kanssa tuo mahdollisesti tullessaan!
Olutkellarin loppusanat
Jyväs Pakari on tuttu yritys ainakin nimeltään ja tässä syksyn mittaan on tullut tutustuttua leipomon valikoimaan entistä laajemmin. Rukiiset leivät ovat aina olleet lähellä sydäntä, joten ei ihme, että Täysjyväruislimppu on noussut ehkä suurimmaksi suosikiksi joukosta. Myös auringonkukansiemeniä sisältävät ruisleivät ovat tehneet kauppansa meidän taloudessamme. Erityiskiitosta saa maidoton possumunkki, joka avovaimon mukaan onkin yksi parhaita makeita herkkuja, mitä on vastaan tullut - allekirjoitan tuon!
Maltaasta on moneksi |
Olutkellari toivottaa leipomoyrittäjille hyvää joulun odotusta ja pitkää ikää. Mielenkiinnolla jäämme odottelemaan, mitä yhteistyö Hiisin kanssa tuo mahdollisesti tullessaan!
J-P
* - ETM Päivi Söderholmin väitöskirja: Alkylresorcinol metabolites as potential biomarkers for whole-grain rye intake and the effect of rye bread intake on plasma low-density lipoproteins
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti