maanantai 2. joulukuuta 2013

Lakialoite koskien pienpanimoiden ulosmyyntioikeutta



Tämän seuraavan tekstin on kirjoittanut yhteistuumin Olutkellari- ja JaskanKaljat-blogi ja samainen juttu on luettavissa kummassakin blogissa.

Viikko sitten olutblogit Olutkellari ja JaskanKaljat kertoivat, kuinka joukko maamme pienpanimoiden edustajia marssi tiistaina 26.11.2013 eduskuntaan kansanedustajien puheille aiheella ”Olut selväksi eduskunnassa”. Iloksemme voimme todeta, ettei matka Arkadianmäelle ollut lainkaan turha! Viime perjantaina Eeva-Johanna Eloranta (sd.) jätti lakialoitteen koskien pienpanimoiden ulosmyyntioikeutta.



Pienpanimoiden asia etenee eduskunnassa...
Hyvin pitkälti pienpanimodelegaation valmistamiin teeseihin perustuva lakialoite ottaa huomioon pienpanimoiden tärkeyden jo paikallistason työllistäjinä sekä matkailuarvon lisääjinä. Nykyinen käytäntö, joka siis vaatii perustettavan elintarvikekioskin panimon yhteyteen, luokitellaan lakialoitteessa teennäiseksi sekä säädösten kiertoon kannustavaksi. Alueellisten päättäjien ailahtelevat linjat ja vaihtelevat tulkinnat kioskilaeista tekevät myymälöiden perustamisesta hankalaa, puhumattakaan lakien valvonnan vaihtelevuudesta. 

Lakialoitteessa huomautetaan myös, että viime aikoina keskustelu viranomaistenkin taholta on ollut myönteistä lain höllentämisen suuntaan siten, että pienpanimoille voitaisiin sallia mietojen enintään 4,7 tilavuusprosenttia etyylialkoholia sisältävien alkoholijuomien myyminen suoraan panimoilta, ilman velvollisuutta elintarvikekioskin perustamiseen tai juomien toimittamiseen lähikaupan kautta. Myös Päivittäistavarakaupan yhdistys PTY puoltaa myynnin sallimista pienpanimoille. Lakimuutoksen ei nähtäisi lisäävän sosiaalisia saati terveydellisiä ongelmia, mutta se pienentäisi byrokratiaa sekä suuntaisi pieneltä osin kulutusta kalliimpiin ja erikoisempiin suomalaisiin oluisiin. Samalle se vahvistaisi suomalaista pienyritystoimintaa ja pienentäisi suhteettomien perustamispääomien tarvetta. Ulosmyynnin mahdollistaminen vierailijoille nähdään myös piristeenä alueen matkailulle, mutta myös paikallisuutta korostavana ja vahvistavana toimena. Samalla se helpottaisi yrittäjien toimintaa.

”Enintään 4,7 %: n mietojen alkoholijuomien suoramyynnin salliminen pienpanimoille olisi järkevä helpotus, jolla ei olisi negatiivisia kansanterveys- tai kilpailuvaikutuksia.”

Lakialoite koskeekin oikeutta vahvuudeltaan vain alle 4,7%:n tuotteiden ulosmyyntiin, eikä viranomaistahotkaan puolla sen ulottamista vahvempien tuotteiden myynnin vapauttamiseen, sillä se vaatisi yhtäläisiä oikeuksia myös muille eurooppalaisille oluille. Juuret tässä juontavat Alkon monopoliasemaan, jonka kautta myös ulkomaiset, yli 4,7%:n vahvuiset oluet pääsevät Suomen markkinoille. Mikäli päivittäistavarakaupat tulevaisuudessa saisivat oikeuden myydä myös yli 4,7%:n vahvuisia alkoholituotteita, koskisi muutos suoraan myös pienpanimoiden yhtäläisiä oikeuksia. 

Pienpanimodelegaation näkemykset herättivät myötätuulta ainakin Sosiaalidemokraattien, Kokoomuksen, Vihreiden sekä Perussuomalaisten leireissä. Näiden lisäksi myös Vasemmistoliitolta on tullut vahvaa kannatusta asian ajamiseen.

Mielenkiinnolla jäämme odottelemaan mitä tästä seuraa ja kumpikin blogi on tiukasti mukana joka käänteessä.

J-P & Jaska

Lue virallinen tiedote aloitteesta täältä:
SDP:n Eloranta: Vireille lakialoite pienpanimoiden oluen suoramyynnin sallimisesta 

Lue myös eturintamassa taistelevan Hiisi-panimon mietteet Helsingin onnistuneesta valloituksesta!:
Lobbausreissu, check

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti