torstai 3. joulukuuta 2015

Schneider Weisse Tap 7 Unser Original


Weissbierbrauerei G. Schneider & Sohn on saksalainen vehnäolutpanimo jonka laatuun ja makuihin voi aina luottaa. Panimo on perustettu ”vasta” vuonna 1872, mutta saksalaisittain lyhyestä historiastaan huolimatta se omaa vahvan kannatuspohjan niin alueellisesti kuin kansainvälisemmilläkin vesillä. Panimo on kulkenut Schneiderin suvussa polvelta toiselle, Georgilta Georgille käyden välissä myös Mathilde Schneiderin omistuksessa palaten taas Georgien ketjuun…

Panimon perusti Georgeista se ensimmäinen eli luontevasti Georg I. Samoihin aikoihin hän hankki oikeudet kuninkaalliseen oluenpanoon eli alkoi valmistamaan maistuvaa vehnäolutta Ludwig II:n hoviin. Näin syntyi olut, jota valmistetaan vielä tänäkin päivänä: Schneider Weisse Tap 7 Unser Original.

”Tapseiska” on tunnelmallinen ja toimiva hefeweizen, jonka raaka-aineet tulevat panimolle ominaisesti Kelheimin alueelta. 60% vehnämallasta, 40% ohramallasta – humalina panimon luottolajike Hallertauer Tradition sekä Magnum… Erittäin hyvä paketti kasassa siis.

Aina kyseinen olut ei kuitenkaan ole puhutellut, tai näin ainakin kirjanpitoni väittää. Vuodelta 2011 olevassa arviossa totean oluen tylsäksi, kuivaksi ja mauttomaksi – tasapaksuksi tallaajaksi. Mitäpä sitä murehtimaan, makumieltymykset elävät ja muuttuvat, mutta ajan myötä varmasti myös kehittyvät. Mitään ihmeellisyyksiähän kyseinen olut ei tietenkään tarjoile, mutta eipä perushefen tarvitsekaan. Perusvarma, puhutteleva, tasapainoinen ja toimiva makumaailma riittää, se on se juttu…

Schneider Weisse Tap 7 Unser Original

Rusehtavan oranssi, normaalisti vaahtoava vehnäolut. Tuoksussa purukumia, banaania sekä sopuisaa vehnäoluthiivaista happamuutta. Tasapainoista pippurimausteisuutta, kevyttä sitruunaa sekä korianterista yrttisyyttä. Oikein hyvä.

Maultaan hieman särmikkäämpi. Mausteinen hiivaisuus on esillä, samoin neilikkainen tuulenvire. Banaani on hieman hillitympää, samoin tuoksun purukumi. Kirpakkaa, sitrusmaista happamuutta, yleistä kuivuutta sekä varsin rehtiä ja tasapainoisen jyhkeää hefetunnelmaa.

Tuomio: Kirpakkaa ja hieman kuivempaa suuntaa edustava, laadukas ja tasapainoinen hefeweizen. Ei ehkä edelleenkään se kaikkein omin tämän tyylin edustaja itselle, mutta silti pirun mainio vedos!

Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti