tiistai 22. joulukuuta 2015

Pihamaan Jouluolut

Tumman puhuva talviolut.
Ennen vanhaan, silloin vanhaan hyvään aikaan joulupöytä notkui herkkuja ja tuhtia ruokaa, sillä vanhan kansan mukaan jouluna saa syödä yölläkin. Jouluolut pantiin Annan päivänä ja sitä sai jo Tuomaan päivänä vähän maistella. 
Tämän oluen valmistuksessa on käytetty paahteisia maltaita joiden aromista saadaan perinteitä kunnioittava, runsaan tumma jouluolut. Kevyesti humaloituna se saattelee tuhdin jouluaterian mukavasti alas kurkunpieliä pitkin.
Nappasin edellisellä Heilan reissulla korin täytteeksi hyvän kattauksen Pihamaan tuotteita – lähinnä rehtiin sahtiin ja jouluisempiin makuihin keskittyneitä juomia. Pihamaan Panimo tumma joululager oli yksi niistä, mutta jouluun saakka en sen antanut kaapissa kylmetä. Panimon tyyli on maanläheinen ja maalaishenkisyys jatkuu myös tämän juhlaoluen myötä. Se tarjoilikin perusvarmaa, rehdin maltaista ja sopivan paahtunutta tunnelmaa. Paritus jouluruokien tai muutoin vain lihapitoisen ruokapöydän kanssa päästäisi siitä varmasti vielä enemmän irti… Hyvä näinkin.

Samalla reissulla kurkistin myös itse panimolle, se kun sijaitsee sopivasti muutaman sadan metrin päässä itse Heilasta. Näin särmästi järjestettyä panimotilaa en ollut aiemmin nähnyt valokuvissakaan, mutta positiivisen haasteen seesteisyyden säilymiselle tuo panimon ensin vuoden kasvusuunnitelmat tuotannon suhteen. Ehkä levikki sitä myöten sitten hiljalleen laajenee, sillä nykyisellään valtaosa sen oluista hupenee Päijät-Hämeen alueelle, Heilan hyllyt etunenässä.

Pihamaan Jouluolut
Musta, rauhallisen näköinen olut kevyellä joskin itsepintaisella vaahdolla. Tuoksu on paahteisen maltainen, hieman suklainen ja leipäinen. Tasapainoinen, kohtalaisen runsas ja tunnelmallinen.

Maultaan tuoksun kaltainen, ehkä hieman kevennettynä tosin. Limppua, paahtomaltaisuutta ja kevyttä suklaata. Kitalaessa vielä ohutta hedelmää, loppupuolella hyvin kevyttä katkeroa. Tuntumaltaan mukavan pyöreä, hieman soljuva ja pehmytkin. Mausta löytyy hienoisia aukkoja, mikä näissä vahvuuksissa on ihan normaalia. Suuhun jäävä paahteen kaiku miellyttää.

Tuomio: Tasapainoinen, helposti lähestyttävä ja mutkaton jouluolut puhtaaseen maltaisuuteen luottavalla näkemyksellä.

Pisteet: 31/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti