sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Põhjala Öö

No tota, Öö---
  • Tyyli: Baltic Porter
  • Alk.%: 10,5
  • Panimo: Põhjala, Tallinna, Viro

”Mitäs sulle oli?”
”No, Öö…”
Tuo maaginen hetki lähi-Alkon takahuoneen ovella. Ilmassa leijuvaa huonon vitsin nostamaa myötähäpeän verhoa voisi leikata veitsellä... Virolaisen Põhjalan kehuttu imperial baltic porter oli tullut tilattavaksi Alkon järjestelmään integroituneen Beers of the World –sivuston kautta ja nyt oli lähi-Alkoon saapuneen toimituksen noudon vuoro. Veikkaan, että oluen nimi tulee kulutettua puhki huonojen murjaisujen myötä varsin nopealla tahdilla – ainakin jos se allekirjoittaneesta on kiinni…

Öö eli Yö on tosiaan ytimekkäästi nimetty, muhkea baltic porter, joka on kuulunut Viron kirkkaimman pienpanimon valikoimiin aivan sen aloittamisesta lähtien. Nykyinen versio tosin poikkeaa hieman alkuperäisestä versiostaan, mutta niinhän nämä oluet tuppaavat aina alussa vähän elämään. Olut esitellään panimon sivuilla varsin tuttua pohjolan tunnelmaa henkivän vertauksen myötä. Eipä se aina mielessä pysy että pimeyden valtakuntaahan tuo etelänaapurimmekin näin talviaikaan on ja syksyn pitkä lumeton jakso on myös omiaan tehostamaan tuota tuntua. Meille sentään sataa lunta vähän enemmän iltoja valaisemaan. Tai yleensä ainakin on satanut...:
An Imperial Baltic Porter as dark as the Estonian winter nights. Strong enough to keep you warm through the cold evenings.
Põhjala Öö
Sysimusta, ruskealla vaahdolla varustettu olut. Tuoksu on vahvasti paahteisen maltainen, hivenen mausteinen ja kevyesti soijakastikemaisen suolainen. Ehkä hieman savuisen suklainen ja limpunkuorinenkin...
Maultaan samanlainen, tumman puhuva ja vähän intensiivinenkin. Kahvista, paahteista maltaisuutta, mausteista kuivuutta ja lopussa tummaa, kuivaa suklaisuutta sekä melko purevaa, yrttistä ja kevyen greippistä otetta. Aika jännä, joskin toimiva. Hieman kuiva, paahteinen ja kivan rosoinen. Suklaan loppuliuku nousee esiin hiljalleen ja täydentää kokonaisuuden kauniisti. Tuntumaltaan melko runsas, mutta voisi olla jykevämpikin.
Tuomio: Laadukas virolainen mukavalla paahdekirjolla varustettuna. Ei lajinsa huippu, mutta perhanan hyvää siltikin.

Pisteet: 39/50

1 kommentti:

  1. Täyttä paskaa.
    Maku todella kitkerä en kyllä olueksi sanoisi .

    VastaaPoista