perjantai 18. joulukuuta 2015

Fuller’s Vintage Ale 2015

Odotettu talven sulostuttaja...
  • Tyyli: English Strong Ale
  • Alk.%: 8,5
  • Panimo: Fuller's, Lontoo, Englanti
Mieltä lämmittävän laadukkaan lontoolaispanimon pahvinen juhlapakkaus on saapunut taasen Alkon ylähyllylle. Klassikoksi muodostunut olutsarja täyttää ensi vuonna pyöreitä vuosia kun 20. Vintage Ale (toivon mukaan) näkee päivänvalon – tai oikeastaan sen ujon kajastuksen mikä taivaalta päivisin näin joulun alla on nähtävissä. Viime vuonna oluen reseptiikassa seikkailtiin vähän kansainvälisemmillä vesillä jenkkipainotteisen humaloinnin myötä, mutta täksi vuodeksi on nähtävästi palattu turvallisesti kotoisempiin maisemiin.

Panimon 170-vuotisen taipaleen kunniaksi Maris Otterin maltaisaan mahtiin luottava olut on valmistettu puhtaista brittiaineksista humaloinnin henkiessä hyvää tunnelmaa Target-, Northdown-, Challenger- ja Goldings-lajikkeiden myötä. Pullot on tuttuun tapaan numeroitu ja tällä kertaa omalle kohdelle osui pullo numero 096241. Ja se oli hyvä pullo se…

Juhlavuoden kunniaksi myös aiemmat Vintage Ale –erät on laitettu myyntiin ja arvatenkin iäkkkäämpien painosten pullohinta nousee satoihin puntiin… Voisihan sitä piruttain hamstrata, mutta tilin saldo ei ihan anna myöten.

Fuller’s Vintage Ale 2015
Punertavan ruskea, vaaleavaahtoinen olut on kaunis näky. Tuoksu on runsas, rusehtavan sävyinen ja jopa arvokkaan oloinen. Tummahkoa, kuivattua hedelmäisyyttä, rusinaa ja karamellisävytteistä mallasta. Tunnelma on lämmin, ajoittain ohuesti alkoholia vilauttava ja kuivuutta mausteisuuden sekä kevyen pähkinän muodossa ilmentävä.

Makumaailma kiehtoo ja henkii hyvää brittitunnelmaa tummanpunertavan lämpönsä myötä. Kuivatun aprikoosista hedelmäisyyttä, rusinaa ja kuivakakkuisen karamellista maltaisuutta. Lopussa yrttistä, kevyen sitruksista pirteyttä, samoin pähkinää, yrttiä ja hillittyä mausteisuutta.

Tuntuma on melko runsas, sopivan soljuva ja lämmin. Oikein mainio...

Tuomio: Tämänvuotinen Vintage Ale palaa brittitunnelmaan onnistuneesti ja tarjoileekin upeaa, ylämaakartanon takkatulen säestämää henkeä. On hyvä, on levollinen...

Pisteet: 40/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti