torstai 25. elokuuta 2016

Askelmerkit Jyväskylän SOPPiin



SOPP päättää vuotensa Jyväskylään.

Torstai 25.8.2016. Suuret Oluet, Pienet Panimot –karavaani on saapunut Jyväskylään. Oluttapahtumien suhteen pidempää hiljaiseloa elänyt Suomen Ateena on tänä kesänä saanut riemukseen kokonaista kaksi laadukasta tapahtumaa, joista toinen on juuri alkamaisillaan. Lomalaisen on hyvä olla, vaikkei aika kaikkeen tahdo riittääkään. Starttipäivän visiitti jää näillä näkymin ainoaksi kosketukseksi kotimaista pienpanimo-osaamista sieltä parhaasta päästä esittelevän tapahtuman antiin, joten jonkinlainen suunnitelmallisuus lienee paikallaan.

Kokosin itselleni kohtalaisen listauksen kiinnostavimpia oluita, joiden varaan päivän liikkeet tulee lähtökohtaisesti perustettua (listat). Muutoksia varmaan tulee eikä kaikkia ehdi maistamaan mutta onpahan näppärä ”tukisanalista” tiukkoja tilanteita varten. 

Listalla on lähinnä aiemmin maistamattomia, osin ihan fiiliksen pohjalta mukaan otettuja tuotteita ja painotuskin näkyy kääntyvän aika tuhtiin suuntaan. Varoitetaan nyt lukijoita: pidän savusta, rukiista ja paahteisesta menosta, enkä voi vastustaa oluiden tynnyrikypsytettyjä versioita. Siinä listan pääteesit lienevätkin, mutta on siellä muutakin. 

Tapahtumassa on tarjolla paljon hyväksi havaittuja, takuuvarmoja tärppejä, mutta tässä nyt tällainen ”kiinnostaa kovasti” –mallin listaus kuitenkin. Perustelut ovat sitä ihteään, eli täyttä tajunnan virtaa.

Festari-infoa löytyy tapahtuman nettisivuilta ja Facebookista.

  • HIISI Hatti – Sisäpiirin tietoon nojataan, eli kuuleman mukaan maistamisen arvoinen saisonelämys. Ja koska kesäloma niin siksi myös Saison. Ja koska Jyväskylä, niin HIISI.
  • HIISI X Ruosniemi X Maistila BIPL Thumber – Brettalla aateloitu, railakasti humaloitu India Pale Lager kiinnostaa ihan vain sen vuoksi että se on brettalla aateloitu, railakasti humaloitu India Pale Lager. Kokemuksena, ajatuksena, ideana.
  • Laitilan Imperiaali Stout Bourbon Oak – Tammitettu Imperial Stout… Tätä tuskin tarvitsisi suuremmin perustella, mutta kyllähän tuo Laitilan tekemänä kiinnostaa, etenkin kun Imperiaali jo omana itsenäänkin on varsin maistuva olut.
  • Maistila Portieeri – Rouhea porter toimii aina ja Maistilasta oleva lyhyt, mutta vahva muistijälki on laadukas, suunmukainen ja sopivan leikittelevä. Voisi olla joku muukin heidän listoiltaan, mutta ehkä viilenevä syysilta kaipaa hieman paahdetta tunnelmaansa.
  • Iso-Kallan Panimo Pimeyden Morsian – Kehuttu, pidetty, itseni Olutsatamassa jostain syystä missaama Turmion Kätilöiden Imperial Stout. Stoutit ja muut paahdenautinnot tuntuvat savolaisilta onnistuvan muutoinkin todella hyvin, joten miksei sitten lajityypin Rolls Roycekin… Kahvia ja kaakaota kuuluu käytetyn. Hetkinen, mikäs tuo Jahtiolut on? No jos välttämättä vaadit…
  • Lammin Sahti Ruisrääkkä BA – Lammin Strong Alet ovat toimineet jokakeväisten pienpanimokarnevaalien annissa todella hyvin ja kieltämättä tynnyröity Ruisrääkkä kuuluu sinne must have –listalle.
  • Pyynikin Käsityöläispanimo Black IPA – Palkittu, kehuttu ja jo pidemmän aikaa kiehtonut tamperelaisolut. Tämä tuskin voi mennä pieleen!
  • Pyynikin Käsityöläispanimo Imperial Stout – Ja Pyynikillähän nuo paahteiset tunnelmat osataan savolaisten ohella mitä parhaiten, joten Imperial Stout kiinnostaa silläkin tiskillä.
  • Bryggeri Helsinki Spezial – Savuolut. Siinäpä se. Ja tietty Bryggeri. Panimo, jonka laatuun voi luottaa.
  • Bryggeri Helsinki Sofia Rhum BA – Eli rommitynnyröity versio hekumallisesta Sofiasta… Jatkanko? Niinpä.
  • Bryggeri Helsinki BA Barley Wine – Ja perään sitten tynnyröityä Barley Wineä. Kupletin juoni alkaa paljastumaan, mutta isot oluethan näissä tapahtumissa tuppaavat aina kiinnostamaan.
  • Bock’s Corner Brewery Ruisolut – Savu, paahde ja isot oluet. Siinä kolme neljästä suosikkiteemasta. Neljäntenä (ei järjestyksessä) on sitten ruis. Ja vaasalaisilla on ruista. Kaatakaa minullekin!
  • Bock’s Corner Brewery Eisbock – Eisbockia suomalaisittain? Pakkohan tätä on saada!
  • Rekolan Paavin Polku – Paavin ensivierailu Jyväskylään ja heti pääsee maistelemaan. Liekkö Topin tekosia? No, kotimaisia belgejä ei liikaa ole ja ne kyllä kiinnostavat aina. Mutta missäs on Katajan Kuiske? Sen olisin Rekolan tiskiltä myös halunnut hakea.
  • Teerenpeli Erikoinen nro. 3 – Eli viskitynnyrissä kypsytetty savuporter. Mmm… Jöröjukkakin kuulostaa kyllä kokeilemisen arvoiselta.
  • Sonnisaari Pseudovehnä – Hankala paikka, sillä panimon listoilta oikeastaan kaikki oluet kiinnostaisivat. Nyt mentiin nimi edellä ja ehkä vähän omat mieltymyksetkin. Niinhän se pitääkin. Tätä siis täältä, ehkä muutakin.
  • Beer Hunters Barley Wine – Iso olut maistuvia oluita tekevältä panimolta. Pilssiä olisin hanaan kaipaillut, mutta kelpaahan tämäkin. CCCCC:kin kutkuttaisi hanasta laskettuna. Ehkäpä sorrun siihenkin…
  • Lapin Voimalta maistan sitten kaikki. Aivan kaikki, eikä tästä suunnitelmasta ole halua poiketa. Suomenkin mittapuulla ainutlaatuinen panimo, joka puhaltaa kipinää muinaisiin olutperinteisiin, tapoihin ja tekniikoihin. Sahtia, paljon sahtia!
Jos pari ”varmaa” tärppiä pitäisi antaa niin Bryggerin Wee Heavy, Vakka-Suomelta Prykmestar Savu, Savukataja tai Wehnäbock, Makun Savu Porter, Rekolan Kesäkolli, HIISIn Bruxellensis Lupus, Malmgård Arctic Circle tai X-Porter, Radbrewn Ivy Mike, Iso-Kallan Mestari Stout tai Biere de Garde, Bryggeri Roggenfest, Stallhagen Baltic Porter… Onhan näitä. Ja Lammin Sahti, tottakai!

Maistuvaa loppuviikkoa,
Kippis!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti