- Tyyli: Doppelbock
- Alk.%: 7,4
- Panimo: Kloster Brauerei Scheyern, Scheyern, Saksa
Noin viiden tuhannen asukkaan Scheyern sijaitsee lyhyen matkaa Münchenistä
pohjoiseen. Tunnelmallinen kylänen tunnetaan pitkäikäisestä ja varsin
näyttävästä Scheyernin luostarista, jossa saksalaisen perinteen mukaisesti
valmistetaan myös olutta.
Kloster Brauerei Scheyern onkin erään laskuopin mukaan Saksan kolmanneksi
vanhin panimo. Ensikerran luostarissa nimittäin valmistui mallasjuomaa jo
vuonna 1119, jolloin pyhä nektari liukeni ajan hengen mukaisesti nuhteettomien
munkkien kitusiin. Satunnaisia tilkkasia vuodatettiin myös muutamien
paikallisten leileihin, joten täysiä julmureita eivät luostarin asukkaat
sentään olleet. Ennen pitkää oluella alettiin tekemään myös bisnestä eli
sammioiden salat avattiin virallisesti maksukykyiselle rahvaallekin.
Panimotoiminnan käynnistymisen aikaan Baijerikin oli vahvaa viinialuetta,
jossa oluella ei ollut nykyisen kaltaista jalansijaa nimeksikään. Ajat ja viinin
viljelyolosuhteetkin kuitenkin muuttuivat oluen kasvattaessa samalla asemaansa, mutta
elettiin jo keskiajan loppuhetkiä ennen todellista ohran valtakautta. Suosion
kasvu loi luonnollisesti painetta myös valmistajien suuntaan ja sen myötä
Scheyernissäkin on pitkän historian
aikana koettu monia laajennus- ja kehityskausia.
1500-luvulla luostariin saapuneiden vierailijoiden ja pyhiinvaeltajien
määrä kasvoi kasvamistaan ja lopulta luostari avasi myös oman oluttavernan
palvelemaan janoisia matkaajajoukkoja. Taka-ajatuksena oli myös luostaripihan
siistiminen oluesta juopuneista hulttioista ja samalla ”takavasemmalle”
lakaistu turmellus vei oluen myynnin ensi kerran fyysisesti luostarimuurien ulkopuolelle.
Luostari ja vuosiluku komeilevat saksalaisittain tyylitellyssä etiketissä... |
Tyystin uusi panimo rakennettiin vuonna 1929 eikä sota-aikakaan aiheuttanut
sille sen mittavampia tuhoja. Panimo tosin paloi vuosia myöhemmin, mikä loi
taas yhden särön vaihtelevasti kulkeneen toiminnan kilpeen. 50-luvulla
kilpailutilanne muuttui entistä vaikeammaksi eivätkä sisäiset ristiriidat asioita
varsinaisesti parantaneet. Apua saatiin augsburgilaiselta kilpailijalta, joka
lainasi panimomestariaan muutaman viikon ajaksi kiireapulaiseksi.
Yhteistyö kuitenkin syveni lopulta vuosikymmenten mittaiseksi yhteistaipaleeksi ja lopulta Hasen-Brauerei Augsburg hankki väliaikaiset oikeudet luostaripanimon toimintaan. Uuden isännän sitoutuminen panimon kehittämiseen tiukan taloustilanteen aikakautena ei kuitenkaan ollut mairittelevaa ja lopulta 80-luvulta lähtien toimintaa alettiin siirtämään kohta Augsburgia. Aluksi siirtyi kannattamattomaksi todettu pullotuslinjasto, jota seurasi hiljalleen koko oluttuotanto. Viimeiset erät keiteltiin Scheyernissä vuonna 1991, jonka jälkeen luostarin oluellinen toiminta hiljeni pitkäksi toviksi.
Yhteistyö kuitenkin syveni lopulta vuosikymmenten mittaiseksi yhteistaipaleeksi ja lopulta Hasen-Brauerei Augsburg hankki väliaikaiset oikeudet luostaripanimon toimintaan. Uuden isännän sitoutuminen panimon kehittämiseen tiukan taloustilanteen aikakautena ei kuitenkaan ollut mairittelevaa ja lopulta 80-luvulta lähtien toimintaa alettiin siirtämään kohta Augsburgia. Aluksi siirtyi kannattamattomaksi todettu pullotuslinjasto, jota seurasi hiljalleen koko oluttuotanto. Viimeiset erät keiteltiin Scheyernissä vuonna 1991, jonka jälkeen luostarin oluellinen toiminta hiljeni pitkäksi toviksi.
Oikeudet tuotemerkkeihin, toimintaan
ja resepteihin palautuivat luostarille varhain 2000-luvun alussa ja ajatusta kotiinpaluusta
heräteltiin varovasti henkiin. Oli selvää, että Kloster Brauerei Scheyern voisi
menestyä vain luostarin omassa omistuksessa, mutta matkaan mahtui monia
kysymysmerkkejä ennen lopullisen päätöksen tekoa. Pitkän ja perusteellisen
remontin myötä oluen valmistus jatkui luostarin vanhassa panimossa vuonna 2006,
mutta lienee omantunnon kysymys, voiko Kloster Brauerei Scheyernin laskea
toimineen yhtäjaksoisesti vuodesta 1119 lähtien. Ehkä ei, ehkä voi…
Scheyern Kloster
Doppelbock Dunkel on ensikosketus ”historiallisen” panimon tuotantoon ja
kyllähän tuo perigermaaninen lagertaito näyttää heillä hyppysissä hyvin olevan.
Oluet valmistuvat alueen tapaan lähiseudun humala- ja ohrasatoihin luottaen
oman lähteen tarjotessa vetensä panimon käytettäväksi.
Scheyern Kloster Doppelbock Dunkel |
Colamainen, punertavan ruskea olut kauniilla, beigellä
vaahtokerroksella. Tuoksussa paahtunutta maltaisuutta, ehkä hiven kahvistakin
tuntua. Mallasleipää, kohtalaista yrttisyyttä sekä kevyen pippurista kuivuutta.
Myös kevyttä hedelmäisyyttä tuntuu mukana olevan, samoin hiljalleen esiin
hiipivää siirappisuuttakin. Paahde ja leipä ovat kuitenkin päällimäisinä.
Maultaan varsin hyvä. Paahtunutta maltaisuutta, runsasta
limppua ja melko tiukaksi tiivistyvää, kevyen korventunutta siirappisuutta.
Kohtalaisen voimakas, yrttisen sivaltava humalointi kuitenkin leikkaa pahimmat
imelyydet pois. Tuntumaltaan olut on hieman odotettua kevyempi, silti huulia
tahmaava ja tasapainoinen. Lämmetessään olut saa vähän pyöreyttä matkaansa ja
asetelmasta muotoutuu miellyttävä.
Tuomio: Hyvä, vähän odotusta vaativa doppelbock. Makeus voi
olla jollekin kynnyskysymys, mutta allekirjoittaneella tuo toimii hyvin.
Miellyttävän maltainen, lämmin ja tasapainoinen esitys, jossa humaloinnillakin
on melko napakka rooli.
Pisteet: 36/50
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti