lauantai 6. elokuuta 2016

Hiisi Kaiku Hefeweizen 4,5%

Kaiku takapihalla.
HIISIhän se valikoitui tällä kertaa Kaikua tuottavaksi tahoksi, mikä luonnollisesti tarkoittaa sitä että Kymijoki Beer Festivalin virallista olutta saa nauttia tilkkasen myös Keski-Suomen järvimaisemissa. Oman pullon sain suoraan panimolta, mutta ainakin keskustan Mestarin Herkussa muistan tätä hyllyssä nähneeni. Voi olla muuallakin, tai sitten ei.

Tuopin Ääressä tarinoitaan veistelevä blogi-kollega ja arvostettu kotiolutvirtuoosi Arto Halonen seisoo taas oluen reseptin takana. HIISI-väen kanssa on tällä kertaa lähdetty lähestymään kesäistä nahkahousutunnelmaa, mutta pieni twistihän kuuluu molempien tahojen perusvalikoimaan:
Ammensimme tämän vuotisen Kaikuun parhaita asioita Baijerista. Ilman nahkahousuja ja hapankaalia, päät(t)yen modernin twistin kautta eteesi. Voit siis korkatessasi kuulla torvimusiikin soivan taustalla, aistia hedelmäisiä ja hieman mausteisia aromeja yhdessä vehnäisen leipäisyyden kera, kunnes havaitset raikkaan aromihumaloinnin suussasi.
Oluen valmistuksen yhteydessä matkaan on tarttunut mm. kaurahiutaleita ja appelsiinin kuorta humaloinnin hoituessa napsakasti Mandarina Bavarian ja vähän hennommin esiintyvän Cascaden voimin. Kun kyselin Artolta kuivahumaloinnin perään, sain vähän HIISIn Tatun vihjaaman vastauksen: ”Miten ikinä voisin jättää sen tekemättä?”

Kaikua on tarjolla tänäkin vuonna kahtena eri vahvuutena eli näissä tutuissa maitokauppaan sallituissa lukemissa sekä ravintolamyyntiin istuvana, vähän jyhkeämpänä tapauksena. Paras saatavuus on luonnollisesti Kymenlaakson seutuvilla ja ansaittua lisäarvoa nautintohetkelleen saa varmimmin itse päätapahtumassa, 12.-13.8. järjestettävillä Kymijoki Beer Festivaleilla. Lisäinfoa tapahtuman nettisivuilla:

12.-13.8. Kymijoki Beer Festival 2016


Hiisi Kaiku Hefeweizen 4,5%

Utuinen, oranssisen keltainen olut kauniilla vaahtopäällä. Tuoksu on varsin aromaattinen, sellaista tapviitosmaista henkeä on ilmoilla joskaan ei ihanna samanlaisena parfyymipilvenä iskekään. Aika raikasta sitrusta, kuivatuista kukista ja appelsiininkuorista tehtyä tuoksuketta sekä tuoreempaa kukkaisuutta. Mukana on myös kevyttä mausteisuutta sekä lämmön myötä esiintulevaa, hienoista makeutta ja ehkä jotain hedelmääkin. Yleisesti vaalean viljava, aromaattisen kepeä ja kuivan rapea. Toimii hyvin.

Maku ei tuoksun tasolle yllä, mutta toimii edelleen hyvin. Kesävehnä maitokaupan paremmasta päästä selkeästi ja tähän siivittää luonnollisesti humaloinnin tuoma lisäpotku. Alusta lähtien mukana on sitruspintainen, kipristelevä pirteys, joka nousee loppuakohden mäntysuopaisen kautta kuivakukka-appelsiininkuori-sävytteiseen pafyymisyyteen. Aluksi meno tuntui vähän vaisulta, mutta hiljalleen "syvyyttä" alkoi kepeän kirpeään ja aromaattisen virkeeän tunnelmaan löytymään. Lopetus on greippisempi, vähän kukkainen ja mausteinenkin. Runko esiintyy vaaleana, viljavana ja kuivana. Makeutta ei juuri löydy. Hyvä niin, toimii näinkin.

Tuntumaltaan toki vähän ujo, muttei pahasti. Vetiseksi ei voi haukkua, enkä haluaisikaan. Tasapaino on nimittäin aika hyvin hallussa. Haaste on siis selätetty hienosti. Annoin maistiaisen myös paremmalle puoliskolleni ja havaitsin pian, etten nähnyt loppujuomaa enää koskaan kädessäni... Myytti on murrettu.

Tuomio: Humaloin aateloitu "kesävehnä maitokaupan paremmasta päästä".

Pisteet: 34/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti