keskiviikko 17. elokuuta 2016

Pien - Helsingin oma pienpanimo-olut- ja siideripuoti


Ateneuminkujalta löytyy aarteita...

Suomen ensimmäinen "virallinen" pienpanimo-olutkauppa, Pien, avasi ovensa noin viikko sitten Ateneuminkujalla Helsingin ydinkeskustassa. Perustajakaksikko Erkki Häme ja Tuomas Kokkonen ovat lupailleet, että ihan jokainen suomalainen kauppavahvuinen olut ja siideri löytyy meiltä”. Se asettaakin jo seitsemissäkymmenissä huitelevan pienpanimojoukkion kohdalla riman melkoisen korkealle, mutta kertonee samalla siitä, ettei hommaa haluta aivan pienimmällä vaivalla pyöritellä. Se tuskin kovin pitkäikäistä olisikaan.

Tarjolla on ruokakaupoistakin tuttuun 4,7% haarukkaan asettuvia mallasjuomia ja siidereitä. Erottuvuutta hyvän olutvalikoiman K-kauppoihin haetaan keskitetyllä ja kattavammalla listauksella yleisesti hankalammin saatavia, kaukausempienkin maakuntien paikallisia pienpanimotuotteita. Valikoima on toki vasta rakentumassa, mutta uutta tavaraa näyttäisi saapuvan hyllyntäytteeksi lähes päivittäin.

Yleiskuvaa hyllyistä.
On siellä paljon tuttujakin...
...mutta myös vähän harvemminkin vastaan tulevia joukossa...
Yleisen pöhinän perusteella tuore olutpuoti on otettu vastaan positiivisin mielin, vaikka aika hurjaltahan idea suomalaisesta olutkaupasta kuulostaakin – lainsäädäntömme ”ei varsinaisesti” kannusta tämänkaltaiseen toimintaan lähtien jo pelkästä Alkon yli 4,7% tuotteiden vähittäismyyntimonopolista. Lainkirjaimen täyttämiseksi pienen kaupan toinen seinusta on pyhitetty vegaanisille ja luomuelintarvikkeille, limonadeille, kahveille ja jauhoille.

Käväisin paikalla viime perjantaina (ja sunnuntaina) sopivasti sattuneen Helsinki-visiitin yhteydessä kun sijaintikin osui sopivasti rautatieaseman läheisyyteen. Valikoima hyllyissä oli varsin hyvä ja pikaisella silmäilyllä hinnoiltaankin marketteihin nähden kilpailykykyinen – kolmesta eurosta lähdettiin ja kotimaisten tuottajien lisäksi tarjolla oli tavaraa mm. Puolasta, Ruotsista ja Norjasta.

Alkupäivien hurlumhein aikana osa tuotteista oli myyty jo loppuun ja jäinkin harmillisesti ilman mm. kaipaamiani Vallilan Panimon oluita. Vastapainoksi hyllyyn oli perjantaina juuri isketty vaasalaisen Bock’s Corner Breweryn sekä Kanavan Panimon tuotteita, joista jälkimmäisen makuja oli tulossa lisää lauantain yksityiskuljetuksella – siitä siis idea sunnuntain uusintavisiitille.

Sulkua saapui lauantaina erikoiskuljetuksena. Pullotettu kuulemma perjantaina eli tuoretta kamaa...
Perjantain ostokset...
Jyväskyläläisen näkövinkkelistä tarjolla oli mukavasti itselle aiemmin saavuttamattomia tuotteita ja panimoita. Pikkupuodin tunnelma on sympaattinen ja välitön, oikeastaan sellaisen hyvän mielen nostattava ja miellyttävä. Suuntasin seuraavaksi kulkuni kohti erästä lähi-Alkoa, jossa vastasin asiakastyytyväisyyskartoitukseen. Siinä kysyttiin muun muassa kuinka syvästi Alko-vierailuni inspiroi minua, mikä kieltämättä lähinnä huvitutti aiemmin  kokemani pikkupuotikokemuksen jälkeen. Pien vei inspiraatiopisteet nimiinsä täysin suvereenisti. Sunnuntaina otin myös kaverin matkaan ja suosittelin paikkaa myös siskolleni.

Pien kannattaa kokea, se on tällä hetkellä paras esimerkki eurooppalaisesta tunnelmasta ja juuri sellainen keino, millä kulttuuria kehitetään. Perjantaina paikalle sattui samaan aikaan kaksi herrasmiestä, jotka keräsivät 20 pullon setin ystävälleen lahjaksi. Ei hassumpi tuparilahja…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti