torstai 4. elokuuta 2016

Kotiolut: Jyskän Panimon Kermis


Syksyn tuntua oluen muodossa - kuinkas muuten.

Jyskän Panimon juhannuspakettiin kuului myös mielenkiintoinen, mauiltaan lähestyvään syksyyn johdatteleva Kermis – jyskäläisellä kuusenkerkällä hennosti maustettu, wienermaltaaseen lähes tyystin luottava ale, joka muistuttaa Märzeniä. Vaikkei olutta ole tehty mikään tietty oluttyyli tähtäimessä, miellyttää lopputulos tunnelmansa ja tasapainoisen luonteensa ansiosta. Mallaspainotus toimii myös alejen maailmassa, vaikka se usein pääseekin unohtumaan.
Olut on saanut nimensä kermatoffeeta muistuttavasta mausta, ja sitä paitsi kermis tarkoittaa hollanniksi huvipuistoa. Toffeen maku on peräisin wieniläismaltaasta, jota tässä oluessa on 97% mallaspohjasta. Tätä mallasjuomaa ei ole pantu mitään oluttyyliä silmällä pitäen, mutta se muistuttaa hieman maltaisia wiener/märzen -lagereita, vaikka onkin pintahiivaolut. Lagerin tapaan se pääsee paremmin oikeuksiinsa suhteellisen viileänä (8–12 °C). Olut on maustettu kevyesti kotipihan kuusenkerkillä. Pantu 26.4.2016, vahvuus 5,8 %.

Jyskän Panimon Kermis
Kauniin ruskea, rusinaisen nahkainen olut muodostaa varovaisella kaadolla niukan, katoavan vaahtokerroksen. Tuoksu tosiaan on kermatoffeinen, tai ainakin hyvin leivosmainen, mutta myös hieman imeltyneen leipäinen, keskitumma ja miellyttävän pehmeä, tunnelmallinen.

Maultaan mainio, joskaan ei enää niin selkeän leivosmainen saati samettinenkaan. Mukaan on tullut mukavasti leikkaavaa katkeroa, kevyttä yrttisyyttä jossa lienee kuusenkerkkäistä lisää metsäisemmän tunnelmansa muodossa. Rusehtava maltaisuus on reunoiltaan rouheampaa, yleisemmin limppuista, sopivan imeltynyttä ja toffeemaistakin. Aika syksyinen kaiku ja kieltämättä olisin jotain germaanilageria sokkona veikannut. Erittäin hyvä!

Kyllähän tässä katseet on jo syksyyn käännetty ja tämä olut vie ne sinne lopullisesti.

Pisteet: 38/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti