maanantai 8. elokuuta 2016

Hantverksbryggeriet Baronen 2015

Kauniisti nimetty olut...

Nyt täytyy (taas kerran) myöntää, että ostopäätös tuli tehtyä melko puhtaasti epäoluellisista lähtökohdista. On toki totta, ettei Barley Wine –varastoni koskaan ole yltäkylläisyydestä pursuilleet ja ettei lajityypin edustajistoa parempaa arvojuomaa ole kovinkaan helppo yrittää keksiä. Mutta silti nyt mentiin ihan muut tuntemukset edellä ja hyvä niin! Hantverksbryggeriet Baronen… Baronen, voiko hienompaa nimeä oluelle enää antaa? Mielestäni ei. 

Västeråsissa toimintansa vuonna 2003 aloittanut panimo on eräällä tapaa kotoisan Ruosniemen Panimon ruotsalaisserkku, sillä myös Hantverksbryggeriet nimeää oluensa ammatti- ja henkilöryhmien mukaan. Niiden henki on tosin vähän vanhahtavampi narrien, kuskien ja kasakkien muodossa, mutta hauska yhtäläisyyspiirre kuitenkin.

Baronenia valmistetaan vuosittain vain yksi erä ja sen reseptiikka elää aina hieman edellisiin verraten. Vuoden 2015 painos on vahvuudeltaan sopuisa 9,0% ja sen raaka-aineista löytyy peruskomponenttien lisäksi ruokosokeria, hunajaa ja rusinoita. Kokonaisuus onkin makea välttelevillä ehkä hitusen tahmea ja siirappinen, mutta hitaassa nautiskelussa nuo sävyt ovat paikallaan vahvaa runkoa vasten aseteltuna.
Baronen tar med dig på en smaksensation utöver det vanliga. En exklusiv Barley Wine med smaker som för tankarna till karamell, russin och aprikoser. Tänd en brasa, luta dig tillbaka och upplev en njutning av absolut högsta klass. Ölet kan med fördel lagras och vi brygger endast en bryggning om året och varierar dessutom receptet för varje årgång. Det är är ölens Rolls Royce!
Hantverksbryggeriet Baronen 2015


Rusinaisen ruskea, valoa vasten hivenen punertava ja läpitunkematon. Tuoksultaan syvä, ruskean muhkea ja lämmin. Paahtunutta siirappisuutta, rusinaista, kypsää kuivahedelmäisyyttä aprikoosin ja luumun sävyissä - ehkä hiven marjaisuutta, mutta myös selkeän ylikypsää hedelmäisyyttäkin. Maltaisuus on limppuista, vähän leivosmaisen toffeista ja moniulotteisen paksua. Tuhdilta vaikuttaa ja niin pitääkin.


Maussa, noh, hemmetisti rusinaa. Ylikypsää, tummaa hedelmäisyyttä lyötyy niin tuoreessa kuin kuivatussakin muodossa. Paahtunutta ruokosokeria, leivosmaista, nyt enemmälti limppuista maltaisuutta sekä hitunen lakritsivivahteista takapotkua. Hyvällä muotoa "siirappinen", lämmin ja arvokkaan oloinen. Vähän marjaisaakin tuntua ilmassa on. Imelämpiä oluita karsastavalle varmasti turhan tahmeaa, mutta minulle tämä toimii.


Tuntumaltaan melko runsas, tahmaava ja hidasliikkeinen. Paljon makuja.


Tuomio: Hidas, lämmin ja rehdin rusinainen barley wine.


Pisteet: 40/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti