keskiviikko 24. elokuuta 2016

HIISI Kratti

Yksi syksyn uutuuksista.
 • Tyyli: Saison
 • Alk.%: 5,5
 • Panimo: HIISI, Jyväskylä, Suomi 
Kratti metsän mielipuoli // yksisilmä - kummajainen // nauraa kannot kumisevat // kun varjo seuraa kätkössänsä.
"No niin", sanoisi yläasteen liikunnanopettajani. HIISIn ensimmäinen pullonkorkin nähnyt souri tuli elokuun ratoksi tarjolle Alkon valikoimiin osana useamman kotoperäisen pienpanimo-oluen tsunamia. Kotimaisilla mustaviinimarjoilla ja puolukoilla maustettu Kratti on miellyttävän pirteä ja kirpakka syyssaison, joka yllätti ainakin allekirjoittaneen - vähän skeptinenhän näiden marjaviritysten kanssa on tottunut olemaan, mutta nyt osui kerrasta! 

Nostalgisen Mr. Oizon tahtiin nautittavaksi suositeltu olut jatkaa panimon muinaismytologista saagaa. Kratti on vanha hämäläinen rahan ja materiaalisen vaurauden jumala (tai huutava kummitus), joka makaa maahan kätkettyjen aarteiden päällä vartioiden ja hallinnoidaan niitä. Se jakaa Sigfridus Aronus Forsiuksen runon mukaan rikkauksiaan palvojalleen ja on jotensakin erikoinen valinta ko. oluen symboliksi, ellei sitten jotenkin viitata hapanoluiden viiksivahaiseen hifistelyinnostukseen. Etiketin perusteella rikkauksien lisäksi myös luonnonantimet Kratille maistuvat ja mikä jottei... Hyviähän nuo ovat - sekä oluessa että sellaisenaan.

HIISI Kratti
Punertavan oranssinen, vähän ujosti syksyn väreihin sonnustautunutta vaahteranlehteä muistuttava olut melko vähäisellä vaahdolla.

Tuoksu on raikas, pirteä ja hitusen hapan - myös syksyisen marjaisa. Viinimarjaa, myös pensaan lehtiä ja puolukkaa, mausteista hiivaa ja funkyäkin tunnelmaa. Onpas mukava paketti, sopivan kirpeä ja hyvin syystunnelmaisen satoisa.

Maultaan astetta kirpeämpi, pirtsakka ja virkeä. Mustaviinimarjaa, sen lehvästöä ja punertavampaa, puolukkaan ja karpaloon kääntyvää mehukkuutta. Ei juuri ylimääräistä makeutta, ei yletöntä happamuutta mutta sellaista sopivaa marjan ja ehkä sitruksisen, omenaisen happamuuden yhteispeliä. Kirpeä, raikas, puhutteleva. Jag tycker.

Tuomio: Tuossahan se jo useaan otteeseen tuli. Positiivinen, syksyn marjasatoa happamassa, pirteän kirpeässä ja raikkaassa muodossa esittelevä saison.

Pisteet: 36/50

3 kommenttia:

 1. Arvasin, että tämä jakaa mielipiteitä, mutta siis itse sanon, että rankin huti mitä on Hiisiltä tullut maistettua. Pullossa lehahti harvinaisen luotaantyöntävä aromi heti korkin auettua. Ihan lyhyesti sanottuna: jos haluat ylikäyneen roséviinin makuista olutta, niin osta tätä. Jos haluat kunnon olutta, valitse jotain muuta ;-) Todisti vaan taas kerran, että saisonit ei ole mun juttu. Kertaostoksi jää. Jokin tässä häivähti Bryggerin Rosén suuntaan, mutta kun ei niin ei...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, Kratti on jakanut mielipiteitä ja ihan syystäkin. Se edustaa oletusarvoisesti vähän marginaalisempaa kohderyhmää. Emmä sitä ehkä hudiksi sanoisi, oluthan on kunnossa, toimii kohderyhmälle hyvin ja on sitä mitä on haettukin. Itse tykkään, mutta ei tämä silti ihan jokaviikkoisen juomatoive itsellekään ole. :)

   Poista