maanantai 12. helmikuuta 2018

Alkon Pienpanimo-oluet 2018: Beer Hunter's Mufloni Hermansson Barley Wine

Beer Hunter's Mufloni Hermansson Barley Wine
  • Tyyli: Barley Wine
  • Alk.%: 11,0
  • Panimo: Beer Hunter's, Pori, Suomi

Beer Hunter’sin muheva Barley Wine on Alkon tuoreen pienpanimokattauksen suurin olut niin pullokooltaan kuin vitamiinilukemiltaankin. 11-prosenttinen Hermansson on pakattu näyttävään, luonnonkorkilla suljettuun kolmevarttiseen, mikä tietty nostaa hintaluokankin 15€ paremmalle puolelle per pullo. Jyhkeä arvo-olut tuli tietenkin ostettua heti ensimmäisellä kierroksella. Porin vanhimman pienpanimon tekemiset kiinnostavat lähes poikkeuksetta, eikä kaikin puolin juhlavaa kokonaisuutta yksinkertaisesti voinut sivuuttaa.

Valitettavasti kokonaisuus tuntuu taipuvan vahvuutensa alla turhankin paljon ja kaikesta makujen syvyydestä huolimatta se taantuu lähinnä erinäisiä makeuden lähteitä esitteleväksi, aivan liian makeaksi ja särmättömäksi lämmikkeeksi.

Mufloni-sarjan oluiden Säppi-teemaan sopien myös Hermanssonin nimi on poimittu majakkasaaren historian lehdiltä:
”Oluen nimi Mufloni Hermansson on saanut nimensä lääkäri Jarl Sarenin toisesta nimestä, joka oli Hermansson. Jarl oli mies, joka yhdessä Reposaaen metsästysseuran kanssa vuonna 1949 toi Säpin majakkasaarelle kolme muflonia, kaksi emää ja pukin nimeltään Alfred. Nyt näitä mufloneita elää saarella villinä noin 60 eläimen lauma.”
Beer Hunter's Mufloni Hermansson Barley Wine

Ruskeanlainen, hieman punakka ja kevyesti vaahtoava olut. Tuoksu on runsaan maltainen, rusinaisen hedelmäinen, appelsiininkuorinen ja paahtuneen leipäinen. Makeutta irtoaa niin kuivatun, kypsän hedelmäisyyden kuin siirappisen maltaisuudenkin muodossa, mutta myös kuivattavaa lämpöä sekä muhevaa syvyyttäkin tuntuu löytyvän mukavasti.

Maku alkaa hieman latteissa merkeissä, mutta syvenee lämmön ja ajan myötä. Rusinaisuus, kypsä ja osin kuivattu hedelmäisyys, siirappikuorrutettu, paahtunut limppuisuus sekä sitrushedelmien kuoriin vertautuva aromikkuus täyttävät suun. Lämpöä, soljuvaa syvyyttä, huulia tahmaavaa makeutta sekä siihen nähden turhan kesyksi jäävää katkeruutta.

Hiilihapotkin ovat varsin pehmeät jolleivat lähes olemattomat, mikä sekin antaa makeudelle turhaa tilaa. Katkerot alkavat toki hienoisen viivyttelyn jälkeen purra terhakammin, saaden myös hienoista mausteista potkua mukaansa, mutta aika siirappinen vaikutelma tästä kuitenkin jää. Aivan liian makeaa… Suorastaan liköörimäinen.

Rouheutta, yleistä makujen jämäkkyyttä, runsaampia hiilihappoja tahi paremmin tasapainottavaa humalahumppaa tämä jää kaipaamaan. Lämpöä ja syvyyttä kuitenkin riittää ja talvikaudessa se usein kantaa jo melko pitkälle. Maali jää kuitenkin saavuttamatta.

Tuomio: Hyvin makea ja lämmin Barley Wine, joka kaipaisi reilumpaa särmikkyyttä.

Pisteet: 32/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti