Jyskäläisiä kveik-kokeiluita |
Laitisen Mika tekaisi jouluksi sahtia norjalaisen
perinnehiivakannan eli kveikin voimin. Samalla kertaa tulille lähti myös kaksi
muuta kveik-käytettyä olutta: keskiaikainen Gruit Ale sekä perinteinen norjalainen Stjørdalin alueen
sahdin sukuinen perinneolut.
Jyskän Gruit on varhaiskeskiajan yrteillä maustettu olut.
Mahdollisimman autenttista keskiajan oluttarinaa tavoitteleva olut on
valmistettu sahtimaisin tekniikoin, vierrettä keittämättä. Osa rungon
ohramaltaista omaa pientä savuisuutta ja sen maustamiseen käytetyt suomyrtit ja
siankärsämöt ovat Mikan omakätisesti poimimia. Ensimmäiset on noukittu kesällä
Saimaan rannoilta, jälkimmäiset panimon kotinurkilta Jyskästä. Vahvuutta
oluella oli n. 7% ja se tuli nautittua noin kuukauden ikäisenä tuoretuotteen
leimasta johtuen.
Norjalaisten sahtia eli Maltøliä pääsin ensi kerran
maistamaan Laitisen, Nikulaisen ja Silvennoisen Sahti-kirjan
julkistustilaisuudessa, mutta tämänkertainen tuote poikkesi tuosta makeasta ja
runsaasta juomasta melkoisesti. Mika itse taustoittaa jyskäläisen oluen tarinaa
näin:
Perinteinen norjalainen Stjørdalin alueen sahdin sukuinen perinneolut. Kävin kesäkuussa Tronheimin liepeillä Stjørdalissa ja sain sieltä lahjaksi säkillisen perinteisin menetelmin kotona tehtyä mallasta. Sain isännältä myös reseptin tähän olueen, mutta sehän oli jo valmiiksi hyvin lähellä omaa sahtireseptiäni. Maltaat on kuivattu leppäsavulla, joista sikiävä tervainen savuisuus on oluen keskeinen piirre.
Savua oluesta tottavie löytyy. Hyvin tervaisessa muodossa
vieläpä. Perinnemaltaiden käyttö toi valmistukseen omia pieniä muuttujiaan,
eikä lopputulema ollut aivan haetun kaltainen. Vahvuus (5%) jäi aiottua alhaisemmaksi
ja tekijän vinkki olikin, että autenttisemman käsityksen haetusta
makumaailmasta saa kuvittelemalla oluen pari prosenttia vahvemmaksi,
makeahkoksi ja huomattavasti täyteläisemmäksi. Vihjeessä oli kieltämättä perää
ja näiden ominaisuuksien myötä Jyskän stjordalilainen olisi noussutkin hyvinkin
potentiaaliseksi herkuttelujuomaksi. Nyt lopputulema jätti suuhun vain tuhdin
savuisen kosketuksensa.
Maltølistä on vielä todettava se tosiasia, että keitoksen
ainoa ”kaupallinen” raaka-aine oli Jyväskylän vesijohtovesi: käytetyt maltaat
olivat stjørdalilaista alkuperää, kveik-perinnehiiva norjalaista, katajat Jyskästä
ja humalat Toivakasta.
Mielenkiintoisia kokeiluja kaupallistuvan kveik-kannan
kanssa.
Jyskän Gruit Ale |
Toffeisen ruskea ja utuinen olut käytännössä olemattomalla
vaahdolla. Tuoksu on miedonlainen, toffeisen maltainen, samalla rustiikkisen
kuiva ja hieman savuinen. Yrttisyyttäkin on, mutten pääse siitä jyvälle. Se
myös sekoittuu hieman kuivahkoon mausteisuuteen.
Maku on hyvä. Maltaan makeampi puoli jää taka-alalle, mutta
antaa omaa teräänsä aika-ajoin mukaan keskusteluun. Rustiikkinen, maalaismaisen
rouhea ja tunnelmallinen savuisuus on varsin hyvin esillä ja olut henkii
heinäkuisen hellepäivän iltaan kääntynyttä, seesteisen viehkeää, aitoa
maalaistunnelmaa. Yrttisyys antaa mukaan oman selkeän sävynsä, mutta
yrttiummikkona en niitä sen tarkemmin osaa eritellä. Lopussa mausteisuutta,
tehostuvaa yrttiä ja kuivuutta, ei juuri katkeroa. Savu jää jälkimaussa suuhun
leijailemaan.
Aika miellyttävän seesteinen ja tasainen olut, joka
kieltämättä henkii perinteitä.
Jyskän Maltøl |
Hivenen
punertava, lämpimän ruskea ja niukkavaahtoinen olut. Tuoksu on hyvin tervattu,
savuntäyteinen ja mieleen niin vastatervatun veneen, savusaunan ja ratapölkyn
kuin tervapastillinkin... Hyvin, hyvin voimakas aromi.
Sama
tunnelma jatkuu maussakin, joka muutoin jää hyvin kevyeksi ja taustaltaan
laimeaksi. Vahvempana tämä tosiaan pääsisi tosissaan irti, eikä pieni maltaan
makeuskaan pahitteeksi kuivakan iskevän tervaisuuden vastaparina olisi. Tausta
on siis ohut, tuoksun tervateesit pitävät pintansa ja korostuvat vielä
voimakkaassa jälkimaussa. Vähän kuin kuumana kesäpäivänä vanhan rautatien
ääressä sijaitsevalla savusaunalla tervaleijona suussa savustuspuuhissa
istuskelisi... Köh!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti