perjantai 9. helmikuuta 2018

Alkon Pienpanimo-oluet 2018: Suomenlinnan Kealakekua IPA

Suomenlinnan Kealakekua IPA

  • Tyyli: India Pale Ale / New England IPA
  • Alk.%: 6,5
  • Panimo: Suomenlinnan Panimo, Helsinki, Suomi

Alkon tämänvuotisen pienpanimokattauksen korkkaus oli harvinaisen maistuva eikä valinta oikeastaan olisi muuhun olueen edes osua. Pinnalle noussut, samea ja aromattisuudella iloitteleva New England –tyylin IPA-suuntaus on nimittäin rantautunut tänne meillekin ja oluttyyli saatiin mukaan tähän settiin Suomenlinnan Panimon voimin. Tuoreudesta erityisen tarkka lajike ei kaapissa seisottamista suosi, joten tähän pulloon kannattaa tarttua heti tilaisuuden tullen. Vastuullisesti, tottakai.

Suomenlinnan Panimon oluilla on usein jollain tapaa linnoituksen historiaan liittyviä nimiä, mutta tällä kertaa seilataan hivenen kaukaisemmilla merillä. Kealakekua on surullisen kuuluisa lahdenpoukama Hawaijin pääsaaren länsirannalla. Siellä nimittäin piipahti vuonna 1779 muuan James Cook laivoineen. Maineikas tutkimusmatkailija joutui kärhämään paikallisväestön kanssa ja sai surmansa rantavedessä käydyn käsirysyn seurauksena. Itse oluen symboliikka on brutaalia surmatyötä viehkeämpi, mutta Cookin seikkailut ja saavutukset ovat varsin suositeltavaa tutkittavaa.

Kealakekua IPA tuo palan Hawaijin trooppista rantamaisemaa hivenen jo valoa pilkahtelevan talvemme keskelle. NEIPA-aromien lisäksi mukaan on laitettu myös kohtalainen katkerokuorma ja kokonaisuus on vuolaita kehuja keräävä, panimon selvään parhaimmistoon kuuluva olut. Turkoosi etikettiväritys voimistaa mukavasti tropiikin merellistä tunnelmaa ja osuu hyvin yksiin raikkaan makumaailman kanssa.

Suomenlinnan Kealakekua IPA
Oluthan on nimensä puolesta hieman haastava tilattava esimerkiksi olutravintoloissa ja tuntuu tyhmältä tunnustaa, että enshätään lukaisin sen olevan ”Keilakuja”. Sen niminen kävelytien pätkä löytyy nimittäin opiskelukaupungistani eli Kuopiosta, jossa Tekun takapihalta rautatien ylittävästä sillasta alkanut kävelytaival tuota nimeä totteli. Ei kovin trooppista, ei kovin paratiisimaista. Brutaalia ehkä. Mutta onneksi oluesta pystyi nauttimaan täysin siemauksin.
Kealakekua ei kuitenkaan vaipunut historian hämäriin, vaan siellä vieraili useita aluksia vuosien mittaan. Alusten miehistö kävi paikallisten kanssa kauppaa ja usein Kealakekualle jätettiin varastoon erilaisia miehistöjen kaipaamia tarpeita myöhemmin saapuvia laivoja varten.
Me panimolla ajattelemme trooppisia öitä, sumuista merta ja Havaijin lämpöä, kun nautiskelemme Kealakekua IPA:a. Kaadoimme olutta tehdessämme mukaan runsaan määrän erilaisia humalia ja viimeistelimme sen Galaxy-lajikkeella. Saimme tulokseksi oikein kelpo juotavan, mehukkaan mutta kuitenkin sopivan katkeran oluen.
Suomenlinnan Kealakekua IPA
Samea, kaunis ja vaaleankeltainen olut valkealla vaahdolla. Tuoksu on hyvin raikas ja aromaattinen, hedelmäinen ja vahvan sitruksinen.

Makupuoli jatkaa tuoksun viitoittamalla tiellä eli vaaleaa raikkautta ja runsasta tropiikin hedelmää löytyy sitrukset etunenässä. Hyvin miellyttävää maisteltavaa, puhdaslinjaista ja vakuuttavaa. Hedelmäisyydestä voi poimia myös ananasta ja nektariinia, lopussa mukana on hentoa ruohoa ja runsaampaa greippisyyttä, mutta aromeilla tässä sameassa ihanuudessa pääosin pelataan. Runkoakin löytyy ja se on sameudesta pontevuutta ammentavaa, vaaleaa ja paahtoleipäistä, makumaailmaltaan siis varsin harmitonta ja lähinnä humaloinnille tukea antavaa. Kaikin puolin oivallinen aloitus tähän kattaukseen.

Tuomio: Vakuuttava, helposti tuttavuutta tekevä, aromaattinen NEIPA.

Pisteet: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti