keskiviikko 21. helmikuuta 2018

Alkon Pienpanimo-oluet 2018: Teerenpeli Hullujussi

Teerenpeli Hullujussi
  • Tyyli: Porter
  • Alk.%: 7,0
  • Panimo: Teerenpeli, Lahti, Suomi

Teerenepeleiden Hullujussi-porter tulee taas. Tämä onkin jo kolmas kerta, kun tuote kiiltää uutuuttaan. Ensimmäisen kerran sitä valmistettiin vuonna 2008 7-prosenttisena. Neljä vuotta myöhemmin vahvuutta oli pudotettu kuin sattuman kaupalla nykyiseen kaupparajaan sopivaksi, mutta alkuvuodesta julkistettu kolmas versiointi oli taasen seitsenpinnainen, alkuperäisestä reseptistä hieman poikkeava tuotos. Panimon nettisivuilla tosin sanotaan, että nykyinen Hullujussi on valmistettu alkuperäisen, vahvemman reseptin mukaan, mutta huhujen mukaan jotain eroa reseptiikassa kumminkin olisi. Mene ja tiedä sitten.

Mallaspuolelta löytyy Pils- ja Dark Ale –maltaita, tummaa karamellimallasta ja paahdettua mallasta. Väritys on vahvan tumma (169 EBC) ja Hallertau, Northern Brewer sekä Aurora puraisevat maltillisesti 20 IBUn voimin. Tältä odotin verrattaen paljon, mutta hieman köykäiseksi jätti. Julmajuhoa olisi kyllä hieman ikävä.

Teerenpeli Hullujussi
Todella tummanruskea, ei täysin musta, mutta joka tapauksessa jyhkeän näköinen olut. Tuoksu on tumman leipäinen ja siirappinen, vähän tumman doppelbockin tuntuinen. Paahtunutta maltaisuutta, kevyttä suklaata ja hieman kypsää hedelmää. Lämpö tuo esiin kaakaota. Hyvä joka tapauksessa.

Maku toimii ihan OK. Portteriksi se lienee taustaltaan hieman ohut, mutta tuo tuoksun doppelbockmaisuus toistuu myös maussa, mikä vie peliä hyvään suuntaan. Tummaa, siirappikuorista limppua, paahtunutta mallasta, kaakaosävyistä suklaata sekä kevyttä, kypsää hedelmää. Lopussa kohtalaista katkeroa, kuivaa, potkivaa mausteisuutta. Syvyys kasvaa lämmön myötä, huulet tahmaantuvat, mutta kyllähän tuo runko valitettavasti jälkeen jää.

Tumman doppelbockin mieleen tuova, rungoltaan hieman ohut porter. Ehkä hieman edellistä lausetta parempi, muttei huippu.

Pisteet: 34/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti