tiistai 6. helmikuuta 2018

BrewDog Make Earth Great Again

BrewDog Make Earth Great Again
  • Tyyli: Saison
  • Alk.%: 7,5
  • Panimo: BrewDog, Ellon, Aberdeenshire, Skotlanti

Skottipanimon aiheellisesti kantaa ottava Alko-uutuus tuli napattua melko tuoreeltaan testipenkkiin. Pahan Trumpinatorin kuvaa kantava Make Earth Great Again on valmistettu vastareaktiona USAn irtisanoutumiselle Pariisin ilmastosopimuksesta.

Oluen on tarkoitus muistuttaa maailman päättäjiä ilmastonmuutoksesta ja sen vaikutuksista. Sen valmistuksessa käytetty vesi on saatu sulattamalla pala lämmön vaikutuksesta hupenevaa jäätikköä. Mausteena toimivat hillat on poimittu pohjolan soilta, alueelta jossa lämpenevä ilmasto on jo nyt syönyt talvien pituutta. Oluttyylinkään osuminen Saisoniin ei ole sattumaa, sillä se on teemaan sopivasti käytetty panimon perustuotantoa korkeammassa lämpötilassa, johon sesoon taipuu varsin hyvin. Symboliikkaa ja metaforia reseptiikan muodossa siis, eikä etikettitaidekaan jätä epäselväksi, kenen aivopierun vuoksi olutta on ylipäänsä tehty.

Saison on humaloitu Amarillolla ja Mandarina Bavarialla, eikä pullosta löydy lainkaan pohjasakkaa, mikä yllätti ainakin itseni. Sopii siis hyvin pienempiinkin laseihin kaadettavaksi. Oluen tuotto ohjataan suoraan ilmastonmuutosta vastaan kamppailua käyvän 10:10-järjestön tilille, eli omaa tilipussiaan ei panimoväen ole tällä kannanotolla tarkoitus pulskistuttaa. Oisin mä tämän varmaan muutenkin ostanut, mutta kivahan se näinkin on.

Make Earth Great Again. Yes please.

BrewDog Make Earth Great Again
Kauniin keltainen, liian pieneen lasiin tungettuna tietty täysin kirkas. No, lopulta selviää, ettei pullo sisällä sameuttavia tekijöitä lainkaan eli myös pohjilta nousee kirkasta lientä. Valkea vaahto on melko runsasta, pian laskevaa mutta pitsiävää.

Tuoksu on pirteä, vaaleutta uhkuva ja jännästi kuivahkon lakan kautta valkoviinimäisiä piirteitä saava. Sitrusvetoista happamuutta, kevyttä appelsiinia, yrttiä ja mausteisuutta. Oikeastaan hyvinkin mainio ja persoonallinen voimakkaine kärjistyksineen.

Makumaailma on kohdillaan ja heti kärkeen kieli löytää tuon hillan läsnäolon. Se sopii edelleen hienosti mukaan joukkioon ja taas ilmoilla leijailee hienoista valkkarivibaakin. Kesäinen meno, vaikka tuhdinlainen runko pakkaskestävyyttäkin tarjoaa. Sitrusmainen happamuus tulee vastaan heti alussa, kiristyen hiljalleen kohti loppua. Appelsiinista häivähdystä, lopussa myös greippiä. 

Lopetus on kuivahko, mausteisen potkiva ja melko katkera. Napakkaa sitrushedelmäisyyttä tukee ruohikkoinen yrttisyys, joka tulee ajanmyötä esiin jo aikaisemmassa vaiheessa. Jälkimaku on kuivan katkera, happaman kutkutteleva ja pitkä. Marjaisuus tiivistyy aika ajoin turhankin teräväksi, alkoholin hehkuiseksi piikiksi, mutta tasoittuu aina nopeasti. Tietty tekisi mieli tietää kuinka kokonaisuus ilman soidemme arvomarjaa pelittäisi. Ehkä liian kliiniksi jäisi saisonina silloin... Jotain tosin jää nytkin puuttumaan. Ei paljon, mutta jotain silti.

Tuomio: Hillalla maustettu Saison, jossa on särmää ja omalaatuisuutta, mutta lajityyppiin turhaan sekoitettua kliinisyyttäkin. Hyvää on, ei sen puoleen.

Pisteet: 37/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti