keskiviikko 14. helmikuuta 2018

Alkon Pienpanimo-oluet 2018: Tuju Export Stout N:O 2

Tuju Export Stout N:O 2

Lappeenrantalainen Tuju on vielä vähäisistä olutkosketuksista huolimatta noussut omissa kirjoissani hyvinkin kiinnostavaksi ja potentiaaliseksi panimoksi. Maistetut oluet ovat olleet varsin hyvän tasoisia ja mielenkiintoisia ja ATK:n välityksellä tapahtuvan panimostalkkauksen sekä kuultujen huhupuheiden myötä panimon touhuista on välittynyt varsin rehti, kokeilunhaluinen ja toimiva kuva.

Mutta itse tuotehan se tarinan lopputuleman kuitenkin määrittää ja nyt Alkon pienpanimoviikoille saatu Export Stout oli hyvä tilaisuus vahvistaa käsitystä Tujun tekemisistä. Kuten moni muukin tujulainen, jäi myös Export Stoutin ensimmäinen versiointi minulta testaamatta. Nyt saatavuus oli kuitenkin kohdallaan.

No mutta, exportaalista stouttia oli nyt tarjolla. Kahdeksan prosenttisen rungon omaava olut osuu vahvuudeltaan aika hyvään haarukkaan, ollen ehkä hivenen omaa optimistoutmaun ponnekkuutta voimakkaampi – siis mitä näihin imperial-etuliitteettömiin versioihin tulee. EBUjakin on Alkossa mitattu maireat 60 yksikköä eli lisäsävyä on humalapuolellakin tarjolla. Kokonaisuus onkin varsin toimiva, ”jotain” kuitenkin kaipaava. Myönnän, että odotukset olivat toki korkealla, mutta joka tapauksessa jotain tästä perushyvästä elämyksestä jäi nyt puuttumaan. Hitusen, vähäsen, mutta kumminkin.

Tuju Export Stout N:O 2
Musta, vaaleanruskean vaahdon aikaansaava olut. Voimakas tuoksu tarjoaa runsasta paahteisuutta, kahvia, jopa hiillostakin. Tumma suklaa, paahtuneen limppumainen tausta... Syviä, tummia sävyjä on siis tarjolla.

Maku vastaa tuoksua. Paahtunut maltaisuus, rukiinomainen limppuisuus, kahvi, tumma suklaa ja hivenen nahkainen mokkamaisuus ovat hyvin esillä. Lakritsainen taustapotku puskee esiin puolivälin paikkeilla voimistuen kohti lopetusta. Sieltä paljastuu myös melko voimakasta katkeruutta, mutta myös tuoksun nokisuutta alkaa löytymään.

Tuntuma ei ole niin paksu kuin sopisi odottaa, mikä tuntuu korostavan lakritsin otetta makumaailmasta. Huulet tahmaantuvat hiljalleen, lämpöäkin hieman löytyy. Ei silti aivan nappisuoritus, vaikka hyvä kokonaisuus onkin. Pitäisi valita joko rohkeampi humalaroolitus tai sitten paksumpi yleisilme. Nyt mennään vähän siitä välistä läpi.

Pisteet: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti