keskiviikko 6. marraskuuta 2019

Panimoyhtiö X Marras Imperial Stout

Panimoyhtiö X Marras Imperial Stout
  • Tyyli: Imperial Stout
  • Alk.%: 9,0
  • Panimo: Panimoyhtiö X, Jyväskylä, Suomi

Marraskuu alkoi maistuvissa merkeissä, kun Panimoyhtiö X:n uuden Imperial Stout -trilogian ensimmäinen osa vapautettiin markkinoille. Yhdeksänprosenttinen, tumma ja hidasliikkeinen olut tuli muutaman olutravintolahanan lisäksi myyntiin myös panimon omaan olutpuotiin, jossa en tätä ennen ollut vielä ehtinyt käymäänkään. Siinäpä oli sitten kaksi lyötävää kärpästä samalle reissulle.

Panimolla oli sen verran hiljaista, että pääsin kurkistamaan myös laajentuneisiin sisätiloihin. Ilme oli muuttunut tavarantäyteisemmäksi sitten avajaisten ja toiminta on kerrotun mukaan lähtenyt hyvin käyntiin. Listoilta löytyy jo kaksikin täyspäiväistä tekijää ja tuotantotavoitekin on ensimmäisen vuoden osalta rikottu aikapäiviä sitten. Hyvällä kasvu-uralla siis ollaan, mikä näkyy realisoituneen mm. kasvaneen tankkitilan ja panimon omien insinöörien kehitystyön tuloksena syntyneiden apuinnovaatioiden muodossa. Myös olutpuoti on löydetty kansan keskuudessa hyvin, mikä oli mukava kuulla. Positiivista kaikua kun on aiheesta tullut muualtakin.

Panimoyhtiö X Marras Imperial Stout
Panimoyhtiö X Marras Imperial Stout
Panimokaupasta mukaan lähti tällä kertaa vain pari pulloa Marrasta, muu valikoima oli aiemmalta ajalta tutumpaa tekemistä. Marras on tosiaan ensimmäinen kolmesta samaan keittoon perustuvasta Imperial Stoutista. Keiton jakaminen kolmeen osaan tekee erästä luonnollisesti melko pienen - alle parisataa litraa per tuote. Trilogiaa täydentävät versioinnit kypsyvät ja kehittyvät vielä jonkin aikaa, mutta toista pullotetta saadaan myyntiin jo ennen joulua. Kolmannen aikataulusta ei tainnut ollakaan vielä puhetta, mutta panimon kanavia seuraamalla tuon varmasti selviää. Mutta ei sen enempiä näistä kahdesta tulevasta, aika näyttää ja kertoo niiden salaisuuksista sitten enemmän, mutta etenkin tuota päätösjaksoa odottelen jo kuumeisesti.

Perinteisesti pitkän, pimeän ja kostean marraskuun teemaa tunnustava Marras puhuttelee monelta kantilta. Se on kuin tehty pimeiden ja synkkien talvenalusiltojen hiljentymistä varten, mistä se tarinansakin ammentaa. Marraskuuhan on muutoinkin mitä parhain kausi rauhoittumiseen, tunnelmointiin ja päissään pohdiskeluun. Rauhallinen retki hiljaiseen, jo talven tuloa odottamaan pysähtyneeseen kuusikkoon tekee ihmeitä, mitä tämänkaltainen nautinto-olut illalla loimuavan takkatulen ääressä vain tehostaa.
”Suomalaisten kansanuskomusten mukaan Marras on tarkoittanut kuoleman ennusmerkkejä tai kuolleiden sieluja.” Kun maa vaipuu routaan ja illat pimenevät, on hyvä hiljentyä muistelemaan mennyttä kesää. Tämä olut onkin kunnianosoitus Marraskuun synkille illoille ja syville mietteille.
Panimoyhtiö X Marras Imperial Stout
Aika hitaasti kaatuva, hyvin, hyvin tummanpuhuva ja melko vähävaahtoinen olut. Tuoksu on varsin mehevä, paahteisessa mielessä siis. Runsasta, paahtunutta mallasta, tummaa suklaata, pehmeää kahvisuutta... Syvää tunnelmaa ja syksyistä lämpöäkin.

Maku vastaa pitkälti tuoksun tunnelmia. Loppuun on noussut toki melko napakkaa katkeroa ja vähän lakritsiakin. Alkutahdit kuitenkin tanssitaan kahvisen paahteisissa, tumman maltaisissa ja suklaan sävyttämissä tunnelmissa. Mokkainen, pehmyt ja syvänlainen soljuvuus hyväilee suuta lopun katkeron leikatessa sitä sopivan särmikkyyden voimalla.

Jälkimaku on pitkä, hieman paahtuneen siirappinen, lakritsainen, suklainen ja espressomainen kohtalaisella katkeruudella korostettuna. Todella hyvä!

Pisteet: 40/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti