maanantai 18. marraskuuta 2019

Kotiolut: Vehniän Nokipannu Savulager


Vehniän Nokipannu Savulager
Vehniällä on taas pantu, saunottu ja harrastettu kuuleman mukaan myös eloisaa eräelämää. Kaikenmoisia laavutarinoita olen itsekin veikkosten lähipiiriltä kuullut, eikä sinällään yllätä, että joku näistä retkistä on yhden mallasjuomankin tarinan alustanut.

Nokipannu on vehniäläinen, 6,1-prosenttinen savulager, jonka pohjana toimii rehti pyökkisavumallas. Vahvasti Urbockin jalanjälkiä seuraten on laavulle tällä kertaa siis kiivetty. Lisämaltaina on käytetty Melanoidia, suklaamaltaita, Pilsneriä ja Abbeytä. Mietoon humalointiin panoksensa antavat varmat Perle- ja Magnum -lajikkeet ja kriittisesti aseetonhan savusta pitävä harrastelija tällaisen tuotoksen äärellä on.Lopputulemana on maukas, ei ehkä aivan Urbockin syvyyksiin palviudessaan sukeltava, silti todella runsaan savuinen ja tunnelmallinen savuolut.
Nokipannu-nimi juontaa meidän kota- ja laavureissuihin, kun makkaranpaistoon ja nokipannukahvin keittoon lähdetään, mutta aamulla on savun haju nenässä, makkarat paistamatta ja tyhjäksi kiehunut nokipannu löytyy nuotiosta. Nokipannu lager käy sellaisen illan aloitukseen täydellisesti.
Vehniän Nokipannu Savulager
Tummanpuhuva, punertavan ruskea olut vaalealla vaahdolla. Tuoksu on pehmeän palvikinkkuinen. Ei ihan Urbockin tasoa, mutta tuhdin tupruttelevaa menoa kumminkin.

Maku on hieno. Palvisavuinen maltaisuus tarjoaa myös tervaa, imeltynyttä limppuisuutta ja kevyttä paahdettakin. Lopusta löytyy yrttistä purentaa, samoin tuon tervan myötä esiintulevaa katajaisuutta tai vastaavaa. Todella hyvää rehdin rustiikkista savulageria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti