Vehniän Nokipannu Savulager |
Vehniällä on taas pantu, saunottu ja harrastettu kuuleman
mukaan myös eloisaa eräelämää. Kaikenmoisia laavutarinoita olen itsekin
veikkosten lähipiiriltä kuullut, eikä sinällään yllätä, että joku näistä
retkistä on yhden mallasjuomankin tarinan alustanut.
Nokipannu on vehniäläinen, 6,1-prosenttinen savulager, jonka
pohjana toimii rehti pyökkisavumallas. Vahvasti Urbockin jalanjälkiä seuraten
on laavulle tällä kertaa siis kiivetty. Lisämaltaina on käytetty Melanoidia,
suklaamaltaita, Pilsneriä ja Abbeytä. Mietoon humalointiin panoksensa antavat
varmat Perle- ja Magnum -lajikkeet ja kriittisesti aseetonhan savusta pitävä
harrastelija tällaisen tuotoksen äärellä on.Lopputulemana on maukas, ei ehkä
aivan Urbockin syvyyksiin palviudessaan sukeltava, silti todella runsaan
savuinen ja tunnelmallinen savuolut.
Nokipannu-nimi juontaa meidän kota- ja laavureissuihin, kun makkaranpaistoon ja nokipannukahvin keittoon lähdetään, mutta aamulla on savun haju nenässä, makkarat paistamatta ja tyhjäksi kiehunut nokipannu löytyy nuotiosta. Nokipannu lager käy sellaisen illan aloitukseen täydellisesti.
Vehniän Nokipannu Savulager |
Tummanpuhuva, punertavan ruskea olut vaalealla vaahdolla. Tuoksu
on pehmeän palvikinkkuinen. Ei ihan Urbockin tasoa, mutta tuhdin tupruttelevaa
menoa kumminkin.
Maku on hieno. Palvisavuinen maltaisuus tarjoaa myös tervaa,
imeltynyttä limppuisuutta ja kevyttä paahdettakin. Lopusta löytyy yrttistä
purentaa, samoin tuon tervan myötä esiintulevaa katajaisuutta tai vastaavaa.
Todella hyvää rehdin rustiikkista savulageria.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti